2020-02-16

Tröjan Darkwater

darkwater, oktröja
Darkwater tröja. Foto: ©nini.tjader.2020

Nu är min senaste tröja, Darkwater av Jennifer Steingass, klar. Återstår bara att fästa trådar och blocka den. Mönstret köps från Ravelry. Har gjort ett par andra tröjor av samma designer och hennes mönster är ganska lätta att följa. Tröjan stickas uppifrån och ner.

Garnet jag använde var dels det blå, Novita 100% Nordic Wool, och det off-white är garnet jag fick av vännen Ulla. Naturgarn, 2-trådigt 100% ull, som jag tvättat i tvättmaskin på ull-programmet.

Rundstickor nr 4 och längst ner på ärmarna strumpstickor nummer 4.

darkwater, oktröja
Darkwater tröja. Foto: ©nini.tjader.2020
Tröjan stickas uppifrån och ner.

Det är roligt att sticka flerfärgade ok. Hade en del problem med kombinationen nönster och ökningar i oket, men jag tycker inte det gör något att det blev lite fel här och där. Blev lite avvikelser längst ner i mönstret också, men knappt märkbart.

För en gångs skull gjorde jag också förkortade varv (German shortrows) i nacken för att få nacken något högre än framsidan. Blev sams med att göra så i den förra tröjan jag stickade (stormtröjan).

darkwater, oktröja
Tröjan Darkwater. Foto: ©nini.tjader.2020
Hade ursprungligen tänkt sticka den här tröjan i mörkrött och vitt i ett mjukt (och dyrt) ullgarn jag köpte på Sy- & Hantverksmässan i oktober. Ändrade mig och använde istället det jeans-blå garnet från Novita plus Ullas vita garn. Det mörkröda och vita jag köpte på mässan i höstas får bli något annat. Vad vet jag inte än.

darkwater, oktröja
Darkwater tröja. Foto: ©nini.tjader.2020
Insåg lite sent när jag stickade kroppen att det blå garnet ändrade färg vartefter. Att det var ljusare i början på nystanet, och blev mörkare vartefter jag stickade. Det nystan jag bytte till nedtill på kroppen började med ljusare och blev sen mörkare och mörkare. Jag borde alltså ha börjat med garnet inifrån  nystanet – något jag nästan aldrig gör – istället för utifrån. Då hade inte bytet av garnnystan blivit så synbart. Men jag hade ingen lust att repa upp så det fick bli så här.

darkwater, oktröja
Darkwater tröja. Foto: ©nini.tjader.2020
När jag tog nytt nystan till första ärmen kollade jag nystanet noga så att det började med det mörkare. Visade sig vartefter jag stickade att hela nystanet var det mörkare… Det var 100 grams nystan och ett nystan räckte till båda ärmarna förutom resåren på ärm två. Så ärmarna blev inte "randiga".

Tröjan blev bra och sitter bra. Längden blev bra både på kroppen och ärmarna. Jag är nöjd med resultatet. Jag har annars en tendens att sticka antingen kroppen eller ärmarna för korta så jag får göra om senare och sticka på så längden blir bra. Det gjorde jag nyligen på den röd-orange stormtröjan jag gjorde innan den här. Där var kroppen för kort…

Det blå garnet, Nordic Wool från Novita, är ett rea-garn till det fantastiska priset av 25 kr per 100 gram! Det är samma kvalitet som det röd-orange jag använde i Storm-tröjan. Det är ett trevligt garn som inte sticks och ger en jämn och fin yta. Hur det håller i längden visar sig.

Nu ska jag sticka något annat. Förmodligen en Cumulus Blouse av Petitknit. Ska bara köpa mönstret först. Kommer att använda garnet från den Fern and feather tröja jag repade upp för ett tag sen (den kändes för liten och blev därför obekväm). Mohair, som används i mönstret för Cumulus Blouse, vill jag inte ha. Jag gillar inte mohair. Jag gör förmodligen en ny Fern and Feather tröja så småningom (jag har ju mönstret), men just nu vill jag göra någon annan typ av tröja än en med mönstrat och flerfärgat ok.

darkwater, oktröja
Darkwater tröja. Foto: ©nini.tjader.2020

2 kommentarer:

  1. Jättesnygg! Är mönster från Ravelry bara på engelska?

    SvaraRadera
  2. Ja såvitt jag kan se bara på engelska.

    SvaraRadera