2017-03-26

Mest krokus än så länge

krokus
Krokus. Foto: ©nini,tjader
Det växer där ute. Mest krokus och snödroppar än så länge, men mycket är på G. I år kom alla färger av krokusarna samtidigt. Annars brukar de gula alltid vara först.

krokus
Bl-lila krokus. Foto: ©nini,tjader.2017
När solen går i moln sluter sig krokusblommorna. De behöver solen för att öppna sig.

krokus
Krokus. Foto: ©nini.tjader.2017
För att få ha kvar krokusarna, oskadda, i rabatten, behövs det på vissa ställen skydd mot katterna. Det blir pinnar och på vissa ställen nät… Annars gräver katten Alice (Gustavs sambo) upp dem. Den här rabatten har hon utsett som sin toa…

krokus
Korkus med bi. Foto: ©nini,tjader.2017
När solen skiner och krokusarna är öppnade är det fullt med bin som surrar runt dem.

krokus
Lila krokus. Foto. ©nini.tjader.2017
Det kommer fler och fler krokus för varje dag som går. De är av olika storlek och olika färger.

scilla
Scilla och krokus. Foto: ©nini.tjader.2017
Även scillan har kommit upp och slagit ut. Och förökat sig sen förra året.

fågelbad
Fågelbadet är på plats. Fotpo: ©nini.tjader.2017
Fågelbadet har fått komma ut och på plats. Visserligen fryser vattnet i den varje natt, men isen smälter igen så snart solen kommer fram.

påskliljor, pingtliljor
Påskliljor och pingstliljor på G. Foto: ©nini.tjader.2017
Påskliljorna och pingstliljorna är på väg upp. Vissa har fullt synliga knoppar men än så länge behöver de lite mer tid innan de slår ut.

vinbärsbuskar
Svart vinbärsbuskar. Foto: ©nini.tjader.2017
Vinbärsbuskarna har stora bladanlag och bara väntar på varmare tider. Har grävt runt dem och tagit bort i princip alla gamla blåklockor och prästkragar som slogs om platsen vid dess fötter. Jag antar att vinbärsbuskarna mår bättre om de slipper den konkurrensen.

tulpaner
Tulpaner. Foto: ©nini.tjader.2017
Där vi förra året blev tvungna att gräva bort krusbärsbusken på grund av glupska larver, hade vi också små röda tulpaner. Rådjurssäkra. Jag var rätt säker påa tt vi grävde upp alla de små tulpanlökarna som växte runt krusbärsbusken också (och flyttade dem till annan plats), men tydligen blev det några kvar. För här kommer de nu.

rabatter
Rabatten vid ingången till uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2017
Även i rabatten vid ingången till uteplatsen kommer det massor av krokus. Och anlag till stockrosor. Björnbärsbusken som flyttade dit i höstas har stora bladanlag och kommer fint som det ser ut just nu och den gula kaprifolen har nästan utslagna bladknoppar.

mangold
Förra årets mangold. Foto: ©nini.tjader.2017
I den bakre odlingsboxen hittade jag ett par mangold som blivit kvar sen förra året. Borttagna nu. Den franska dragon och citronmeliss som växer i den boxen lever också. Och kanske lver även gräslöken, Persiljan verkar dock död.

Boxen har fått en ny spaljé särskilt för odlingsbox som jag hittade hos Plantagen. Där ska ärtor klättra har jag tänkt. Men de sår jag först om drygt en månad eller så.

timjan, mynta
Två sorters timjan. Foto: ©nini.tjader.2017
Kollade mina två sorters timjan i bakre delen av trädgården. De lever, men… den främre är väldigt torr och har inte mycket liv i sig. Det är en vanlig timjan. Förmodligen dags att byta ut den. Bakom den är en citrontimjan som verkar något bättre. Men den ser inte heller så kul ut. Bakom den kommer all mynta.

taggbuskar
Nedklippta taggbuskar bakom odlingsboxen. Foto: ©nini.tjader.2017
Taggbuskarna i den bakre delen av trädgården har jag i år klippt ner tidigt. De hade redan börjat växa och hade stora bladanlag. Det enda bra med de buskarna är att de har vackra blommor (rosor) som humlorna älskar. I övrigt sprider de sig via rötterna och är hopplösa att utrota. Planen har länge varit att vi ska gräva bort dem och plantera något bättre här. Än så länge är de åtminstone nerklippta. Det borde gå att odla något bättre och ätbart i den här delen (utanför grannens fönster). Det är magert här, men varmt och skyddat. Vinbär? Krusbär? Vi får se.

maskros
Årets första maskros? Foto: ©nini.tjader.2017

Utanför porten såg jag årets första maskros häromdagen. Det kommer nog fler…

Och årets första fluga har också synts till. Men en fluga gör ingen sommar, eller vad är det man säger?

fluga, fly
Första flugan? Foto: ©nini.tjader.2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar