2019-03-31

Sticklingar och sånt

attarofroses, doftpelargon
Attar of Roses, sticklingar. Foto: ©nini.tjader.2019

En liten lägesrapport från sticklingsfronten (NEJ JAG SÄLJER INTE STICKLINGAR)


Attar of Roses, doftpelargon, är hemma igen. I höstas när den var som störst klippte jag av några grenar till sticklingar och gav till Birgitta och Barbro i min gymgrupp. Min egen, som var jättestor, klarade inte av inomhuslivet i rumsvärme med dåligt ljus och säckade ihop senare under hösten. Men nu har jag en igen, under förutsättning att den rotar sig som den ska.

pelargon, mårbacka
Mårbacka pelargon, stickling. Foto: ©nini.tjader.2019

Mina Mårbacka-sticklingar ser lite trötta ut men de lever än, två veckor efter att sticklingarna blev satta i jord. En ruttnade snabbt och gick i soporna, men jag tror resten tar sig och håller på och rotar sig.

pelargon, mårbacka
Mårbacka sticklingar. Foto: ©nini.tjader.2019
Ovan de Mårbacka sticklingar som bor i sovrummet. 7 plantor.

pelargon, mårbacka
Mårbacka, sticklingar och moderplanta. Foto: ©nini.tjader.2019
Mårbackans moderplanta ser också den pigg ut och det har börjat komma små nya utväxter på den.

pelargon, mårbacka
Mårbacka, höststickling. Foto: ©nini.tjader.2019
Mårbackans höststickling som står i söderfönstret i köket började ränna iväg ohejdat på höjden. Så jag klippte ner den för att få bättre form på den.

pelargon, mårbacka
Mårbacka. Stickling från höststicklingen. Foto: ©nini.tjader.2019
Det här (ovan) är topparna från Mårbackans höststickling i köket. Förhoppningsvis fortsätter den bli så kraftig som den planta de kom från.

pelargon, doftpelargon, bontrosai
Bontrosai doftpelargon, nerklippt. Foto: ©nini.tjader.2019
Den nedklippta Bontrosai doftpelargon ser OK ut. Och dess två sticklingar (nedan) ser OK ut än så länge.

pelargon, doftpelargon, bontrosai
Bontrosai doftpelargon, sticklingar. Foto: ©nini.tjader.2019
I synnerhet den till vänster ser bra ut. Det är den före detta toppen av Bontrosai moderplanta. Sticklingen till höger är mittbiten från moderplantan.

Nu väntar jag bara på att den vita pelargonen ska återvända hem… Ulla S. har en planta av den sedan länge. Mina egna dog ju i höstas. Frös ihjäl innan jag hann ta in dem. Nästa gång jag åker hem till Ulla ska jag ta sticklingar av hennes planta så jag får en vit pelargon igen.

doftranka
Doftranka, sticklingar. Foto: ©nini.tjader.2019
I somras dog den ena av mina doftrankor och jag gav bort den andra. Innan jag gav bort den tog jag dock 4 sticklingar från den och stoppade ner i jord. De har tagit lång tid på sig att rota sig och börja växa. De har stått här sen i slutet på sommaren någon gång. Två av doftrankans sticklingar har dött under våren. Två lever och har börjat skjuta nya, friska blad. De ska snart få en spaljé att klättra på.

saintpaula
Saint Paula, rosa, häng. Foto: ©nini.tjader.2019
Av Birgitta H. på gymet fick jag också 3 blad av en Saint Paula. Den ska få rosenknoppsliknande dubbla blommor som hänger. Det var några år sen nu som jag senast hade en Saint Paula. Förhoppningsvis rotar den sig och börjar växa. Just på bilden har jag tagit av plastpåsen som annars reglerar fuktigheten för plantorna.

tradescantia, vandrandejude, skvallerrranka
Tradescantia, i nya krukor. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag har också börjat om min äldsta Tradescantia (Vandrande Jude/Skvallerranka). Efter vintern såg den väldigt tråkig ut och som vid flera tidigare tillfällen klippte jag av topparna på rankorna och stoppade direkt ner i jord i fyra mindre krukor som bor i den här (ovan) Ikea-ampeln. Det brukar ta ett par dagar för dem att rota sig. Nu hänger ampeln på en av gardinstängerna i vardagsrummet.

pelargon, fireworks
Två Årets Pelargon 2007 Fireworks. Foto: ©nini.tjader.2019
De två Årets Pelargon 2007 Fireworks som jag köpte på trädgårdsmässan nyligen har båda fått nya krukor och ny jord. De står båda och trängs i vardagsrumsfönstret.

rosmarin, rosemary
Rosmarin. Foto: ©nini.tjader.2019
Mina tre rosmarin som jag köpte på trädgårdsmässan nyligen har alla tre fått nya krukor och ny jord. De höll på att spränga de krukor de kom i vid köpet och rötterna hängde ut i stora tofsar under dem.

rosmarin, rosemary
Rosmarin. Foto: ©nini.tjader.2019
När det blir varmare ute kommer alla tre rosmarin att få flytta ut i solen och ljuset. Men än är det för kallt och fortsatt minusgrader på nätterna. Jag har redan varit och klippt på en av rosmarin-plantorna. Jag använder alltid rosmarin på klyftpotatis till exempel.

fikonträd
Fikonträd med mera. Foto: ©nini.tjader.2019
Mina fikonträd (3 stycken) har alla fått nya blad på sistone och satt igång att växa. De längtar nog ut, men det måste vänta till någon gång i maj. Det är för kallt där ute.

fikonträd
Fikonträd med nya blad. Foto: ©nini.tjader.2019
Det kommer nya blad och grenanlag där jag klippt av fikonträden. Växtkraft.

fikon, elderSticklingen jag klippte av och satte i en vas med vatten har redan fått rotanlag. Se de små vita prickarna på bilden bredvid. Några dagar till så är de rötter, och någon vecka till så kan den planteras. Sticklingen har visserligen tappat 2 av de 4 blad den hade från början, men det är ganska normalt.
Att det är vår nu märks. Sommartiden började idag. Det var vårdagjämning i förra veckan. Och ljuset har återkommit. Nu väntar vi bara på lite värme…

2 kommentarer:

  1. Hej,
    När du gör stickling av bontrosai, stoppar du den direkt i jord eller vatten för att rota?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid direkt i jord. Fungerar betyligt bättre än i vatten,

      Radera