2018-11-11

Tå-upp socka med Fleegle heel

sockor
Tå-upp socka med Fleegle heel. Foto: ©nini.tjader.2018
Senast jag stickade sockor tänkte jag att jag till nästa gång måste lära mig hur man stickar en socka från tån och upp och också en annan sorts häl än den gamla vanliga.

När Järbo nyligen publicerade en stickbeskrivning av Maja Karlsson (hon som gjort boken 35 vantar) tänkte jag att det är en perfekt beskrivning att börja med för att lära mig både hur man gör tån när man börjar med tån och stickar sockan nerifrån upp och hur man gör en annan sorts häl, i det här fallet en s.k. Fleegle Heel.

tåuppsocka
Tå-upp-socka. Foto: ©nini.tjader.2018
Uppläggningen bör enligt beskrivningen göras med s.k. Judy's Magic Cast On. Beskrivningen länkar till en video som beskriver hur det görs. Den går ut på att man lägger upp maskor på ett speciellt sätt på två stickor för att sedan sticka runt och börja med ökningar för foten. Tån ska då bli stängd redan från början med den här uppläggningen.

Hur jag än tittade på videon, och hur jag än gjorde, så lyckades jag inte gör den uppläggningen på socka nummer ett. Jag gjorde istället en öppen tå att sys ihop när sockan blev klar.

socka
Tå-upp-socka med Fleegle Heel. Foto: ©nini.tjader.2018
Som ovan blev socka nummer ett när tån sytts ihop.
Jag gjorde också en annan avvikelse från beskrivningen. Jg stickade resåren för skaftet med 2 aviga 2 räta istället för en avig och en rät.

Tå-upp-socka med Turkisk uppläggning. Foto: ©nini.tjader.2018
Mellan socka nummer ett och socka nummer två beskrev jag mina problem med Judy's Magic Cast on i några av mina FaceBook-grupper om stickning. Det visade sig att fler än jag hade problem med den uppläggnings-tekniken. Jag blev då tipsad om något som heter Turkisk uppläggning. Plus flera andra bra länkar till beskrivningar för dels Judy's Magic Cast On, dels Turkisk uppläggning (se länkarna nedan).

Turkisk uppläggning lyckades jag med redan på andra försöket. Den blev som ovan.

socka
Tå-upp-socka med Fleegle Heel. Foto: ©nini.tjader.2018
Hälen, Fleegle Heel, var inte svår att göra om man läser beskrivningen ordentligt och går steg för steg.

socka, fleegleheel
Fleegle Heel. Foto: ©nini.tjader.2018

Den ser lite annorlunda ut än den gamla vanliga hälen. Jag är inte helt förtjust i den vad gäller utseendet, men den känns bra på foten.

Hela sockan är riktigt skön och bekväm och partiet med den vridna resåren gör att sockan sitter bra och skönt på foten,

Jag borde gjort förstärkt häl på sockorna, men ville inte blanda in det med Fleegle Heel eftersom det var första gången någonsin jag gjorde hälen så. Men jag behöver förstärkt häl på mina stickade sockor. Jag nöter sockorna som mest både under och ovan hälen.

sockor, tåuppsockor
Tå-upp-sockor. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag ser ingen skillnad mellan tårna på den socka som jag sydde ihop i tån (den till vänster) och den socka där jag använt Turkisk uppläggning (den till höger).

Garnet jag använt är RUSTAs Ullis (självrandande) och Ulla (det enfärgade). Båda är 75% ull och 25% polyamid, som ett sockgarn ska vara. Nystanen är på 100 gram och 200 meter. Garnet är Made in Turkey. Inte världens bästa kvalitet. Jag misstänker att det kommer att ludda. Påbörjade först en tröja i garnet, men det blev så löst, så jag repade upp det och gjorde sockorna istället. Det räcker till fler sockor och vantar…

På foten stickade jag, när tån var klar och en liten bit till en randning med tre varav av det enfärgade och tre varv av det självrandande, Till skaftet använde jag enbart det självrandande.

Fleegle Heel. Foto: ©nini.tjader.2018
Nästa gång jag stickar ett par sockor kommer jag att försöka mig på en s.k. bumerang-häl. Också det nytt för mig.

sockor, tåuppsockor
Tå-upp-sockor med Fleegle Heel. Foto: ©nini.tjader.2018
På grund av avsaknaden av dagsljus i november så varierar färgen på bilderna.

Länkar

Järbos och Maja Karlssons beskrivning för den här sockan
Klassisk häl
Istickshäl
Förkortade varv och dubbla maskor
bumerang-häl
Förstärkt häl
Turkisk uppläggning
Sara stickar, podcast med många bra videor med beskrivning av stick-tekniker.
Sticka tå-upp-sockor, 3 delar videor
Turkish cast-on
Berga-sockan (gratis mönster på Ravelry)
Magic Cast-On med Maja
Customizable toe-up sock tutorial series. Bästa Judy´s Magic Cast On tutorial jag sett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar