2022-03-24

Bearnaissås, bea

Bild från https://www.vinochmatguiden.se/recept/per-morberg/bearnaisesas

Här kommer jag att samla flera olika recept på hur man gör Bearnaissås. Det här är de recept jag haft utskrivna på papper och samlat under en längre tid. Om den ska vara varm eller kall är en smaksak. Personligen gillar jag kall bea och köper vanligen Eriks bearnaisesås.

BEA/Bearnaissås

Nr 1. Falsk bearnaisesås (okänd receptkälla)

Ingredienser

  • 2 dl creme fraiche
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 äggulor
  • torkad dragon

Så här gör du

  1. Häll creme fraiche i en kastrull. Hacka buljongtärning och ha i.Låt puttra tills hela buljongtärningen kokat in.
  2. Ta av kastrullen från plattan. Knäck i de två äggulorna och rör om. Ha i valfri mängd dragon. Tillbaka på plattan och koka upp tills det tjocknat.

Nr 2. av Tommy Myllymäki, från Köket.se

Ingredienser

  • 300 gr smör
  • 1 schalottenlök
  • 2,5 msk rödvinsvinäger, helst dragonvinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 2msk dragon, hackad
  • 4 msk persilja, hackad

Gör så här

  1. Smält smöret och värm det till 55 grader.
  2. Plocka bladen från dragonen och finhacka dragonstjälkarna. Spara bladen till slutet. Finhacka schalottenlöken. Hacka löken och stjälkarna riktigt fint så att du sen inte behöver sila reduktionen.
  3. Koka upp lök, dragonstjälkar och vinäger. Det räcker i stort sett med ett uppkok. Tillsätt vattnet, låt svalna något.
  4. Tillsätt äggulorna och värm till cirka 65 grader under vispning.
  5. Tillsätt smöret droppvis till ägguleblandningen under konstant vispning. Sakta till en början och sen allt snabbare.
  6. Smaka av med salt och cayennepeppar.Vänd ner hackad dragen och persilja.

Nr 3. Busenkel Bearnaisesås (arla köket)

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 3 äggulor
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk riven gul lök
  • 1 krm salt
  • ½ krm vitpeppar
  • 2 msk finhackad färsk persilja
  • 1 ½ msk finhackad färsk dragon

Gör så här

  1. Häll äggulor och vinäger i en hög mixerskål
  2. Smält smöret och låt det börja bubbla men inte ta färg.
  3. Häll det heta smöret i en tunn stråle i skålen under mixning. Ta inte med bottensatsen.
  4. Smaksätt med lök, salt, peppar, persilja och dragon.

Nr 4. Kall bearnaisesås (arla köket)

Ingredienser

  • 2 dl Lätt creme fraiche
  • 1 tsk torkad dragon
  • ½ msk vitvinsvinäger
  • 1 msk hackad gul lök
  • ½ dl hackad färsk persilja
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Bland försiktigt ihop alla ingredienser till såsen. Låt gärna såsen stå och mogna en stund före serveringen.

Nr. 5 Kall bearnaisesås, 6 portioner, Zeinas Kitchen

Blanda ihop följande ingredienser

  • 4 dl creme fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 hackad schalottenlök
  • 1-2 tsk vitvinäger (justera efter smak)
  • 2 msk torkad dragon
  • 1 liten bunt persilja, hackad
  • 2 tsk senap (dijon eller vanlig)
  • 0,5 msk socker
  • 0,5 tsk grukmeja (kan uteslutas, är bara med för att ge såsen lite färg)
  • salt och peppar

Nr 6. Susannes bearnaise (från svt.se/recept/susannes-bearnaise) 4 portioner

Ingredienser

  • 3 äggulor (eller 4 små)
  • 125 g smör
  • 2 msk matolja
  • ½ msk vinäger (röd eller vit)
  • 1 msk färskdragon, hackad eller 1 tsk torkad
  • 1/ dl hackad persilja
  • salt, cayennepeppar, vitpeppar

Gör så här

  1. Vispa gulorna pösigt med elvisp
  2. Tillsätt smör och olja försiktigt under vispning (antar att smöret ska smältas)
  3. Smaka av med resterande ingredienser. Om såsen börjar "dela sig" tillsätter du lite vatten och fortsätter vispa.
  • Tips. Om du vill ha en magrare sås kan du smaksätta lätt creme fraiche med dragon, salt och peppar.

Nr 7. Vego bearnaise (från Arla köket)

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • olja till stekning
  • 1,5 msk torkad dragon
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl Planti Cooking Fraiche Natural
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krm malen gurkmeja
  • 1-1,5 dl olja
  • 0,25 kruka persilja, hackad
  • salt

Gör så här

  1. Skala och hacka schalottenlöken. Fräs löken mjuk tillsammans med dragon i lite olja i en liten kastrull. Tillsätt vinägern och låt puttra ihop.
  2. Häll upp fraiche i en tillbringare eller mixkanna tillsammans med dijonsenap och gurkmeja. Häll över innehållet i kastrullen och mixa ihop med en stavmixer.
  3. Häll ner oljan i en tunn stråle och mixa under tiden. Fortsätt att hälla olja tills såsen tjocknat till önskad konsistens.
  4. Smaksätt med färsk hackad persilja och smaka av med salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar