2020-02-08

Vattenskadan i köket, del 2

kitchenfloor, köksgolv, vattenskada, byggfläkt
Köksgolvet helt rivet. Foto: ©nini.tjader.2020
Så, Humidus kom tillbaka och beslöt att mer av det gamla golvet måste bort.

Rivning nummer två tog bort allt gammalt golv (och sand) i köket och en del i hallen närmast köket. Just det var lite oroande eftersom ingen av oss visste hur längt vätan trängt in under hallgolvet. Den tog slut cirka 10 cm från öppningen till vardagsrummet och mitt nya golv där.

kitchenfloor, köksgolv, vattenskada, byggfläkt
Det här visade sig vara spår av en vägg från ombyggnaden från dagis till lägenheter och inte en vattenskada. Foto: ©nini.tjader.2020
Sen kom Humidus tillbaka den 4 februari och gjorde några mätningar till. Byggfläkten installerades och två värmemattor placerades på det öppnade golvet i hallen. Dit kan man gå och värma fötterna om man fryser… Man får gå på dem om man inte har klackar.

kitchenfloor, köksgolv, vattenskada, byggfläkt
Inplastad öppning till köket. Foto: ©nini.tjader.2020

Vid installationen av byggfläkten och värmemattorna var det totalt elavbrott i hela Tumba med omnejd så fläkt och värmemattor gick på först när strömmen senare kom tillbaka. Det blev +28°C i hallen… Draperiet som normalt hänger vid altandörren hänger numera i öppningen mellan vardagsrum och hall. Drar man för det ordentligt så slipper man få in värmen från hallen i vardagsrummet.

kitchenfloor, köksgolv, vattenskada, byggfläkt
Byggfläkt i köket och inplastad dörröppning. Foto: ©nini.tjader.2020
hall, värmemattor, heatmats
Värmemattor i hallen. Foto: ©nini.tjader.2020
temperatur, temperature
Temperaturen i hallen är runt +"8°C. Foto: ©nini.tjader.2020
Humidus kommer tillbaka om cirka 3 veckor (räknat från den 4 februari), dvs i slutet av februari, och mäter fuktighet och tar förhoppningsvis med sig fläkt och värmemattor då.

vardagsrum, livingroom
Draperiet i mellan hall och vardagsrum. Foto: ©nini.tjader.2020
Drar man för draperiet mellan hall och vardagsrum helt så hålls den värsta värmen borta från vardagsrummet. Det skiljer faktiskt nästan 5° mellan hall och vardagsrum.

köksgolv, kitchenfloor, vattenskada
Byggfläkten och köksfläkten. Foto: ©nini.tjader.2020
Byggfläktens utsug går upp i köksfläktens. Det där röret är verkligen i vägen när jag ska laga mat och jag får runda fläkten så fort jag ska göra något. Undviker matlagning så mycket jag kan och äter upp färdiga rätter från frysen. Det är heller inte kul att vara i köket. Det låter ju…

För att få dit röret för utsug togs kryddskåpet ner från fläktutrymmet. Så de kryddor som stod där står nu i ena köksfönstret. Det är bara en del av mina kryddor.

köksgolv, kitchenfloor, vattenskada
Mitt tömda kök. Foto: ©nini.tjader.2020
Sen får vi se när golvet byggs och om det blir sand eller flytspackel. I vardagsrummet var det flytspackel. Enligt Humidus vore det bäst. Men de som bygger golvet, och rev det, sa att det blir sand igen. Vi får väl se. Inget jag kan påverka.

köksgolv, kitchenfloor, vattenskada
Hörnan där kyl-frysen står- Öppnad vägg nedtill. Foto: ©nini.tjader.2020
Har tänkt måla väggarna i köket när jag nu har hela köket tömt på lösa möbler. Men det kan jag inte göra förrän väggen är lagad. Så troligen blir det först när både vägg och golv är klara. Eller så gör jag den del som inte är beroende av att väggen reparerats tidigare.

köksgolv, kitchenfloor, vattenskada
Fönsterhörnan i köket. Foto: ©nini.tjader.2020
Det var elementet rakt fram i bild som sprang läck och förstörde både golv, golvlister och väggen under det. Innan den här väggen är återuppbyggd kan jag inte måla just den väggen.

Hade bestämt mig för Stockholmsvitt i köket, men nu tvekar jag. Kanske en riktigt ljust grå? Vi får se. Synpunkter?

Sen ska fönstren i köket tvättas både inne, mellan och ute. Men ingen vits att göra det förrän golvet är klart och väggarna målade.

grönsaker, blommor, vardagsrum, livingroom
Blommor och annat från köket är i vardagsrummet. Foto: ©nini.tjader.2020
Sen ska allt som nu är spritt till resten av lägenheten tillbaka till köket. Bordet som är i sovrummet, stolarna som är i cykelförrådet. Och så de växter som hör hemma i köket.  De sista växterna i köket har fått flytta in i vardagsrum och sovrum. Och två hängväxter är hos grannen.

vardagsrum. livingroom
Det här kommer från hallen. Foto: ©nini.tjader.2020
De här i bilden ovan kommer från hallen där det normalt står. Blev tvungen flytta även det eftersom vattenläckan hade spritt sig från köket ut i hallen också.

frukt, tomater, vardagsrum
Frukt och tomater i vardagsrummet… Foto: ©nini.tjader.2020
Frukt och tomater står normalt på köksbordet. Men nu har jag tagit alla pallar och annat till hjälp att ställa sånt som inte kan vara i köket just nu och placerat det i vardagsrummet.

Flyttad fotölj. Foto: ©nini.tjader.2020
Fotöljen blev jag tvungen att flytta när mitt skrivbord och stationär dator skulle in i vardagsrummet. Den står faktiskt rätt bra där. Man sitter bra framför TV och så med den placeringen. Kanske behåller jag den där när skrivbord och stationär dator får flytta tillbaka till hallen utanför köket.

bedroom, sovrum, kryddor
De här har hamnat i sovrummet… Foto: ©nini.tjader.2020
Saker och ting har spritt sig över vardagsrum, hall och sovrum. Så får det vara tills köksgolvet är klart.

bedroomwindow, krukväxter, plants
Krukväxter i sovrummet just nu. Foto: ©nini.tjader.2020
I sovrummet är det fler krukväxter än det brukar vara. Blev tvungen ta bort gardinerna där för att växterna skulle få så bra placering som möjligt. Har bara persienn att stänga för med under den här perioden. Men det funkar ju eftersom nötterna fortfarande är långa och mörka.

Förhoppningsvis är allt klart tills våren kommer på riktigt. Att krokus och snödroppar i år kom upp redan i slutet av januari räknas liksom inte…

vårblommor, ,springflowers, krokus, crochus, snödroppe, snowdrop
Krokus och snödroppe 2020-01-24. Foto: ©nini.tjader.2020

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar