2018-08-28

Vi har en "ny" rabatt

rabatt
Nya rabatten, 2018-08-26. Foto: ©nini.tjader.2018

Grannen och jag har en "ny" rabatt.
Den har visserligen funnits där länge, men med helt annat innehåll.
I söndags grävde vi om den och växter från andra rabatter flyttade dit.

rabatt, gullris
Gamla rabatten i början av augussti. Foto: ©nini.tjader.2018
Som ovan såg den här rabatten ut i början av augusti i år. Fullt med gullris. Älskat av humlorna, men ser väldigt skräpigt ut. Allt gullris är nu bortgrävt (hoppas jag).

rabatt
Gamla rabatten i mitten av juni 2018. Foto: ©nini.tjader.2018
Gamla rabatten hade också fullt med jätteblåklockor och jätteprästkragar. Som sedan avlöstes av gullriset. Vi har haft nät runt rabatten för att hindra katterna att lägga sig där och lurpassa på fåglarna i fågelmatsautomaten. Både blåklockorna, prästkragarna och fågelmaten är nu borta.

rabatt
Gamla rabatten i början av augusti 2018. Foto: ©nini.tjader.2018
Vid fågelmats-upphängningen fanns en massa småplantor av stockrosor. Jag spred ut frö där förra hösten och det kom upp massor. Nu borttaget det också eftersom jag har tillräckligt med stockrosplantor på annat ställe längs bullerplanket. Solrosorna kom från fågelmaten.

rabatt
Gamla rabatten 2018-05-10. Foto: ©nini.tjader.2018
Om våren såg den här rabatten ut som ovan. En hel del påskliljor och pingstliljor och en och annan tulpan (låg sort). Och så alla blåklockor och prästkragar som var på väg upp. Lökarna kom i söndags upp vid grävningen och har stoppats ner igen när den nya planteringen var klar.

rabatt
Gamla rabatten 2018-07-06. Foto: ©nini.tjader.2018
Djungeln ovan är gamla rabatten i början på juli. Hallonbuskarna har migrerat från sitt snår in i den. Även dessa är borttagna i rabatten – så länge det varar. Hallon sprids med rotutlöpare så svåra att hålla borta från platser där man inte vill ha dem.

ros, sommerwind
Sommerwind, nya rosen, Foto: ©nini.tjader.2018

Det enda riktigt nya i den är en liten buskros, nyinköpt hos Ösmo Plantshop i förra veckan. De hade 30% rabatt på alla uteväxter. Slutpriset på vår nya ros blev 111 kronor, vilket jag tycker är billigt. (Vi åt också en god vegetarisk lunch hos Ösmo Plantshop).

rossommerwind, sommerwind, ros
Nya rosen, Sommerwind. Foto: ©nini.tjader.2018

Har aldrig haft någon ros tidigare. Den här heter Rosa "Summerwind", bunddaekkende rose (antar att det betyder marktäckande…). Den blir 0,5-1 meter hög och 0,9-1,2 meter bred. Den doftar och den blommar hela säsongen till långt in på hösten. Och har riktigt vassa taggar…

ros, sommerwind
Nya rosen Sommerwind innan planteringen. Foto: ©nini.tjader.2018
Nu hoppas vi bara att den ska trivas och frodas där i rabatten. Och verkligen blomma hela säsongen.

rabatttvå
Rabatt två (tre) med astilbe med mera, 2018-07-07. Foto: ©nini.tjader.2018
Annat som flyttades dit var två (som visade sig vara tre) astilbe från rabatt nummer två som jag brukar kalla den.

rabatttvå
Revsuga och astilbe, 2018-6- Foto: ©nini.tjader.2018
Kvar i rabatt nummer två är den marktäckande revsugan som syns på bilden ovan. Den kommer jag också att flytta till nya rabatten. Den får bli marktäckare baktill i den, där fågelmatsstationenen tidigare stod. Om vi lyckas gräva oss ner i rabatt nummer två så kommer våra två rabarber att flytta dit från odlingsboxen. En annan dag.

rabatt
Nya rabatten 2018-08-26. Foto: ©nini.tjader.2018
Ovan, till höger om kärleksörten, kommer jag att plantera revsugan inom kort. Sen bilden ovan togs har jag också omplacerat stenar som kant till rabatten och tagit bort solrosen i förgrunden.

rabattett
Rabatt nummer ett 2018-08-13. Foto: ©nini.tjader.2018
Kärleksörten i rabatt nummer ett ovan stod och trängdes med min rosenflockel/fläckflockel och strålrudbeckian och behövde verkligen flytta. Den har blivit väldigt stor sen vi fick den gratis hos Plantagen för två år sedan – den hade gått av från en av deras plantor – och stoppade ner den här. Det var helt enkelt för trångt i den här rabatten.

rabatt
Nya rabatten 2018-08-26. Foto: ©nini.tjader.2018
Ovan nya rabatten sedd från mitt köksfönster. Grannen Gullis ser den från sitt sovrumsfönster men då rakt framifrån (?) med rosen i centrum. Här ser man också hur stor kärleksörten är. Här får den plats att breda ut sig nu istället för att trängas där den stod tidigare.

Runt kanten på rabatten finns ett antal frösådda zinnia-blommor som jag sparat där. De har inte blommat än men blommor är på G på dem. De kommer sedan att försvinna eftersom zinnia är ett-årig.

rabatt
Nya rabatten 2018-08-26. Foto: ©nini.tjader.2018

Ovan syns en av astilbena i nya rabatten. De har blommat över för ett tag sedan och är därför ganska osynliga just nu. De andra två är planterade på andra sidan rosen, till höger om kärleksörten på den här bilden. Pinnarna som är "planterade" lite varstans i rabatten är för att hindra katterna att gräva upp den (och lökarna)… Det fungerar hyfsat.

Vi är nöjda med den nya rabatten. Nu är den mer prydlig och har en bättre höjd på växtligheten än tidigare. I bakgrunden på bilden nedan syns rabatt nummer ett, numera utan kärleksört.

Över vintern  kommer enbart rosen att synas i nya rabatten. Allt annat är sånt som vissnar ned och "försvinner" och kommer upp först våren 2019. Vi hoppas att allt, inklusive de omplacerade lökarna, ska komma upp som förväntat till våren.

rabatt
Nya rabatten, 2018-08-26. Foto: ©nini.tjader.2018

2018-08-25

Växter i köksfönstren

Ampelliljorna i januari 2018. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag har en två-vånings ampel från Ikea i mitt köksfönster. Den har länge haft ett antal ampelliljor i sig. Det var dekorativt med dem hängandes över kanten. Men de blev så skräpiga när de om och om igen skickade ut långa stjälkar med blommor på. Blommor som hamnade på mitt köksbord. Nyligen tyckte jag att ampelliljorna såg extremt trötta och fula ut. Så de fick gå i soporna.

Amplarna i köket. Foto: ©nini.tjader.2018
Sedan har jag letat efter växter att ersätta dem med. Växter som inte är för stora eftersom det inte går ner stora krukor i ampeln. (Undrar om det fungerar att ha jorden direkt i ampeln utan krukor? Finns ju ingen avrinning…).

Till att börja med köpte jag en något annorlunda gullranka, en Scindapsus N'Joy, med mycket vitt i bladen. Därefter två nya gullrankor med "krulliga" blad. Den ena med blommor, den andra utan.

Scindapsus N'Jay. Foto: ©nini.tjader.2018
Men gullrankan kom inte till sin rätt i två-vånings-ampeln så den fick flytta till en egen ampel.

Ikea brukar ha den sorts växter jag var ute efter, men inte senaste gångerna jag varit där. Plantagen hade inga heller. Men häromdagen var vi på Blomsterlandet i Södertälje och där fanns de äntligen.

Ampelväxter. Foto: ©nini.tjader.2018
Det blev två sorters tradescantia fluminensis/tidigare känd som vandrande jude, numera omdöpt till skvallerreva, och en peperomia. De är små just nu, men de blir ju större och de kommer att hänga ut mer över kanten på ampeln.

Peperomia. Foto: ©nini.tjader.2018
Peperomian heter peperomia rotundifolia. Kallas även Linspeperomia.

Skvallerreva, tradescantia tricolor Rosa. Foto: ©nini.tjader.2018
Den ena tradescantian heter tradescantia tricolor rosa och är trefärgad i rosa toner. Det var just de många färgerna på bladen jag föll för.

Skvallerreva, tradescantia fluminensis. Foto: ©nini.tjader.2018
Den andra tradescantian jag köpte har blad som är gröna på ovansidan och mörklila på undersidan. Den är lik de tradescantia jag har sen tidigare och regelbundet har startat om. Men bladen på den här är grönare än mina tidigare. Den heter tradescantia Pink enligt lappen på krukan.

Läser mig till att det finns 75 olika sorters tradescantia… så variationerna är stora. Lättodlad, lätt att föröka. Stoppa bara ner en gren av den direkt i jord och den rotar sig på ett par dagar. Därav det nya namnet "skvallerreva". Tidigare hette den Vandrande Jude.

Skvallerreva/Vandrande jude/tradescantia i köksfönstret. Foto: ©nini.tjader.2018
Senast jag startade om min gamla tradescantia blev det så mycket av den att det blev två krukor/amplar. Den ena, ovan, hänger i ena köksfönstret, den andra, nedan, hänger just nu i vardagsrumsfönstret.

Skvallerreva i vardagsrumsfönstret. Foto: ©nini.tjader.2018
Båda är framför allt lila, men vissa grenar av dem har nu blad som är mer gröna på ovansidan än de haft tidigare. Vad jag vet är att bladfärgen förändras beroende på hur mycket ljus de får så vi får väl se hur de nya utvecklar sig.

Annars är det ovanligt lite blomkrukor i köksfönstren just nu (om man bortser från amplarna) eftersom alla pelargoner och några andra är utomhus.

En grön tradescantia. Foto: ©nini.tjader.2018
I ena köksfönstret har jag sen gammalt en grön-vit tradescantia. Eller, jag tror i alla fall att den är en tradescantia… Den kom ursprungligen från Ikea och var riktigt liten. Men den blev stor och rankorna når numera ända ner till fönsterbrädan.

Rhipsalis. Foto: ©nini.tjader.2018
I det andra köksfönstret har jag även en Rhipsalis i en ampel. Även den kom ursprungligen från Ikea och har vuxit sig riktigt stor. Det är faktiskt en kaktus-växt… Också den når ner till fönsterbrädan.

Hawortia. Foto: ©nini.tjader.2018
I ena köksfönstret har jag en hawortia. Just den här bytte jag till mig från en granne som i utbyte fick en av mina aloe vera.

Aloevera-släkting? Foto: ©nini.tjader.2018
Den här ovan fick jag av en annan granne som ville bli av med den. Den var betydligt mindre då och bodde ihop med en Karlbergare. Den har vuxit bra sen dess och det kommer nya små plantor i krukan. Vet inte vad den heter men den ser ut som en släkting till en Aloe Vera. Samma växtsätt.

Kaktusar. Foto: ©nini.tjader.2018
Även mina små-kaktusar bor i kökets söder-fönster över sommaren. En del har torkat ihop och dött och borde väl tas bort, men flera av dem har vuxit. De kommer alla från mina ena gamla kaktus i sovrummet som ständigt producerar nya små kaktus-bebisar.

Aloe Vera. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag har också en Aloe Vera i köket. Även den har vuxit en hel del. Det här är min minsta Aloe Vera. I bakgrunden syns underdelen av Rhipsalisen som fått byta plats och ampel.

Köksfönstret mot väster. Foto: ©nini.tjader.2018

I hörnet mellan de två köksfönstret finns en doftranka som går ända upp på gardinstången och följer båda fönstren där uppe.  Doftrankan på gardinstängerna samsas med den större philodendron som jag har som växtgardin i köket ovanför båda fönstren sen länge.

Köksfönstret mot söder. Foto: ©nini.tjader.2018
Min gamla Philodendron går alltså från golvet, upp på gardinstången och följer gardinstängerna ovanför båda fönstren. Det är länge sen nu som jag skippade gardiner och istället har växtgardin.

Mina köksfönster har ett fantastiskt ljus från söder och väster. Nedan ser du båda fönstren som de ser ut just nu.

Mina köksfönster med växtgardin. Foto:©nini.tjader.2018

2018-08-18

Kortärmad bomullströja

kortärmad_bomullströja
Kortärmad bomullströja. Foto: ©nini.tjader.2018

När jag hade stickat klart den långärmade blå bomullströjan hade jag mycket garn kvar av samma sort och färg. Garnet är Cotton Kings Soft Print 8/4 med färgnummer 206 (slutsålt hos HOBBII.se). Jag hade missbedömt hur mycket garn som behövdes till en långärmad tröja (det gick åt lite drygt 350 gram).

Då beslöt jag mig för att sticka en tröja till i samma garn, men kortärmad den här gången.

basplagg, beskrivning, järbo
Järbos beskrivning för basplagg. Skärmdump.

För att ha någonting att utgå från vad gäller maskantal, stickfasthet, intagningar, mått etc. utgick jag från en basbeskrivning från Järbo med nummer 18-03. I den beskrivningen finns grunden till alla tröjor man kan önska sig. Kortärmat, långärmat, rundhalsat, v-ringat, med knäppning eller utan. Alla med raglan.

kortärmad_bomullströja
Kortärmat. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag bestämde mig för att göra en kortärmad med rund hals.

kortärmad_bomullströja
Vriden resår. Foto: ©nini.tjader.2018

För att inte bli hur uttråkad som helst gjorde jag en egen resårkant nedtill med vriden resår. Inte elastisk, men dekorativ. Men jag ville inte ha en elastisk resår nedtill.

Så här gör man den:
Maskantal delbart med 5.
3 aviga, 2 räta. På vartannat varv (jag stickar alltid med rundsticka och runt-runt så ingen avigsida) stickar man de 2 räta maskorna så att man lyfter den första, stickar den andra och sen drar man den lyfta maskan framför den stickade och stickar den.

kortärmad_bomullströja
Detalj av ärm och halskant. Foto: ©nini.tjader.2018

Samma teknik använde jag sedan på ärmarna och halskanten.

kortärmad_bomullströja
Hål-rad mitt fram. Foto: ©nini.tjader.2018

Dessutom lade jag till en hålrad höjdledes mitt fram, mitt bak och i varje sida. Det var ju en varm sommar …

Hålraden gjordes över 4 maskor på vartannat varv. Sticka ihop 2 maskor, ett omslag, sticka ihop 2 maskor, ett omslag. På nästa varv stickas maskorna räta (i slätstickning).

kortärmad_bomullströja
Ärmen i raglan med vriden resår. Foto: ©nini.tjader.2018

Hela tröjan är stickad med rundsticka, 80 cm nummer 3, nerifrån och upp. Ärmarna gjordes med flit korta, cirka 3 cm, och stickades separat varefter de hängdes ihop med resten av tröjan och stickades i raglan hela vägen upp till "lagom" höjd.

kortärmad_bomullströja
Ärm och halskant i vriden resår. Foto: ©nini.tjader.2018
Tröjan avslutades med en halskant i samma vridna resår som nedtill och i ärmarna. Och till sist några varv rätstickning (dvs vartannat varav rätstickning, vartannat varv aviga eftersom det var rundsticka) och sedan en lös avmaskning.

På bilderna kan det se ut som om det är en polo-kant som avslutning. Men inte när den är på, då blir den slät som den ska vara.

kortärmad_bomullströja
Bakifrån via spegel. Foto: ©nini.tjader.2018
Hur tar man bild på tröjan när man har den på sig och bara jag är hemma? Jo, med mobil via spegeldörr… Inte världens bästa bilder, men…

kortärmad_bomullströja
Färdig tröja innan blockning. Foto: ©nini.tjader.2018
Som vanligt finns det förståss fel i mönstret lite här och var, men bara i hålraderna. Det kan jag leva med.

kortärmad_bomullströja
Färdig tröja på, innan blockning. Foto: ©nini.tjader.2018
Den är nu tvättad i maskin (40°C enligt banderollen, men jag körde på 60°C eftersom man kan göra det) och blockad och slät och fin. Det gick bra med 60°C i maskin. Färdig att tas i bruk.

Jag har fortfarande drygt 2 hg kvar av det här blå garnet…

PS 2018-08-22. Nu finns den härmtröjan inte längre. Igår kväll repade jag upp den. Den kändes inte bekväm och jag insåg att jag inte skulle komma att använda den. Det ska bli en annan kortärmad tröja av garnet istället. Den heter JUNI och beskrivningen är på danska. Jag har köpt beskrivningen från Ravelry. Påbörjas inom kort.

2018-08-16

Långärmad blå tröja, JULIA i bomullsgarn

knitting, stickning, tröja, juliatröja, tröjanjulia, knitknit_with_love, hobbii, cottonkings
Långärmad tröja JULIA. Foto:: ©nini.tjader.2018
När det är så varmt ute att man inte orkar göra något alls egentligen så kan man i alla fall sitta i skuggan under ett parasoll och sticka.

bomullsgarn
CottonKings bomullsgarn. Foto: ©nini.tjader.2018

Jag köpte 8,5 hg blått bomullsgarn, SoftPrint 8/4 från Cotton Kings, färg nummer 206, från Hobbii.se. 50 grams nystan = 170 meter per nystan. Det var alldeles för mycket garn visade det sig. Garnet är drygt. Återkommer till det. Hade sett garnet på nätet och gillade de mjuka färgskiftningarna i det.

Samtidigt köpte jag ytterligare 10 nystan av samma sorts bomullsgarn, men med 10 olika färger. De håller jag för närvarande på och stickar en filt i domino-stickning av. Återkommer till det vid ett senare tillfälle.

knitting, stickning, tröja, juliatröja, tröjanjulia, knitknit_with_love
Tröja JULIA. Foto: ©nini.tjader.2018
Tänkte det skulle bli en svalare sommartröja med långa ärmar. DÅ visste jag ju inte hur varm och solig och lång sommaren skulle bli…

knitting, stickning, tröja, juliatröja, tröjanjulia, knitknit_with_love
Tröja JULIA, Foto: ©nini.tjader.2018
Jag valde ett gratismönster för tröjan JULIA av Jill Sjöberg. Mönstret finns för nedladdning på Ravelry. Du måste vara medlem och inloggad för att ladda ner, men det kostar inget att bli medlem.

knitting, stickning, tröja, juliatröja, tröjanjulia, knitknit_with_love
Tröja JULIA. Foto: ©nini.tjader.2018
Så satte jag igång och stickade.
Använde rundstickor förutom på sista delen av ärmarna där jag gick över till strumpstickor.
Tröjan stickas uppifrån och ner med raglan.

knitting, stickning, tröja, juliatröja, tröjanjulia, knitknit_with_love
Tröja JULIA. Foto: ©nini.tjader.2018

Det finns en del underligheter i beskrivningen som jag aldrig förstod eller som jag upplevde som onödigt arbete.

1. En av dem är höjningen bak. Totalt onödig och krånglar bara till det. I maskbeskrivningarna finns det också en beskrivning på VM (vändmaska) som jag aldrig förstod var den skulle användas. Förmodligen på höjningen bak?

2. Uppmaningen om "Samtidigt med 1:a raglanökningen stickas diagrammet in över de 18 mittersta maskorna", borde ha kommit tidigare i beskrivningen, före "På nästa varv börjar raglanökningen". Höll på att missa det eftersom jag var så koncentrerad på raglanökningarna. Så jag påbörjade hålmönstret först två varv senare än det skulle ha varit.

knitting, stickning, tröja, juliatröja, tröjanjulia, knitknit_with_love
Tröja JULIA. Foto: ©nini.tjader, 2018.

Sen löpte det på.

knitting, stickning, tröja, juliatröja, tröjanjulia, knitknit_with_love
Tröja JULIA. Foto: ©nini.tjader.2018
Tröjan är klar och monterad. Behöver fortfarande "blocka" den för att platta till mönster, ökningar, minskningar, raglan.

Det finns massor med fel i min stickning vad gäller hålmönstret på framsidan, men inget som jag inte kan leva med. Jag vet att de finns där, men jag tror inte de syns för någon annan om man inte tittar väldigt noga. Ärmarna blev av okänd anledning inte lika breda. Har ingen aning om varför. Syns bara om man lägger dem på varandra, men inte när man har den på.

knitting, stickning, tröja, juliatröja, tröjanjulia, knitknit_with_love
Tröja JULIA. Foto: ©nini.tjader.2018
Nej, den är inte sned. Den bara ligger så för fotograferingen.

Än har jag inte använt den.
Det är fortfarande för varmt för långärmad tröja.
Den är mjuk och skön och jag gillar den fyrkantiga urringningen.
Hur den blir efter tvätt återstår att se. Växer den eller krymper den?

knitting, stickning, tröja, juliatröja, tröjanjulia, knitknit_with_love
Tröja JULIA. Foto: ©nini.tjader.2018
Ursprungsbeskrivningen använde inte samma garn som jag och definitivt inte bomullsgarn. Men samma sticktjocklek etc. stämde för mitt garn så det fungerade bra.

Det tog cirka två veckor att sticka den.
Garnet som blev kvar har redan blivit en tröja till, en kortärmad.
Återkommer till den en annan dag.

knitting, stickning, tröja, juliatröja, tröjanjulia, knitknit_with_love
Tröja JULIA. Foto: ©nini.tjader.2018
knitting, stickning, tröja, juliatröja, tröjanjulia, knitknit_with_love
Tröja JULIA, detalj. Foto: ©nini.tjader.2018