2018-01-31

Tecken på att du börjar bli gammal…

Häromdagen läste jag en artikel som kom upp som länk i mitt FaceBook flöde om ett antal tecken på att man börjat bli gammal. Just den här artikeln handlade om prylar som tecken på att man börjat bli gammal. Det finns många fler liknande artiklar.

Googlar man på "tecken på att du börjat bli gammal" kommer det upp åtskilliga liknande artiklar.
De är alla lika oinspirerande och naiva. Skrivna i brist på annat material?

Artiklarna måste vara skrivna av någon journalist som ännu inte fyllt 20 och som tycker att "gammal" är alla som är äldre än 20. De flesta artiklarna återkommer med viss periodicitet med mindre förändringar i innehållet.

Det är ett generaliserande som jag tycker riktigt illa om.

Här några exempel på prylar som enligt artikeln jag länkar till ovan skulle vara ett tecken på att man börjar bli gammal. Jag har klippt in texten från det som skrivits i artikeln.

Pelargoner. Akvarell ©nini.tjader

Pelargoner

"Du har alltså krukväxter hemma som lever och mår bra? De vissnar aldrig ens...
Kanske du till och med funderar på att införskaffa pelargoner. Se upp, ett riktigt ålderstecken! 
Tyg- och plastblommor fungerar faktiskt lika bra, och numera ser de till och med äkta ut."

---

Varför skulle pelargoner vara ett tecken på att man börjar bli gammal? Eller menar artikelförfattaren att alla krukväxter, ute och/eller inne är ett tecken på det? Eller att han/hon ännu inte upptäckt glädjen med levande växter? Eller för den delen den miljöförbättring av inomhusmiljön som levande växter innebär? Förutom att de också är dekorativa.

Trasmattor. Bild lånad från internet.

Trasmattor

"Trasmattor hör verkligen dåtiden till. När man tog vara på tygrester för att inget skulle gå till spillo, och dessutom ville behålla värmen i stugorna.
Mattor i dag är både billiga, och mycket snyggare."

Artikelförfattaren måste ha missat hur trasmattor idag används i modern inredning och att man ser dem överallt i många olika miljöer. Gångbart överallt och i alla åldrar som jag ser det.

Glasunderlägg. Bild lånad från internet.

Glasunderlägg

"Ungdomarna skrattar! Vad är du rädd för här? Spill på bordet? Det finns något som heter papper och trasa. Och har du glasbord kanske det är läge att införskaffa annat mer lättskött bord. Allt måste inte vara perfekt – living on the edge!"

Artikelförfattaren anser att de inte behövs… Förmodligen har artikelförfattaren aldrig haft antingen ett glasbord eller annat blankt bord där varje avtryck av ett vått glas syns och blir kvar om man inte torkar av direkt. Eller på ett träbord där glasavtrycken kan bli kvar för evigt. Så att använda glasunderlägg är inte ett tecken på att man börjar bli gammal utan på att man i ren självbevarelsedrift skyddar det underlag som man ställer glasen på.

Inglasad balkong. Bild lånad från internet.

Inglasad balkong

"Det är inte farligt med varken luft, vind eller solsken. En balkong är ändå en balkong, tanken är att man ska kunna gå ut från sin lägenhet och få just lite luft och vårsol. Det är inte tänkt som ett extra rum att bo i!"

Att inglasad balkong skulle vara tecken på att man börjar bli gammal är bara löjligt. I vårt klimat är det ett sätt att kunna utnyttja balkongen längre och mer än under de få dagar klimatet annars tillåter det. Och glasen går ju att öppna så att man får in både luft och ljus på balkongen när vädret och utetemperaturen så tillåter.

Innetoffler. Bild lånad från internet.

Innetofflor

"Såvida du inte befinner dig i en kall stuga i fjällen, eller på landet, behöver du inte innetofflor.
Vi bor i Sverige, här har vi värme inomhus, och förhoppningsvis städar de allra flesta sina hem också.
Så om det inte är smuts du försöker skydda dina fötter ifrån, varför i herrans namn detta gubb-beteende?"

Nu är det ju så att vi inte alla har värmegolv eller på annat sätt varma golv. Golv kan vara kalla även i lägenheter och hus, särskilt om man bor i marknivå. Det främsta skälet till att man använder tofflor ä'r ju att man annars fryser om fötterna… oavsett ålder.

Radioapparat. Bilden lånad från internet.

Radioapparat/stereo/dvd-spelare

"Prata med en ung människa i dag om radioapparater och de vet inte vad du menar: "Finns inte allt på telefonen och datorn"? Och, hör och häpna, de har ju helt rätt.
Detsamma gäller stereon för både lp- och cd-skivor som hänger kvar. Onödiga prylar och dammsamlare."

Stereo. Bild lånad från internet.

Nej, allt finns inte i dator/smartphone även om mycket gör det.

Har de också missat att LP-skivor har en renaissance och är oerhört populära nu igen? Och att allt inte streamas. CD-spelare för köpt musik som man vill ha kvar är som jag ser det ett måste. Och DVD-spelare för de filmer man vill ha kvar är också ett måste. Vill man ha kvar musik, film etc. för att återkomma till den om och om igen, så behöver man fysiska media och apparater som kan spela upp dessa. Allt går inte att hitta via streaming.

Däremot kan man med gott samvete göra sig av med kassett-spelare och VHS-spelare.

CD/DVD-spelare. Bild lånad från internet.

Extra kyl & frys


Kyl-frys. Bild lånad från internet.

"Varför nöja sig med befintlig kyl och frys när man kan köpa till fler och bunkra upp. Det kan ju bli krig eller svältår, och man kan ju bli av med jobbet. För att inte tala om extrapriserna, då gäller det att storhandla och frysa in."

Om jag hade plats för det skulle jag väldigt gärna vilja ha en extra frys eftersom min befintliga kyl/frys är väldigt liten. Att kunna frysa in är ekonomiskt även om man inte gör det av ovan nämnda anledningar. Särskilt ekonomiskt för en-persons-hushåll eftersom dt sällan är ekonomiskt hållbart att laga mat för bara en person. Laga för fler och frys in. Baka bröd och frys in. Storhandla och frys in, javisst. Argumentet ovan, ironiskt javisst, håller inte.

Det fanns mycket mer i just den artikel jag klippt utdrag från. Det mesta lika idiotiskt och utan förankring i verkligheten.

Artiklarna är förmodligen tänkta som roande och lustiga exempel. Men de är inte roliga. Inte ett dugg. De är enbart fördomsfulla. Och vilken ålder avser de är "gammal"? Över 15?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar