2014-02-12

Kaka med bär


Den här kakan gör jag lite då och då. Man kan ha vilka bär som helst i den. Ursprungsreceptet hade röda krusbär i, men jag har har gjort den med röda vinbär och svarta vinbär, och det går säkert precis lika bra med blåbär eller vilka bär som helst. Just den på bilden är med svarta vinbär, plockade i mitten av juli 2013, som legat i frysen sen dess (fryser helt utan socker).

Ingredienser

125 g smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
Smält smöret i en kastrull på svag värme.
Tillsätt strösockret och rör om.
Därefter tillsätts ägget. Rör om igen.
Till sist tillsätts mjölet, bakpulvret och vaniljsockret.
Observera att inget ska vispas, bara röras ihop.

Häll upp i den smorda formen med en slickepott och jämna till smeten.
Sprid ut bären över kakan och sätt in ugnen i cirka 20-25 minuter.
Tips: Lägg ett bakplåtspapper under formen, på bakgallret, så slipper du få rinnande bärsaft fastbränd på ugnens botten. För det mesta är inte formarna med löstagbar botten helt täta.

Ät med vaniljvisp, vispgrädde eller vaniljglass eller som den är till kaffet eller som efterrätt.

Kakan blir inte hög, men jättegod. Låt kakan svalna innan du sätter en kupa över den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar