2019-06-27

Min uteplats

uteplats
Min uteplats. Foto: ©nini.tjader.2019

Jag älskar min uteplats. Inte jättestor (2x4 meter) med direkt utgång dit från vardagsrummet och direkt utgång till trädgården från den eftersom den ligger i markplan. Det är västerläge så soligt från mitt på dagen till sen kväll när solen försvinner bakom upphöjningen på andra sidan vägen. Riktigt varma dagar kan man tyvärr inte vara här då temperaturen har en tendens att gå lång över +30° soliga dagar. Då är det bra att ha direkt utgång till trädgården. Då får man vistas där istället.

uteplats
Från min uteplats. Foto: ©nini.tjader.2019
En del skulle kanske tycka att den ligger väl nära vägen och dess trafik. Och javisst, det gör den. Men man vänjer sig snabbt. Det är sällan jag tänker på trafiken trots bussar och tung trafik och bilar med mera. Värst är en del MC som har för vana att gasa på i hörnet utanför oss. Bullerstaketet skyddar till viss del men främst mot insyn. Utrymmet mellan altanen och bullerstaketet är precis rätt bredd för de två rosbågar från Lidl (99 kr styck) som jag satt där. På den ena växer vildvinet, på den andra två kaprifoler som båda började sitt liv på min balkong i Vårby Gård innan jag flyttade hit.

kaprifoler
Kaprifolbågen. Foto: ©nini.tjader.2019
De två kaprifolerna är dels en orange, som i år blommar kopiöst, dels en vanliga rosa-vit. Tyvärr doftar ingen av dem. Och särskilt den rosa-vita blir varje år full med löss. Jag har klippt ner båda intill dess huvudstam ett par gånger, och de kommer igen och blir lika stora igen. Just nu är de riktigt stora.

uteplats
Soffa på uteplatsen. Foto ©nini.tjader.2019
På uteplatsen finns en svart 2-sits soffa i trä från Ikea. Jag köpte den första våren jag bodde här, 2010.Den står under grannens ovanpå balkong så det går att sitta här även om det regnar. Förutsatt att det inte regnar på tvären… Dynorna och kuddarna var gröna till och med förra året. Då färgade jag om dem i blått eftersom de var extremt urblekta.

En bra ska med den här soffan är att den har som en hylla i bakkanten där man kan ställa blomkrukor. Just nu står där en tomatplanta (Tiny Tim busktomat) och en Bontrosai doftpelargon.

Vintertid skyddar jag soffan med en presenning mot snö etc. 

uteplats
Uteplatsen 2019. Foto: ©nini.tjader.2019
I hörnet mot höga planket har jag ett flertal pelargoner och några fikonträd. Tills igår hade jag en växttrappa (till höger i bild). Igår rasade den samman och blev en hög med plankor… Växter och krukor klarade sig.

uteplats
Uteplatsen 2019. Foto: ©nini.tjader.2019
Efter att växttrappan rasade ihop ser det nu ut så här bakom dörren ut till uteplatsen. Lite ommöblering och användning av mina svarta metallpallar med översida med hål så vatten rinner igenom blev det istället. Jag har inte för avsikt att spika ihop växttrappan igen… Den står nu i cykelförrådet i avvaktan vidare transport till återvinningen. Pallarna i metall köpte jag på Ike för flera år sen. De kom i 3-pack i tre olika höjder. Köpte först en uppsättning och sen en uppsättning till nästa år eftersom de då fortfarande såldes. De är perfekta att ställa blommor på.

Mattan/mattorna är två plastmattor i svart-vitt från Indiska. De är nu inne på sitt tredje år. Tål regn. Men nästa år behöver jag troligen byta ut dem. De nöts ju.

uteplats
Uteplatsen 2019. Foto: ©nini.tjader.2019
I hörnet i blomsterdjungeln på uteplatsen har jag en blank, svart plaststol från Ikea. Ett skyddat hörn (men inte mot eventuellt regn). Stolen behöver torkas av varje dag innan man sätter sig i den eftersom det blir mycket smuts och damma från vägen utanför. Dessutom behvöer den 2 kuddar för att man ska sitta bekvämt.

uteplats
Uteplatsen 2019. Foto: ©nini.tjader.2019
Förra året ålades vi av föreningen att olja in alla trädetaljer svartpigmenterat. Jag gillar det. Passar i alla fall mina möbler och färgteman… Måste förbättra inoljningen ovanpå räcket på ett par ställen,  där den gett upp men förutom att alla frömjöl och smuts syns väldigt tydligt på svart, gillar jag det. Tidigare var det träfärg, beige-brunt naturträ.

Bordet är från Ikea i grått fuskträ. Står ute året om utan skydd. Har haft det i ett par år nu.

mårbackor, pelargoner
Uteplatsen 2019. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag har en spaljé på väggen på uteplatsen och jag brukar ha någon klätterväxt på den. I år skippade jag det eftersom jag vet att mot hösten når fasadmålningen även oss och då måste jag plocka ner spaljén. Ställde min största Mårbacka pelargon här istället på en stadig hög barpall som jag just nu inte använde inomhus.

mårbacka, pelargon
Mårbacka pelargon. Foto: ©nini.tjader.2019

Största Mårbacka pelargonen överlevde vintervistelse inomhus i rumsvärme med extra belysning. Alla mina andra Mårbackor kommer från den här.

calliente, hängpelargon
Calliente röd hängpelargon. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag har några andra pelgoner förutom Mårbackorna. Den här röda Calliente (heter förmodligen någt mer) är en hängpelargon. Men den hänger inte just nu… Giller des intensiva röda färg. Har haft en likadan tidigare år men lyckades inte övervintra den. Ska försöka igen till kommande vinter.

hängverbena
Hängverbena. Foto: ©nini.tjader.2019
En liten rosa-vit hängverbena finns också på uteplatsen.

mårbackor, oregano
Två Mårbackor, en rosenknoppspelargon och en oregano. Foto: ©nini.tjader.2019
Oreganon som stod på den numera sammanrasade växttrappan skördade jag häromdagen och hängde in i klädkammaren för torkning.

uteplats
Uteplatsen 2019. Foto: ©nini.tjader.2019
De två svarta stolarna med sits och rygg i något plast-gummi-material kommer från Ikea. Den ena köpte jag redan när jag bodde i Vårby Gård, första gången Ikea hade dem. För några år sen återkom stolen hos Ikea så jag köpte en till. Den säljs fortfarande. Skön att sitta i om man lägger en dyna i dem. De står ute i ur och skur året runt och i snö och is och sol och kyla. Trots att det är en åldersskillnad på dem på flera år ser man ingen skillnad på vilken som är äldst eller yngst. Och de håller som det verkar i evigheter…

uteplats
Uteplatsen 2019. Foto: ©nini.tjader.2019
I hörnet ut mot trädgården står en annan Ikea-möbel, trådhyllan som jag förvarar diverse krukor och fat och trädgårdsattiraljer i. Även den började sitt liv på balkongen i Vårby Gård. Även den säljs fortfarande på Ikea. Penséerna som på bilden står ovanpå dem gick till återvinningen häromdagen. De hade sett bättre tider.

pelargoner, kaprifoler
Pelargoner och kaprifoler. Foto: ©nini.tjader.2019
Längs räcket på uteplatsen hänger tre blomlådor med röda pelargoner.

pelargoner
Längs uteplatsens utsida. Foto: ©nini.tjader.2019
Eftersom jag bor i markplan kan jag ju ha balkonglådor på utsidan av räcket. Och de röda pelargonerna lyser upp. Köpte 9 pelargoner på Maxi för 99 kr/3 st. När jag planterade dem visade det sig att de kom från tre olika odlare och de skiljer sig också åt utseendemässig.  Rabatten utanför uteplatsen är just nu trång och väldigt grön och allt växer så det knakar.

altanpelargoner, pelargoner
Altanpelargoner. Foto: ©nini.tjader.2019
På den höga delen av altanplanket hänger krukor med pelargoner. Två är stjärnpelargoner Fireworks som jag köpte på trädgårdsmässan i älvsjö i våras.

stjärnpelargon, fireworks, pelargon
Vit stjärnpelargon "Fireworks". Foto: ©nini.tjader.2019
Mellan dem är nu en liten rosenknoppspelargon som jag fått stickling av från Birgitta Hultin i min gymgrupp. Dess första blomma har precis börjat slå ut så jag får se hur den ser ut. Varför den får röda blad vet jag inte…

uteplatsen, pelargoner
Altanpelargoner. Foto: ©nini.tjader.2019
Längst inne i hörnet bor alla Mårbackorna. Och de två kvarvarande fikonträden som nu börjar se bra ut och växa till sig. Jag hade ett större, äldre fikonträd tills i förra veckan då jag slaktade det. Det var moderplanta till de andra två (plus ett inomhus som jag nyss satt i kruka). Stora plantan var bara stor och otymplig och extremt spretig så jag beslutade mig att kasta det. Det har dock producerat tre fikonträd till så långt. Och när jag slaktade det tog jag hand om alla små sticklingar som blev av grenarna och satte dem i vatten inomhus. Det tog en knapp vecka innan det började komma rot-anlag på dem… Så det blir nog några fikonträd till av moderplantan som vid det här laget är transporterad till återvinningen.

Vartefter växterna växer planterar jag om dem efter behov. Det innebär också viss om-möblering av dem på uteplatsen. Så den är inte statisk.

fikonsticklingar, sticklingar
Några av fikonsticklingarna. Foto: ©nini.tjader.2019
rosenknoppspelargon, pelargon
Rosenknoppspelargonen. Foto: ©nini.tjader.
När jag slaktade störta fikonträdet blev det ledigt på den pall den stod på. Då fick doftpelargonen Attar of Rosen flytta dit efter att den fått en omplantering till större kruka och flytta ner från väggen där den tidigare hängde. Jag vet ju att den blir stor så på den vägen är det. Den var ny för mig förra året. Blev då jättestor. Tog sticklingar av den på hösten och gav bort till Birgitta Hultin och Barbro i min gymgrupp. Deras överlevde vintern. Men inte min moderplanta. Så nu i vår fick jag sticklingar av Birgitta. Det är den nedan. Det är kul med sticklingar och när de återkommer via att ha varit sticklingar hos någon jag gett dem till…

Attar of Roses pelargon. Foto: ©nini.tjader.2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar