2017-04-14

Min gröna oxalis

grön oxalis
Min gröna oxalis med hopfällda blad. Foto: ©nini.tjader.2017
Jag är fascinerad av oxalis växterna. Jag har en röd och en grön. De viker ihop sina blad (som ovan) mot kvällen. Inte för att det blir mörkt, utan för att de har en sådan dygnsrytm. Jag har sett att de viker ihop dem även om de har blombelysning. Framåt morgonen öppnar de upp bladen igen, efter vilan.

grön oxalis
Min gröna oxalis. Foto: ©nini.tjader.2017
Just nu är den gröna oxalisen betydligt större än den röda.

grön oxalis
Min gröna oxalis. Foto: ©nini.tjader.2017
Förutom att den ena har röda blad och ljusrosa blommor, och den andra, den gröna, har gröna blad och vita blommor, så beter de sig och växter på samma sätt.

grön oxalis
Min gröna oxalis. Foto:©nini.tjader.2017

Den gröna oxalisen har aldrig blivit omplanterad sen jag köpte den för cirka ett och ett halvt år sedan. Men jag misstänker att den kanske borde planteras om nu. Det är trångt i krukan.

grön oxalis
Min gröna oxalis. Foto: ©nini.tjader.2017
De växer från tjocka s.k. rhizomer som trängs i krukan. Det verkar som om de trivs med att ha det trångt i krukan.

grön oxalis
Min gröna oxalis. Foto: ©nini.tjader.2017

Man ska kunna ha den utomhus under den varma perioden, och en del övervintrar dem svalt, torrt och mörkt i något förråd eller garage. Jag gör ingetdera. Mina oxalis övervintrar inomhus i rumsvärme, vilket fungerar hur bra som helst. Och de har aldrig varit utomhus.

När jag planterar om dem den här gången så kommer jag att dela på dem, så de blir fler av både de röda och de gröna. Och jag ska också testa att ha någon eller några av dem utomhus när det blir varmare.

Utomhus, i rabatterna har vi en vild oxalis med röda blad och gula blommor. Den beter sig precis likadant som de förmodligen  förädlade gröna och röda oxalisarna. De som växer i rabatten är som ogräs och sprider sig vilt så jag brukar rycka bort en hel del av dem varje år. Men några brukar få vara kvar. Den vilda i rabatterna har också rundade blad, inte trekantiga, men precis som på de andra är det tre bald på varje stängel.

vild oxalis
Den röda, vilda oxalisen i rabatten. Foto: ©nini.tjader

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar