2019-06-04

Bra och dåliga garn

ulla, garn, rusta, sockgarn
V-tröja i garnet Ulla från Rusta. Foto: ©nini.tjader.2019
Ibland köper man garn som man tycker verkar bra, har fin färg, känns skönt etc… Och man börjar sticka med det. Blir inte nöjd. Repar upp. Stickar något annat med det. Blir inte nöjd. Repar upp igen. Börjar om med något annat och stickar riktigt mycket, som tröjan ovan.

Ulla och Ullis från Rusta. Foto: ©nini.tjader.2019
Det här garnet heter Ulla, och har ett syskon som är flerfärgat och heter Ullis. De finns hos RUSTA. Tänkte att det kunde bli ok till en V-tröja. Innan dess stickade jag ett par sockor i det. De blev... njaeee. Påbörjade också ett par andra projekt i det. Men repade upp. De blev aldrig bra. Jag gillade helt enkelt inte hur resultatet blev. Ett mjukt garn ja. Men för luddigt. För ojämnt. För löst tvinnat. Dålig kvalitet helt enkelt.

Sockorna finns kvar. Och luddar vid användning och i tvätten. V-tröjan är upprepad. Det gick inte att få slätstickningen slät ens med de nystan som inte var upprepningsgarn. Har nu påbörjat en väst i vriden resår. Kanske blir det bra… Man måste ju använda garn man har, eller?

Det är SÅ stor skillnad på ett bra garn i bra kvalitet och ett billigt i dålig kvalitet. Mitt favoritgarn hitintills är Malabrigos Rios som jag använde till en sjal. SÅ mjukt och skönt och fantastiskt att sticka i. Jag gillar också de isländska alafosslopi (en röd kofta) och lettlopi (Dreyma tröjan) och det gotländska Yllet2 (den röda #selvsagtgenser). Och Opalgarners sockgarner. Visst. Det är stor prisskillnad mellan kvalitetsgarner och enklare garner. Men det är värt det med tanke på kvalitetsskillnaden.

Ska inom en snar framtid åka in till stan och butiken Litet Nystan på St Paulsgatan och känna på bra garner och köpa något jag gillar. Längtar efter ett riktigt bra garn igen. Och det är långt till Sy- & Hantverksmässan i höst där man alltid kan hitta något fint garn.

Garnsnobb? Javisst.

1 kommentar:

  1. Malabrigo har helt underbara garner. Minns när jag hörde om dem i poddar och var så nyfiken att få känna själv. Skulle hypen försvinna eller uppnås?
    Kom till YlloTyll och smög fram till den för att klämma. Åh herregud så mjuka! Man trodde att man kände på himmeln!

    SvaraRadera