2020-01-28

Min version av #stormtröja #stormtroja

Stormtröja. Foto:©nini.tjader.2020
Jag gillar att sticka ok-tröjor i två färger (eller fler), på rundsticka, uppifrån och ner. Det går ganska fort och är roligt.

Stormtröja. Foto: ©nini.tjader.2020
Jag har en stickbok som heter "Sticka varmt och mönstrat" av Erika Åberg. Där hittade jag mönstret Stormtröja och beslutade mig för att göra den.

Naturvitt garn på tork efter tvätt. Foto: ©nini.tjader.2019
Garn: Novita Nordic Wool 100% ull, köpt på REA för 25 SEK per 100 gram, direkt från Novita. Visade sig vara skönt att sticka med. Och mönstret i ett obehandlat naturvitt 100% ull jag fick (fick totalt 1kg, gjorde nystan av 100 gram till den här tröjan) av vännen Ulla.  Hade tänkt färga det men nu tog jag det som det är efter tvätt på ullprogrammet i tvättmaskin.

Stickor: Rundsticka nummer 4, KnitPro Zing, 150 cm samt strumpstickor nummer 4 för nedersta delen av ärmarna.

Stormtröja. Foto: ©nini.tjader.2019
Började och lyckades till och med med de förkortade varven i nacken (som gör nacken något högre än framsidan). Tidigare har jag skippade att göra dessa på andra tröjor med resultat att det blir svårt att veta vad som är fram- och baksida på tröjan.

Bild på mönstret i boken. Foto: ©nini.tjader.2020

När jag satte igång med mönstret på oket fick jag snabbt problem. Det gick knappt att se i bilden i boken var ökningarna på varven skulle vara. Näst intill osynligt. Jag fotade av det i iPhonen men det blev inte bättre där även om man förstorade bilden. Tog kopia på mönsterrapporterna i skrivaren och lyckades få bilden något ljusare så jag kunde hitta markeringarna för ökningarna.

Stormtröja. Foto: ©nini.tjader.2020
Som vanligt när jag stickar flerfärgat och mönster blev det en del fel på vägen. Sånt man inte ser förrän senare. Jag ignorerade dem och fortsatte. Det gick bra det också.

Stormtröja. Oket. Foto: ©nini.tjader.2020
Stormtröja. Foto: ©nini.tjader.2020
En annan avvikelse jag gjorde var att välja bort mönsterbården som skulle varit nedtill på tröjan. Gillar inte mönsterbård över höfter och mage…

Att sticka själva kroppen är det tråkigaste som finns… runt, runt, runt i all oändlighet (känns det som). Men det är bra TV-stickning. Inget tänka, inget titta. Jag brukar göra så att jag sätter dit en markör varje kväll jag börjar sticka så att jag kan se senare hur långt jag stickat.

Stormtröja. Foto: ©nini.-tjader.2020
Ärmarna går betydligt snabbare att sticka än kroppen. Behöver bara hålla reda på hur många varv jag stickat så minskningarna blir på rätt ställe.

Stormtröja. Nedersta delen av en ärm. Foto: ©nini.tjader.2020
Nedtill på ärmen bytte jag till strumpstickor. Tycker det är bökigt med rundstickor när varven blir allt kortare.

Stormtröja. Foto: ©nini.tjader.2020
Ärmen avslutas med rätstickning. Det vill säga vartannat varv rätt, vartannat varv avigt när man stickar runt.

Färdig Stormtröja. Foto: ©nini.tjader.2020
Sedan återstod bara fästning av trådar och blockning. Inte särskilt många trådar att fästa så det gick fort. Blockningen fick vänta till nästa dag. Hade ingen lust att ta fram strykbrädan… (jag blockar med fuktig trasa och strykjärn).

Färdig och blockad Stormtröja. Foto: ©nini.tjader.2020
Jag är nöjd med slutresultatet. Märkligt nog är garnet INTE stickigt utan känns mjukt och bra mot huden. Och halsringningen blev alldeles lagom stor. Naturligtvis provade jag det i ett tidigt skede… Många ok-tröjor får alldeles för vida halsringningar. Den behöver ju inte vara större än att man får igenom huvudet.

Nu vidare till nästa… vad vet jag inte än.

Ny nederkant innan blockning. Fotop: ©nini.tjader.2020
2020-02-16
När jag använde den här tröjan kände jag att den var för kort i kroppen. Så i förra veckan repade jag upp resåren nedtill och stickade om nederkanten och gjorde den något (inte mycket) längre. Den fick också en rätstickad nederkant istället för resårkant. Det är enkelt att förlänga tröjor som är stickade uppifrån och ner. I övrigt gillar jag den och den är skön att ha på. Måste blocka nederkanten så den blir slät och fin. Upprepat garn blir ju lockigt och det syns när man stickar med det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar