2017-07-15

Grannens klematis

klematis
Grannens klematis 2017. Foto: ©nini.tjader.2017

Min granne, Gustavs och Alices matte, har en klematis på sin uteplats. Den sattes för två år sedan. Redan förra året var den jättefin. I år är den pampig och riktigt vacker.

klematis
Grannens klematis innan alla blommor slagit ut. Foto: ©nini.tjader.2017
Så här (ovan) såg den ut innan alla blommorna slog ut. Massvis med blomknoppar.

klematis
Grannens klematis 2017. Foto: ©nini.tjader.2017
Klematisen växer upp via en spaljé till övre delen av planket i ena änden av hennes uteplats. Själva plantan är planterad i en rabatt på insidan av uteplatsen, i ena änden. Den får det som klematis sägs ska ha: skugga på rotklumpen. Förmodligen bidrar det till att den blir så fin.

klematis
Grannens klematis 2017. Foto: ©nini.tjader.2017
Personligen har jag aldrig lyckats med klematis. De bara dör hos mig. Växer fint och blommar första året. Sen kommer vintern och till våren därefter är den död. Förmodligen har jag helt fel läge och jord hos mig för att få klematis att trivas.  Har inte ens lyckats i stor kruka… Teorin där var att det blev för vått i krukan. Och sen frös rötterna pga av vätan i krukan. Stendöd till våren.

Även grannens pioner (bild nedan) är fantastiska även om två av dem hade betydligt färre blommor i år jämfört med förra året. Själv har jag inga pioner. Vad som är synd med pioner är att även om blomningen är pampig och vacker så är den alldeles för kort.

Men grannens klematis är jag avundsjuk på… ;).

pioner
En av grannens pioner 2017. Foto: ©nini.tjader.2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar