2021-12-26

En liten kofta och tossor

Sorgenfri Omslagsjakke. Foto: ©nini.tjader.2021

Efter många upprepningar och omstarter är äntligen den lilla koftan till en liten kille som föds februari till grannen ovanpå klar. Den heter Sorgenfri Onslagsjakke och beskrivningen kommer från indiblomst.com. Garnet är Sandnes Babyull Lanette, ett Mulesingfritt meriono garn. Stickor nummer 3,5. Rundsticka till kroppen, strumpstickor till ärmarna. Den stickas uppifrån och ner. Här finns beskrivningen att köpa. De har många fina beskrivningar. Men köp bara beskrivningen från dem, i digital form som nedladdningsbar pdf. Köp inte garn från dem. Fraktkostnaderna från Norge är väldigt dyra.

Men först hade jag ett annat garn, ett mjukt alpakka-garn. Kom på att det var ett dåligt val. Det är ju bra om det stickade går att tvätta… Alpakka är svårtvättat (min erfarenhet). Garn: Sandnes Mini Alpakka.

Första garnet. Färg: jenasblått. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag köper ofta mina garner från yllotyll i Uppsala. De har de flesta garner och de levererar väldigt snabbt.

En början. Foto: ©nini.tjader.2021

Början på koftan startade jag om och repade upp cirka fyra (4) gånger innan jag fick till det. Problemet var beskrivningen, som är på norska. Norskan i sig har jag inget problem med när det gäller stickmönster, men den här beskrivningen var problematisk. Varför?

Oket. Foto: ©nini.tjader.2021

Någonstans här kom jag fram till att jag gjort fel. Igen. Beskrivningen hoppar fram och tillbaka mellan vad som ska göras och när. Risken att man tappar bort sig och är på fel ställe i beskrivningen är jättestor. Särskilt som man måste bläddra fram och tillbaka mellan olika moment.

Kroppen klar. Foto: ©nini.tjader.2021

När jag gjort klart kroppen och första ärmen började jag undra om koftan verkligen skulle vara så här bred… Jämförde med bilderna på indblomst.com webb. Nej, den skulle inte vara så här bred. Jg hade fortsatt med ökningarna längs koftans kanter hela vägen istället för att stanna lite ovanför knapphål nummer två.

Upprepat. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag gjorde faktiskt klart hela koftan innan jag bestämde mig för att det var helt fel och fel garn. Då repade jag upp och beställde ett annat garn, det nämnt ovan. Även en annan färg. Garnet från första omgången ligger nu och väntar på att bli något annat. Tänker göra en mössa till mig själv. Det är ju ett mjukt och skönt garn som inte sticks. 

Babyull Lanett. Foto: ©nini.tjader.2021

Medan jag väntade på garnet – som tog 2 dagar att komma ända hem till dörren – kollade jag om jag hade knappar i min knappsamling som kunde passa. Och diskuterade i en av mina stickgrupper på FaceBook om man skulle ha knappar eller inte på baby-koftor. Kom fram till att det kunde gå bra.

Knappsamling, vita knappar. Foto: ©nini.tjader.2021

Knappsamlingen påbörjades av min farmor, fortsattes av min mamma och därefter av mig. När ett plagg går i soporna av någon anledning sparas alltid knapparna.

En bit på väg. Foto: ©nini.tjader.2021

Gjorde en liten paus med stickandet av koftan innan jag satte igång igen. Julvanten 2021 från Järbo, en KAL, kom emellan. När den var klar fortsatte jag med koftan.

En bit på väg. Foto: ©nini.tjader.2021

Blev en helt annan sak när kroppen stickats som den skulle. Fem små knapphål.

Klar 24 december 2021. Foto: ©nini.tjader.2021

Den 24 december var koftan klar och det återstod då bara att fästa alla trådar, välja knappar och sy i dem.

Klar! Foto: ©nini.tjader.2021

En väldigt liten kofta. Men den tog nog lika lång tid att sticka som en vuxen-tröja. Den är väldigt elastisk eftersom större delen av den är stickad i resårstickning, så den är töjbar.

Eftersom drt fanns gott om garn kvar letade jag fram en gratis beskrivning på baby-tossor. Hittade den hos Novita. Den finns här. Såg beskrivning på vantar hos dem också.

Baby-tossor. Foto; ©nini.tjader.2021

Inte perfekta. Man ser att de är handstickade…

Fortfarande mycket garn kvar så igår kväll letade jag fram en beskrivning på baby-hjälm-mössa. Har halva kvar att göra.

Baby-hjälm på G. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag hittade beskrivning hos Garnstudio. Här finns den. Det finns många andra beskrivningar och videor för hur man gör, men den här är verkligen steg-för-steg.

De här mössorna ser inte kloka ut innan de är ihopsydda. Beskrivningen i länken ovan visar också hur man syr ihop den, så det ska nog gå bra.

Gjorde klar mössan och sydde ihop den. Sen fäste jag trådar och råkade klippa så galet att det blev ett stort hål i mössan… Mössan har nu åkt i soporna. Det blir ingen mössa.

Tror att garnet även räcker till ett par små vantar. Lämpligt för en nyfödd i februari.…

Kofta och 2 par tossor. Foto: ©nini.tjader.2021

Det blev två par tossor. Och ett par vantar. Nu är jag klar och de här får vänta till i februari för överlämning.

Två par kossor, ett par vantar. Foto: ©nini.tjader.2021






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar