2019-06-06

Trädgårdsrapport första dagarna i juni

trädgård, garden
Trädgården sedd från ena köksfönstret, 2019-06-01. Fpto: ©nini.tjader.2019
Har varit så upptagen med att få nytt golv i vardagsrummet efter vattenskadan, och allt vad det medförde, att jag inte rapporterat om vad som händer i trädgården. Har fotograferat, men inte bloggat om det. Fotografera gör jag för att kunna följa händelseförloppen för förändringarna går så fort så här års.

rabatt
Längs med uteplatsen, på utsidan, 2019-06-01. Foto: ©nini.tjader.2019
Det har varit en lite konstig vår. Det blev varmt någon gång i april. Sen blev det kallt igen. Och nu är det varmt igen.  Och torrt. Vattnandet har börjat. Det regnar för lite.

daglilja
Aklejor och daglilja. Foto: ©nini.tjader,2019
Aklejorna har precis slagit ut. Tyvärr har de i år återgått till den där lite tråkiga beige-rosa färgen som de hade från första början då jag planterade dem (hämtade hos en granne). Det finns en blå inne i svartvinbärsbuskarna, men annars är de ganska färglösa i år. Aklejor gör ju så. De är opålitliga både vad gäller färg och var de växer år från år.

aklejor
Aklejor. Foto: ©nini.tjader.2019
akleja
B lå akleja. Foto: ©nini.tjader.2019
Men vackra är de, aklejorna, Titta på dem riktigt nära för att se dess komplicerade uppbyggnad.

pelargoner, rabatt
Längs uteplatsen. Foto: ©nini.tjader,2019
Balkonglådorna längs uteplatsens räcke har äntligen fått sina röda pelargoner. Det är senare än vanligt eftersom vi haft riktigt kalla nätte länge. Men nu är de här. Köpte dem på ICA MAXI. De jag plockade ihop visade sig komma från tre olika odlare och har också tre olika utseenden. Men alla är röda. De i mitten mörkare än de andra.

aronia
Blommande aronia. Foto: ©nini.tjader.2019
Blomningen på aronia-busken blev kort i år. När blommorna äntligen slog ut blev det varmt och då gick det fort. De är redan ganska utblommade.

astilbe, vallmo
Astilbe och vallmo. Fopo: ©nini.tjader.2019
I rabatten längs med uteplatsen utkämpas ett ställningskrig mellan astilbe och vallmo. Astilben har ett tag till på sig för att börja blomma, men jag har sett blomanlagen. De har verkligen brett ut sig och blivit flera med åren. Vallmon, en vild sort som fåglarna fört hit, beder ut sig och ibland rycker jag bort den. Men de kommer tillbaka. De får inte ta över helt.

backtimjan
Backtimjan. Foto: ©nini.tjader.2019
Backtimjan i varma och torra rabatten precis utanför ingången till uteplatsen täcker nu all mark här. (Krokus tar sig upp genom den tidigare på våren). Snart blommar den. Då blir det här hörnet helt lila. Och humlorna jublar.

backtimjan
Backtimjan i knopp. Foto: ©nini.tjader.2019
Kan man använda som krydda? Har aldrig testat…

bergklint
Bergklint. Foto: nini.tjader.2019
Bergklinten har slagit ut på alla sina vanliga växtplatser i rabatterna och utanför.

björnbär
Björnbär. Foto: ©nini.tjader.2019
Mina taggfria björnbär – som hade gröna blad hela vintern – ser betydligt bättre ut i år (år tre i dess levnad hos mig) än tidigare år. Förhoppningsvis blir det också bär i år. Förra året blev det 2 bär…

blåbär
Blåbär. Foto: ©nini.tjader.2019
Mina två blåbärsbuskar (amerikanska blåbär) i bakre delen av trädgården blommar för fullt och ser ut att må bra.

oregano, timjan, dragon
Den gemensamma odlingsboxen. Foto: ©nini.tjader, 2019.
I grannens och min gemensamma odlingsbox finns just nu två stycken oregano som övervintrat där. Tre andra dog. En nyplanterad timjan bor också här. Och så all dragon som bara blir mer och mer och större och större… Måste börja göra egen bearnaise… Det bor också några stiliga tulpaner här men de är sedan länge utblommade. Det här är en varm och torr plats. Här hade vi till och med förra året våra två rabarber som inte trivdes här alls.

rabarber
Rabarber. Foto: ©nini.tjader.2019
Hit (ovan) flyttade vi våra två tynande rabarberplantor i höstas. De verkar faktiskt trivas här i den hårda, sandblandade lerjorden. I år ser de nästan normala ut och förhoppnings vis räcker de till mer än en enda rabarberpaj… De är inhägnade för att katterna ska låta bli dem och jorden runt dem. Av okänd anledning var just den här rabatten en favoritplats för att uträtta behov, särskilt för grannens Alice.

alice
Alice hemma hos mig. Foto: ©nini.tjader.2019
garden, trädgård
Vid fågelbadet. Foto: ©nini.tjader.2019
Fågelbadet försvinner nästan i grönskan. Det är omgivet av aklejor, i bakgrunden svarta vinbärsbuskar, och vid sidan av dagliljorna som har en bit kvar innan de börjar blomma. Våra svartavinbärsbuskar mår inte toppen i år. Löss, Vita flygare. Får se om det ändå går vägen och blir bär.

stockrosor
Vid ingången till uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2019
Apropos lummigt… Stockrosorna i rabatten vid ingången till uteplatsen är gigantiska i år. Det vill säga, bladen är det. Och större blir de när de växer uppåt. De döljer tre stycken kärleksörter som växer bakom dem. Kärleksörterna har funnits där i flera år och blir bara större och större för varje år som går. Men att bladen till stockrosorna skulle dölja dem helt var inte meningen…

rabatt
Vinranka med mera. Foto: ©nini.tjader.2019
Även i rabatten vid parkeringen rör det på sig. Vinrankan kommer fint. Många små klasar är på väg. Jättevallmona har stora blomknoppoar, flera stycken. Om några dagar slår de troligen ut. Det har tagit flera år att få dem stora och blommande, men nu är de på G på riktigt. Och höstanemonerna och allt annat också.

klematis
Klematis. Foto: ©nini.tjader.2019
Min klematis är nu på år två. För en gångs skull har en klematis hos mig överlevt vintern. Stora blomknoppar så snart så…

näva
Nävor. Foto: ©nini.tjader.2019
Tre små nävor med vit-rosa blommor är nu planterade runt fötterna på klematisen. En av trädgårdsmästarna på Zetas rekommenderade sorten. Låg och nästan vita blommor som precis börjar slå ut. Har etiketten någonstans…  Klematis behöver ju skydd för stammen och rötterna mot sol. Just nu har den en uppklippt svart plastkruka stående där som troligen kommer att kunna tas bort när nävorna vuxit till sig.

alunrot
Ettan. Foto: ©nini.tjadere.2019
Vi har tre rabatter längs bullerplanket. Den ovan kallar jag för Ettan för det var den första vi anlade. Där finns tre olika alunrot, en höstfärgad, en jättestor lila, en grön som efter vintern såg ut som om den inte överlevt. Men det hade den. Bakom den gröna alunroten finns en host Big Daddy som bara börjat ta sig upp ur jorden just nu. Och så tovsippor. Där grävde vi bort ett par klungor tovsippor för de höll på att ta över rabatten. De har nu flyttat till grannens rabatt på hennes framsida.

hosta, bigdaddy
Hosta Big Daddy. Foto: ©nini.tjader.2019
Hostan Big Daddy har än så länge pinnar runt sig för att katterna inte skulle få för sig att gräva just där innan den hade kommit upp. Hostor syns ju inte förrän de börjar komma ovan jord.

hallom
Hallon. Foto: ©nini.tjader.2019
Hallonsnåret ser lovande ut just nu. Förhoppningsvis får vi hallon i år. Förra året var dåligt på den fronten.

hosta, bergklint, silverarv
Hosta, bergklint, silverarv. Foto: ©nini.tjader.2019
I långa rabatten längs huset prunkar det också med hosta, bergklint och silverarv och massor med tovsippor.

kaprifol
Kaprifol. Foto: ©nini.tjader.2019
De två kaprifolerna på bakre rosbågen är enorma. Måste klättra upp och ansa den en del. Har väntat på att det skulle sluta blåsa. Vill inte stå högst upp på en stege när det blåser… Kaprifolerna har mycket knopp (och som vanligt mycket löss) och blommorna slår snart ut.


klätterhortensia
Klätterhortensia. Foto: ©nini.tjader.2019
De två klätterhortensiorna på uteplatsens planks baksida täcker nu hela planket. Det kommer blommor, men de har en bit kvar innan de är så stora att de slår ut. Minst 8 stycken har jag räknat till.

lavendel, ros, aronia
Lavendel, ros och aronia. Foto: ©nini.tjader.2019
Lavendeln har överlevt vintern och står i knopp. Humlorna är redan där och nosar på dem fast det dröjer än innan de blommar på riktigt. Stora, doftande rosen har också blomknoppar, och som vanligt gröna löss.

hortensia
Lilla hortensian. Foto: ©nini.tjader. 2019
Lilla hortensian har också överlevt vintern och är grön och fin. Blommor? Återstår att se.

rabatt
Lilla runda. Foto: ©nini.tjader.2019
Lilla runda rabatten vid ingången till uteplatsen prunkar det också i. Både höstanemon, stjärnflocka, myskmalva, digitalis, smultron och en hortensia som ibland blommar med röd blomma, trängs här.

gräslök, persilja
Min lilla odlingsbox. Foto: ©nini.tjader.2019
I min lilla odlingsbox, som förra sensommaren fick ersätta den på baksidan vid radonfläkten, frodas gräslök. Som tyvärr blom,ar allt för tidigt. Och slätbladig persilja. Bakom den finns en brytböna som ska bli lila men den har inte kommit så långt än. Till höger om boxen finns en flyttad, långlivad citronmeliss som har hängt med länge nu trots att den också flyttats.

mynta, pepparmynta
Mynta och pepparmynta. Foto: ©nini.tjader.2019
Myntan och pepparmyntan är på rymmen. Den har glesat ut sig lite, men det är marginellt. Ska röja i den inom kort. Nu är den i alla fall så stor så man kan börja fundera på att göra mojito…

ormbunke
Ormbunke. Foto: ©nini.tjader.2019
Ormbunken vid bullerplanket återkommer år efter år.

prästkragar
Prästkragar. Foto: ©nini.tjader.2019
Prästkragarna, den mindre modellen, har precis börjat slå ut. De jätteprästkragar vi tidigare haft tror jag att jag lyckats utrota.

plymspirea, hängsyren
Plymspira och hängsyren. Foto: ©nini.tjader.2019
Plymspirean är i år större än någonsin. Dn har gott om blomknopp men det tar ett tag till innan de slår ut. Hängsyrenen till höger har massor med blomknoppar och har börjat slå ut. Lammöronen under den är fina just nu. För tidigt för blommor på den än, men jag antar att den kommer att blomma även i år. Humlorna älskar dess blommor.

revsuga
Revsuga. Foto: ©nini.tjader.2019
Revsugan i stora runda rabatten är som vackrast just nu när den blommar. Bra marktäckaare, men man måste hålla efter den. Har satt den närmast häggmispeln.

solhatt
Röd solhatt. Foto: ©nini.tjader.2019
Min röda solhatt är på väg upp genom sin stödställning. Den blir vacker när den blommar.

penseer
Penseer. Foto: ©nini.tjader.2019
Precis som alla andra i år har vi massvis med penseer precis överallt. Vi låter dem hållas. De är ju så fina.

rabatt
Stora runda rabatten. Foto: ©nini.tjader.2019
I stora runda rabatten händer det också saker. Tre astilbe är på väg upp, nyaste rosen växer (och har gröna löss), kärleksörten blir större och större, allium blommar, och i framkanten har vi satt tio röda petunior. Petunmiorna har hitintills klarat kalla nätter, ösregn, brännande sol och ser hur bra ut som helst. Petunior på friland är inte dumt…Bakom petuniorna kommer jag att stoppa ner den ena frösådda röda tagtessorten idag. Den andra sorten planterade jag under fläderbuskarna häromdagen. De jag tidigare satte där frös bort.

riddarsporre
Trean. Foto: ©nini.tjader.2019
I treans rabatt kommer riddarsporrarna starkt. De blir stora i år. Här finns också en del andra blommor, men de har inte kommit så långt än.

Det händer mycket där ute… och fort går det. Det skulle var fint med lite regn så man slapp vattna…

vallmo
Vild vallmo. Foto: ©nini.tjader.2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar