2020-10-02

En liten sjal

 

Lilla sjalen från höstnumret 2020 av Sticka & handarbete. Foto: ©nini.tjader.2020

Jag köper två stick-tidingar regelbundet. Dels Stickat & sånt, som är min favorit, dels Sticka & handarbete från Aller förlaget. I höstnumret till den senare hittade jag en beskrivning på en liten, behändig sjal som jag omedelbart tänkte skulle passa att göra med garn jag hade kvar av Geilsk Tynd Uld. Jag har tidigare stickat en Ankers Tröja My Size  (rulla ner på sidan förbi vanten för att se tröjan) av det garnet och vet att det inte kliar. Viktigt när man ska ha något runt halsen… Jag är annars rätt känslig för kliande ullgarner.

Lilla sjalen. Foto: ©nini.tjader.2020

Lilla Sjalen, eller Avelsås sjal, modell och beskrivning Christina Nilsson, stickas i tidningen av lammull från Avelsås Ull & Inredning. Eftersom jag hade garn kvar av Geilsk Tynd Uld använde jag det istället. Eftersom det är en sjal spelar egentligen inte garntjocklek och/eller sort så stor roll. Lilla sjalen stickas med rundstickor nr 6 och 80 cm lång.

Lilla Sjalen. Foto: ©nini.tjader.2020

Sjalen stickas från mitten, överkant, med början på 8 maskor och sedan ökning i varje sida med en maska innanför de tre första och sista maskorna vartannat varv. Den stickas i rätstickning.

Lilla sjalen. Foto: ©nini.tjader.2020

När man har 158 maskor stickar man ett hålvarv plus 2 varv rätstickning därefter. Sjalen blir bågformad. Där lägger man sen till kanten som också fungerar som avmaskning. Kanten består av 10 maskor som stickas fast mot sjalen.

Lilla sjalen. Foto: ©ninitjader.2020

I beskrivningen stickar man någon slags "bollar" på kanten. Det skippade jag. Inte riktigt min stil. Kanten stickas i rätstickning fram och tillbaka med de yttersta 3 maskorna i slätstickning.

Lilla sjalen. Foto: ©nini.tjader.2020

Sjalen ska färdig vara 30 cm bred på bredaste stället och cirka 160 cm lång. Bredden på min stämmer, men den blev något kortare, ca 120 cm. Men drar man i den blir den längre. Den är ju väldigt elastisk. Vill man ha den längre kan man alltid sticka på fler varv med ökningar innan hålvarvet.

Lilla sjalen. Foto: ©nini.tjader.2020

Det tog bara två eftermiddagar-kvällar att sticka den. Det gick alldeles för snabbt… Nu ska jag sticka ett par sockor från boken Trettiofem sockor av Maja Karlsson.

Lilla sjalen. Foto: ©nini.tjader.2020


1 kommentar:

  1. Så roligt att läsa och se !!
    Tack för att du delar med dig
    Lotta och Christina på Avelsås Ull & Inredning

    SvaraRadera