Kaka med äpplen och svarta och röda vinbär. Foto: ©nini.tjader.2018 |
Det går snabbt.
Det är enkelt.
Man kan variera frukt och bär hur man vill.
Om du bara har äpplen i, glöm inte att strö över kanel innan du sätter in kakan i ugnen.
Ingredienser
- 125 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 1 ägg
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- (kanel efter smak om du bara använder äpplen i kakan)
Kaka med äpplen och svarta och röda vinbär. Foto: ©nini.tjader.2018 |
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°C. Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
- Smält smöret i en kastrull på svag värme.
- Tillsätt strösockret och rör om.
- Därefter tillsätts ägget. Rör om igen.
- Till sist tillsätts mjölet, bakpulvret och vaniljsockret.
Observera att inget ska vispas, bara röras ihop.
Häll upp i den smorda formen med en slickepott och jämna till smeten.
Sprid ut äppelklyftor och/eller bären över kakan och sätt in ugnen i cirka 20-25 minuter. Vintertid använder jag frysta bär och frysta äppelklyftor. Då kan den behöva ca 5 minuter extra i ugnen.
Tips: Lägg ett bakplåtspapper under formen, på bakgallret, så slipper du få rinnande bär/fruktsaft fastbränd på ugnens botten. För det mesta är inte formarna med löstagbar botten helt täta. Ju mer frukt/bär i kakan, desto mer saft bildas det i den som kan rinna ut.
Ät med vaniljvisp, vispgrädde eller vaniljglass eller som den är till kaffet eller som efterrätt.
Kakan blir inte hög, men jättegod. Låt kakan svalna innan du sätter en kupa över den.
Kaka med äpplen och röda och svarata vinbär. Foto: ©nini.tjader.2018 |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar