2016-08-08

Internationella kattdagen

gustav, katt, cat
Gustav upp-och-ner Foto: ©nini.tjader.2016

Idag är det internationella kattdagen säger de på P4 radio Stockholm. Därför tänkte jag bjuda på några bilder av Gustav, grannens hankatt, min kompis. Och ett fåtal på Alice, hans sambo. Jag har hur mycket bilder som helst på Gustav... Det här är ett urval med ganska färska bilder.

gustav, katt, cat
Gustav och Gullis Foto:©nini.tjader.2016
Gustav bor runt hörnet, hos grannen Gullis, med sin sambo Alice, en honkatt.

gustav, katt, cat
Gustav i "sin" fotölj hos mig. Foto:©nini.tjader.2016
Gustav är drygt 11 år och älskar att sova (som alla katter). Han sover gärna hos mig en stund på eftermiddagarna. Kommer han förbi på förmiddagarna är det bara för inspektion av att inget ändrats hos mig och att jag finns här. Förändringar gillar han inte.

gustav, katt, cat
Gustav på mitt soffbord. Foto: ©nini.tjader.2016
Gustav kommer regelbundet på besök hos mig och har så gjort nästan ända sen jag flyttade hit (november 2009).

gustav, katt, cat
Gustav klistrad till mitt ben utomhus. Foto: ©nini.tjader.2016
Gustav är en mycket social och sällskapssjuk herre. Och pratsam. Det sägs att katter bara pratar med sina ägare, men Gustav pratar även med mig. Han talar också nästan alltid högljutt om att han kommit om jag inte är inom synhåll när han kommer in. Helst vill han att man sätter sig ner. Då kommer han som ett skott och lägger sig i knät. Eller alldeles bredvid, klistrad till ens sida, om det är för varmt.

gustav, katt, cat
Gustav framför datorn. Foto: ©nini.tjader.2016
Sitter man vid datorn händer det att han ändå ska upp i knät och försöker hindra en från att syssla med något på datorn istället för att bry sig om honom. Han vill ha uppmärksamhet. Mycket uppmärksamhet.

gustav, katt, cat
Gustav i soffan. Foto. ©nini.tjader.2016
Han har tre favoritplatser att sova på hemma hos mig. En av dem är soffan. Ovan med handduk under eftersom han kom in och var våt efter ett regn.

gustav, katt, cat
Gustav i fotöljen. Foto: ©nini.tjader.2016
Favoritplats nummer ett är annars lilla fotöljen med mjuk pläd i. Pläden är där för att skydda den mot Gustavs ibland väldigt smutsiga fötter. Inte så farligt när grå överdraget är på, men desto värre när fotöljen är klädd i vitt.

gustav, katt, cat
Gustav i kartong. Foto: ©nini.tjader.2016
Som alla katter älskar han kartonger och ska förståss undersöka dem och gå in i dem. Men han stannar aldrig länge i dem.

gustav, katt, cat
Gustav på min bänk på uteplatsen. Foto. ©nini.tjader.2016
Det händer att han parkerar på ryggstödet på min bänk på uteplatsen. Därifrån tittar han på fåglarna där ute.

gustav, katt, cat
Gustav på ljugarbänken. Foto: ©nini.tjader.2016
Han parkerar ibland också på vår "ljugarbänk" ute i trädgården. Trädgårdens varmaste plats, oftast vindstilla om det blåser, alltid solig när solen skiner. Här sitter vi gärna och fikar när det är småkyligt ute och vi ändå vill ha sol och frisk luft. Gustavs sambo Alice vässar nästan dagligen klorna på en planka som ligger som stöd under bänken.

gustav, katt, cat
Gustav på min säng. Foto: ©nini.tjader.2016
Det händer någon gång ibland att Gustav även landar på min säng och ligger där och gosar sig.

gustav, katt, cat
Gustav på soffan. Foto: ©nini.tjader.2016
Men mest är det soffan eller fotöljen som gäller när han ska sova riktigt gott.

gustav, katt, cat
Gustav i min korgstol i sovrummet. Foto. ©nini.tjader.2016
Min korgstol i sovrummet är också en favoritplats att sova på. Men inte på sommaren när det är varmt. Den har ju ett fårskinn.

gustav, katt, cat
Gustav i gräset Foto: ©nini.tjader.2016
Utomhus, på sommaren, när det inte regnar, sover han helst i en trygg buske i närområdet, eller i gräsdungen ut mot parkeringen. Eller på andra sidan vägen om gräset där inte är klippt. I gräsdungen mot parkeringen brukar han sova så tungt att han inte ens märker att man smyger på honom och tar bilder på honom.

alice, katt, cat
Alice i gräset. Foto. ©nini.tjader.2016
Gustavs sambo Alice är en helt annan sorts katt. Hemkär. Går inte så långt hemifrån. Följer matte i hälarna om matte går ut. Går matte hem till mig följer Alice med. Idag får jag klappa henne och hon stryker sig gärna mot mina ben. Ingen knäkatt. Henne lyfter ingen upp, inte ens matte. Det tog några år innan hon accepterade mig, men idag är jag helt OK enligt Alice. De första åren sprang hon sin väg om jag kom nära. Nu ligger hon kvar och förväntar sig att bli klappad. Det är en stadig katt. Henen kan man klappa hårt, som om hon vore en hund…

alice, katt, cat
Alice i Gustavs fotölj hos mig. Foto: ©nini.tjader.2016
Det har även hänt att Alice lagt sig i Gustavs fotölj hos mig. Hon går gärna dit där Gustav varit…Det är väl ett tecken för henne att det är en trygg plats.

alice, katt, cat
Alice i vinbärsbuskarna. Foto: ©nini.tjader.2016
Alice ligger gärna i buskarna nära fågelmats-stationen och lurar. Hon gör också gärna snabba utfall mot fåglarna. Det händer att hon tar en och annan fågel som inte är tillräckligt vaksam. På nätterna är hon, enligt matte, gärna ute och jagar möss i närområdet. De tar hon hem och in… till matte.

gustav, alice, katt, cat
Gustav och Alice Foto. ©nini.tjader.2016
När det är regnigt ligger Gustav och Alice gärna utomhus och sover på sin egen altan, tillsammans.

gustav, katt, cat
Gustav på mina ben. Foto: ©nini.tjader.2016
Att ligga på någons ben i soffan är också en favorit. Här kan han ligga tills benen somnar (på mig) eller tills han av någon anledning vill gå hem/ut. Han får ju ingen mat av mig (med undantag för någon enstaka skiva rökt skink som han älskar).

Min egen katt, Josefina, hade jag i 15 år. Hon var svart med med vitt skjortbröst och lite vitt på framfötterna. Jag köpte henne som mycket liten av en granne. Josefinas webbsida finns här.

Josefina Foto:©nini.tjader
Om du gillar katter, ta hem dina sommarkatter efter sommaren. Lämna dem inte vind för våg, för sig själva. De klarar inte av det och far väldigt illa. Och chip-märk eller tatuera dem och registrea dig som ägare så de kan få komma hem om de skulle komma bort. Kastrera dem också så det inte blir ännu fler oönskade katter där ute.

I "bästa" fall kan kvarlämnade sommarkatter hamna hos något katthem för omvård och utplacering i ny familj. Exempelvis Stockholms Katthem (det finns många fler) där du kan boka och köpa katter som behöver nya hem.

Vill du hjälpa katter? Kontakta exempelvis Djurskyddet.

Har din katt sprungit bort? Här kan du efterlysa den. Det finns också grupper på FaceBook för samma sak.

Tag hand om din/a katt/er. De är familjemedlemmar och förtjänar både kärlek och omvårdnad.

gustav, katt, cat
Gustav sover. Kudde från H&M Home. Foto: ©nini.tjader.2016

2 kommentarer:

 1. Underbara foton och jättefint inlägg. I stort sett alla mina katter kommer från katthem, eller är hittade i skogen efter semesterns slut. Jag älskar djur och tycker det är avskyvärt av folk att bara lämna katterna när de reser hem efter semestern.

  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alice i inlägget kommer från ett katthem. Men inte Gustav.

   Radera