2021-01-08

Sockor som omväxling

Sockor. Foto: ©nini.tjader.2021

Mellan större stick-projekt, typ tröjor, stickar jag antingen vantar eller sockor. Lite lagom små projekt som blir klara ganska fort. Nu blev det ett par sockor igen av den tunnare sorten.

Påbörjad socka. Foto: ©nini.tjader.2021

Oftast blir det "vanliga" sockor uppifrån och ner. Ibland från tån upp och lite experimenterande med olika sorters hälar.

Det tar mig 2 kvällar framför TV-n att sticka en socka, 4 för två sockor. Sen lite tid för att fästa trådar. Jag blockar aldrig sockor.

En nästan klar socka. Foto: ©nini.tjader.2021

Mest använder jag den här där beskrivningen från Opalgarn som kom i ett sock-sticknings-kit för en del år sedan. Rulla ner på sidan i länken ovan för att komma till beskrivningen.

Använder oftast garn från Opalgarn. Har köpt på mig flera olika självrandande och även några enfärgade genom åren vid varje Sy- & Hantverksmässa i Älvsjö.Vid den senaste vann jag till och med 5 nystan à 100 gram vardera. Ett 100 grams nystan räcker till två par sockor i damstorlek om man inte gör jättelånga muddar. Nu har det ju inte varit några mässor på ett tag så förrådet av Opalgarn börjar minska.

Jag älskar de här självrandande garnerna. Man vet aldrig vad slutresultatet ska bli och det är roligt att hur det blir vartefter man stickar. Det finns de som drar ut garn så att de börjar med samma rapport av garnet på båda sockorna. Det gör inte jag. Jag gillar variationerna som det självrandande garnet ger.

Opalgarnet är 4-trådigt och ganska tunt. Stickas med stickor nummer 2,5. Jag växlar mellan att använda strumpstickor och rundstickor.



På de här har jag gjort förstärkt häl. Görs genom att man på hällappen på avigsidan stickar 1 rät maska, lyfter nästa maska och fortsätter så varvet ut. På återvägen från rätsidan stickar man samtliga maskor rät. Och sedan fortsätter man så tills hällappen är klar och man ska börja med undersidan av hälen.

Sockor i Opalgarn. Foto: ©nini.tjader.2021

Det blir ett par inte för tjocka och sköna vardagssockor som går att tvätta i maskin på ull-tvättprogrammet. Jag använder Skona fintvättmedel för ull och siden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar