2020-08-29

Larverna som äter mina växter

Jag kommer aldrig att prioritera larverna som äter mina växter över mina växter. Det finns folk i mina växt- och odlargrupper på FaceBook som tycker att man ska det. Som ömmar för larverna. De blir ju så vackra fjärilar… (som lägger fler ägg som blir fler larver som äter upp mer av mina växter).

I början av juli i år gjorde gröna små larver massangrepp på vår hängsyren. Ser ut som ovan. Eftersom busken är för stor för att manuellt bekämpa dem oavsett hur man skulle göra det så lät jag dem hållas. Det fanns liksom ingen vits med att försöka bli av med dem. Idag ser busken ut så här (nedan).


Och så här har den sett ut hela sommaren. Kul att titta på? Nej. Kommer busken att överleva till nästa år? Ingen aning. När hösten kommer (snart) kommer den i varje fall att tappa alla löv. Som jag då krattar ihop och gör mig av med.

Igår hittade jag den här, cirka 7 cm lång, som utsträckt satt och gömde sig längs en gren på min Tessaloniki-pelargon. Tog den med pincett och klämde ihjäl den. Samma pelargon hade några dagar tidigare de där små glupska gröna larverna som är så vanliga. Då såp-sprejade jag den efter att först ha plockat bort och dödat de larver jag hittade på den.

Vill ju inte få min Tessaloniki-pelargon uppäten.

Samtidigt upptäckte jag angrepp på mina två Årets Pelargon. Hål i bladen. Larv-bajs på bladen under de med hål i bladen. Plockade manuellt bort och dödade de larver jag kunde hitta. Sen fick även de såp-dusch.


Ovan Årets Pelargon 2020 innan skyfall och larvangrepp.


Igår hittade vi av en slump dessa på min Luis Bugnet ros. Där åts det med god aptit…


Som ovan ser Luis Bygnet ut när den blommar. Den re-monterar så det kommer nya blommer hela tiden.


Snabba och hungriga är larverna – snabbt sätter de i sig bladen.


Plockade bort de jag hittade med pincett och lade på ett hushållspapper. Nio stycken hittade jag.

Sen klämde jag ihjäl dem med pincetten och förpassade dem till soporna. Larv-ivrarna på FB hade helst sett att jag förflyttat dem till annan plats. Skulle aldrig falla mig in att göra. Oavsett vad det skulle blivit för fjärilar av dem. Det kommer aldrig att ske att jag samlar ihop dem och placerar dem någon annanstans.

Nu håller jag ett vakande öga så det inte blir fler eller på annan plats. Såp-sprejningen behöver jag göra om om någon dag för nu har det regnat.

Såpsprej: 1 msk såpa till en halv liter vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar