Svarta och röda vinbär |
I år är det massor av vinbär. Både röda och svarta blev klara för skörd i veckan som gick och är nu i det närmaste övermogna och riskerar att ramla av buskarna.
I två omgångar har jag plockat 1,5 liter röda och 1,5 liter svarta.
Röda vinbär |
Svarta vinbär |
Kan man använda vanligt socker? Ja, men då blir det mer komplicerat och du behöver lägga till pektin och sånt. Det behöver du inte med syltsockret.
Röd vinbärsmarmelad, och en burk med blandad röd och svart. |
• Sköljer och rensar bären.
• Väger bären så jag vet dimensionerna mellan bär och socker. I vikt är det ganska lagom med dubbelt så mycket bär som syltsocker om man inte vill ha det så sött, eller lika delar bär och syltsocker om man vill ha det sötare.
• Diskar ett antal glasburkar och låter dem stå kvar med varmt vatten i med bären kokar.
• Häller ner bär och socker i en kastrull.
• Kokar bär/frukt/socker-blandningen ca 2-5 minuter under omrörning.
• Tar av och skummar (om det behövs – har aldrig förstått varför man ska skumma?) och låt vila ca 15 minuter med omrörning lite då och då. Man väntar för att det ska svalna lite så man inte bränenr sig när man häller på burkar.
• Häll över på varma glasburkar.
• Sätt på locket.
• In i kylskåpet.
Öppnad burk förvaras alltid svalt.
Svart vinbärsmarmelad |
Svarta och röda vinbär |
Nu ska jag inte plocka fler vinbär i år. Det finns inte plats kvar att förvara mer.
Röda vinbär kvar på en av buskarna |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar