2016-08-13

Gustav och fåglarna

gustav, buske
Gustav i busken. Foto: ©nini.tjader.2016
Här ligger Gustav under busken vid fågelmats-stationen…
Här tror han att han kanske ska kunna få fatt i en liten fågel…

fåglar, birds
Hungriga små fåglar. Foto. ©nini.tjader.2016
När det inte finns någon katt i busken (eller i närområdet) är det fullt med fåglar i matstationen. De kommer i flockar så här års. Antingen massor av talgoxar. Eller massor av pilfinkar. Eller ett gäng grönfinkar. Då och då en hackspett eller en nötväcka. Har inte sett steglitsan på ett tag. Sågs mest i början av sommaren. Och det är riktigt ont om blåmesar.

Att jag matar fåglarna om sommaren – eller året runt – betyder också att jag får hjälp i trädgården av dem med att hålla efter skadedjur. Fåglarna äter ju även insekter och larver som man inte vill ha där.

fåglar, birds
Fåglar i matstationen. Foto. ©nini.tjader.2016
Det är gott om fågelungar i år. Undrar om de är inne på flock nummer två?

fåglar, birds
Fåglar i fågelmataren. Foto: ©nini.tjader.2016
Har försökt räkna dem ibland, men det går inte. De förflyttar sig hela tiden. Runt 10-12 samtidigt brukar det nog vara när de är som flest. Plus några stycken i busken vi satte dit i våras.

fågelmat, birdfeed
Fågelmat. Foto. ©nini.tjader.2016
Det här är det de mest äter och älskar som mest. Har en strykande åtgång. Det heter Premium Vital Mix och kommer från Vivara.se. 2,5 kg kostar 89 kr. Leverans hem till dörren (+70 kr) av PostNord… när PostNord vill….

Det här är Vivaras beskrivning av just det här fodret:
"Denna väl sammansatta foderblandning håller trädgårdens fåglar friska och vitala. Eftersom Vitalmix är sammansatt av en stor variation av näringsämnen är den begärlig för många olika arter. Tillsatsen av mjölmask och snäckskal gör den också mycket lämplig för utfodring under häckningstiden, då näringsbehovet stiger kraftigt. Både fågelungarna och föräldrarna har nytta av blandningen. Innehåller bl.a. krossade och svarta solrosfrön, hackade jordnötter, krossad röd majs, snäckkalk, Katjang Idjoe (Mungbönor), hampfrö, torkad mjölmask och vitaminer."


fåglar, birds
Fåglar i matstationen. Foto. ©nini.tjader.2016
Ja, jag matar dem hela sommaren. Året runt faktiskt.
Och Gustav har nog inte lyckats ta en enda fågel… trots att han vaktat i busken alldeles bredvid maten.

Det kommer att bli glesare under busken inom kort. Ska ta bort de hallon-plantor som tagit sig dit. De får inte konkurrera ut vår "fågelbuske" (en bärmispel). Hallon förökar sig ju via rötter under jorden och dyker helt plötsligt upp lite varstans. Precis som vresrosor… Man måste hålla efter dem om man inte vill ha hallon över allt.


gustav, buske
Gustav i busken. Foto. ©nini.tjader.2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar