2018-10-24

Raggsockans dag

raggsockor, socks, sockor
Raggsockor jag gjort. Foto: ©nini.tjader.2018

Idag är det raggsockans dag sägs det på nätet.
Har gjort några par raggsockor det senaste året i lite olika garn. Vissa garner fungerar bättre än andra för raggsockor. Två par har jag gett bort. Två par har jag kastat eftersom de nötts ut.

Olika sockgarner

Sockan längst upp till vänster är stickad i Svarta Fårets sockgarn Multi, Limited Edition. Det är tjockt och mjukt och snabbstickat. 70% ull 30 % polyamid.

raggsockor, socks, sockor
Tjocksockor. Foto: ©nini.tjader.2018
De här är tjocksockorna, tänkta för mina ofodrade vinterstövlar. Tveksamt hur länge de kommer att hålla. Gjorde inte någon förstärkt häl på dem. Jag ser att de nöts fort i vinterstövlarna. Just det här garnet kommer jag nog inte att sticka sockor i igen. Man vill ju gärna att raggsockorna ska vara någorlunda hållbara efter det jobb man lagt ner på att sticka dem.

raggsockor, socks, sockor
Mellantjocka sockor. Foto: ©nini.tjader.2018
De turkos-melerade sockorna bredvid dem och ovan är stickade i Järbo Mellanraggi. 75% ull och 25% polyamid. Mjukt och skönt, men alldeles för löst. Det luddar och det försvinner under fötterna. Fungerar nog bättre för vantar än sockor.

raggsockor, socks, sockor
Sockor i Opalgarn. Foto: ©nini.tjader.2017

Till höger om de turkosa raggsockorna ovan ligger två par sockor i Opalgarn med lite längre skaft. Opalgarnet är fantastiskt att sticka sockor i och finns i hur många olika färgvarianter som helst. Självrandande. 75% ren ny ull och 25% polyamid.

raggsockor, socks, sockor
Sockor i Opalgarn. Foto: ©nini.tjader.2017
De här två paren raggsockor var de första jag gjorde när jag började sticka igen 2017. Fortfarande jättesköna. Har stoppat hälen på ett av paren, men i övrigt håller de bra. Har inte haft dem i de ofodrade läderstövlarna dock.

raggsockor, socks, sockor
Cerise sockor i ull-alpacka. Foto:©nini.tjader.2018


Till höger om sockorna i Opalgarn ligger ett nystan cerise Drops LIMA, 65% ull och 35% alpacka. Ett mjukt och skönt garn, men totalt olämpligt för sockor. De försvinner på nolltid. Även om man som jag gjorde här stickade hälpartiet tillsammans med ett vanligt sockgarn för att göra det starkare mot nötning.  De försvann under fötterna på nolltid i mina vinterstövlar.

raggsockor, socks, sockor
Söndernötta sockor i DROPS LIMA. Foto: ©nini.tjader.2018
Det garnet är säkert bra för vantar och tröjor och halsdukar och mössor, men absolut inte till sockor.

På första bilden ovan följer sedan fyra par sockor i Opalgarn med lite varierande utseende på skaften. Ibland lite kortare, ibland lite längre, ibland resår med en avig en rät, ibland resår med två aviga och två räta.

raggsockor, socks, sockor
Sockor i Opalgarn. Foto: ©nini.tjader.2018
Men även sockorna i Opalgarn nöts när man som jag använder dem istället för tofflor och går direkt på golvet med dem.

raggsockor, socks, sockor
Nötta sockhälar. Foto: ©nini.tjader.2018
Men innan de går sönder helt stoppar jag dem så de går att fortsätta använda. Så spar gärna snuttar av garn som blir kvar från de sockor du stickar. De kommer bra till pass om man behöver laga/stoppa dem senare.

raggsockor, socks, sockor
Sockor i Opalgarn. Foto: ©nini.tjader.2018
Den fjärde sockan i den raden på första bilden ovan är stickad av rester från garn från tidigare sockor i Opalgarn när det har blivit lite kvar av garnet men inte tillräckligt för en hel socka. Så då har jag kombinerat ihop restgarnerna och fått ett par sockor till.

raggsockor, socks, sockor
Sockor av restgarner av Opalgarn., Foto: ©nini.tjader.2018
I nedersta raden längst till vänster finns ett par sockor Mayflower 1 Class Print garn.

raggsockor, socks, sockor
Sockor i Mayflower 1 Class Print. Foto: ©nini.tjader.2018
Det här garnet var en besvikelse. Alldeles för korta färgrapporter vilket gör slutresultatet rörigt. 75% superwash-ull och 25% nylon. Säkert ett bra sockgarn, men jag gillar inte färgskiftningarna. Jag har sedan använt garnet som smala ränder i en röd sjal stickad i Mellanraggi. Men att göra hela partier i det är ingen höjdare. Tycker jag.

raggsockor, socks, sockor
Sockor i Opalgarn. Foto: ©nini.tjader.2018
Till höger om sockorna i Mayflower garnet ytterligare ett par sockor i Opalgarn. Den här gången med lite längre skaft och med 2 aviga 2 räta i resåren.

Jag använder strumpstickor i bambu i storlek 2 för alla sockor i Opalgarn. Till tjockare garner tjockare strumpstickor.

raggsockor, socks, sockor
Ullas sockor i Opalgarn. Foto: ©nini.tjader.2018
Sockorna ovan är från nystanen längst ner till höger i bilden överst. De stickade jag som present till vännen Ulla. Det jag har kvar av det garnet räcker kanske till ett par till, men åt mig.

Ulla har även fått ett annat par sockor jag gjort. Hade själv ett par likadana i samma garn som dem men de har förmodligen gått i soporna för jag hittar dem inte.

Planen är att jag till nästa par sockor dels ska lära mig göra förstärkt häl, dels hur man stickar en socka nerifrån och upp, dels hur man gör andra sorters hälar än den gamla vanliga.

Det är kul att sticka raggsockor.

De flesta Opal-garner har jag köpt på Sy- & Hantverksmässan i Älvsjö i Opalgarners monter vid två olika mässor. De första två (sockorna med längre skaft) köpte jag hos Pia i Västertorp (butiken såld sen dess). Nu är det snart (börjar nu på fredag) Sy- & Hantverksmässa i Älvsjö igen. Naturligtvis ska jag dit. Naturligtvis ska jag då inhandla mer Opalgarn till fler sockor. Någon gång tänker jag också sticka en tröja i Opalgarn. Älskar det garnet.

Länkar om att sticka sockor

Vill man lära sig sticka sockor finns det hur mycket som helst på Internet och på Youtube. Två bra sidor är annars de här:
Jojo kan själv – sticka sockor
Järbo, Stickskola, sockor

Till de sockor i Opalgran jag stickat använder jag den beskrivning som finns i här i min blogpost om stickade sockor. Till tjockare sockor har jag använt Järbos beskrivning, minus ökning efter resåren.

raggsockor, socks, sockor
Raggsockor. Foto: ©nini.tjader.2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar