2015-10-29

Återanvända garn

garn
Upprepat garn. Foto: ©nini.tjader.2015
Periodvis stickar jag. Framför allt tröjor.
Några år senare har jag antingen tröttnat på tröjan i fråga eller dess modell blivit hopplöst urmodig.
Då repar jag vanligtvis upp tröjorna.

tröjor
Tröjor som ska repas upp. Foto: ©nini.tjader.2015
De ovan är de tröjor som är näst på tur för att repas upp.

alpackaull
Tröja i alpacka. Foto: ©nini.tjader.2015
Jag stickar bara med bra garn, dvs inga syntetblandningar. Det är inte värt jobbet att sticka med syntetblandningar. Det blir inte hållbart.

ulltröja
Tröja i 100% ull. Foto: ©nini.tjader.2015
Det är heller ingen vits att repa upp syntetblandningar och återanvända garnet. Så hållbart är inte den sortens garn.

bomull-lin
Tröja i bomull-lin. Foto: ©nini.tjader.2015
Man skulle kunna tro att jag bara stickat tröjor i blått, grått och svart när man ser på bilderna ovan. Men så är det inte. Jag stickar även flerfärgat av och till. Och i rött.

flerfärgat, stickning
Flerfärgsstickning. Foto: ©nini.tjader.2015
Tröjan ovan är inte färdig och inte pressad. Inte troligt att den någonsin blir färdig. Det enda som saknas är ärmar och halskant. Det är ett par år sen sist jag stickade på den. Garnet är ett norskt ullgarn och det som blev över efter att jag stickat en annan flerfärgad tröja. Just den tröjan är sedan länge hos Myrorna fvb någon annan.

ulltröja
Ej färdig ulltröja. Foto: ©nini.tjader.2015
Det är roligt att sticka flerfärgat, men den sortens tröja är det ingen vits att repa upp. Det blir för korta garnsnuttar. Vanligtvis har jag gett de tröjorna till Myrorna när jag tröttnat på dem.

Vad gör jag då med det upprepade garnet? Nya tröjor, halsdukar, vantar, sockor, kuddöverdrag, mössor…? Javisst. Ibland bara roar jag mig med exempelvis en stickad katt… Just den här har jag behållt själv. En annan fick Birgitta, som gärna ville ha en när hon såg den här.

stickadkatt
Stickad katt. Foto: ©nini.tjader.2015
Nu är det ett tag sen jag senast stickade. Som sagt, det går i vågor, lusten att sticka. Men på Syfestivalen i förra veckan köpte jag två nya garner. Tjocka. Tanken är att de ska bli kuddöverdrag. Men först måste jag göra nystan av dem. Just nu är de härvor.

merinoull
Spansk merionoull. Foto: ©nini.tjader.2015
Den här spanska merinoullen luktar verkligen ull. Den är väldigt lik ett ullgarn jag köpte i Grekland för många år sedan. Det här kommer från luftmaskan.se, köpt på Syfestivalen.

bomullsgarn
Återvunnen bomull. Foto: ©nini.tjader.2015
Det här tjocka garnet är gjort av återvunnen bomull. Särskilt tänkt för att göra mattor och kuddöverdrag och andra lite grövre produkter. Kommer från Lankava, ett finskt företag. Köpte det på Syfestivalen.

garnvinda
Garnvinda i trä. Foto: ©nuini.tjader.2015

Som tur är har jag en garnvinda, i trä. Har haft den väldigt länge. Dags att börja göra nystan. Perfekt sysselsättning framför TV när man som jag, just nu, är jätteförkyld.

Det är sticksäsong nu. Skulle aldrig komma på tanken att sticka under sommaren…


2015-10-27

Buskar före och efter klippning

cornusalba
Buskar före klippning. Foto. ©nini.tjader.2015
Våra buskar på utsidan av huset, längs två av dess väggar, har vuxit riktigt mycket i år. Så här såg de ut nyligen, innan klippning. Det är föreningens buskar. Busken i förgrunden är en sån där buske med vita runda bär där bären smäller om man klämmer på dem. Resten är vitbrokig rysk kornell.

cornusalba
buske
Buskar efter klippning. Foto: ©nini.tjader.2015
Jag tröttnade på att de aldrig blev klippta och satte igång närmast porten där det såg ut som nedan.

cornusalba
Buskar innan klippning. Foto: ©nini.tjader.2015
När jag hade gjort just den längan ovan dök vår trädgårdsarbetare upp och sa att han skulle ta resten. Så då slutade jag klippa och han gjorde klart. (Men tyvärr tog han inte maskrosorna när han höll på).

cornusalba
Buskar efter klippning. Foto: ©nini.tjader.2015
Betydligt snyggare, eller hur?

cornusalba
Buskar innan klippning. Foto: ©nini.tjader.2015
cornusalba
Buskar efter klippning. Foto: ©nini.tjader.2015
Jag gillar de här buskarna med sina grön-vita blad. På vintern blir stammarna röda. De var ett bra val då för cirka tre år sen då vi ersatte ett gäng trötta spireor (som var sjuka) med de här. Bra val om jag får säga det själv ;) (det var jag som valde dem åt föreningen då jag var sammankallande i miljö- och områdesgruppen). Det är vitbrokiga ryska korneller (cornus alba/ivory halo). Klippningen kom lite sent, men den blev gjord till sist.

cornusalba
Buskar innan klippning. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-10-26

Kortlivad vit amaryllis Alfresco

amaryllis, alfresco
Vit amaryllis Alfresco. Foto: ©nini.tjader.2015
Min vita amaryllis som blommade alldeles för tidigt, blev kortlivad.

amaryllis, alfresco
Vit amaryllis Alfresco. Foto: ©nini.tjader.2015
Den slog ut och hade flera knoppar på blomställningen. Vackert grönvit.
En morgon när jag kom ut i köket, där den stod, hade blomstjälken vikt sig. Och blomlöken var helt skrumpen och vattnig…
Klippte av blomman och satte den i en liten vas. Där levde den i tre dagar. Nu är även den slut och har gått i soporna.

Amaryllis Alfresco heter den vita. Köpt hos Blomsterlandet förra hösten.

Min röda amaryllis som fick flera dryga metern långa blad lever än. Jag klippte av alla bladen. Löken ser ut att må fint. Sen får vi se om det kommer något mer på den. De ska definitivt inte börja växa i augusti…

amaryllis, alfresco
Vit amaryllis Alfresco. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-10-24

Tantmässa… (Syfestivalen)

syfestivalen
Syfestivalen, Älvsjömässan 2015-10-23 Foto: ©nini.tjader.2015
Igår var jag på "tantmässa", dvs Syfestivalen. En mässa jag aldrig varit på tidigare. Inte för att jag syr eller så (annat än kuddöverdrag och gardiner), men det händer att jag stickar och virkar. Tänkte jag skulle se vad något kallat Syfestivalen gick ut på. Det var väldigt långt mellan gubbarna på den här mässan…

Väldigt mycket folk dag ett, fredag. Och mer och mer folk blev det vartefter tiden gick. "Tanter" i alla åldrar. Alldeles för mycket barnvagnar, rullatorer, käppar, stavar… Och varför man går på mässa med tvillingvagn med två bebisar fattar jag bara inte… Och så dramaten-väskor förståss. Många. För det här är mer en marknad än en mässa som jag upplevde det. Man förväntas HANDLA, inte bara titta.

ullgarn
Ullgarn. Foto: ©nini.tjader.2015
Det fanns bland annat vackra garner lite varstans.

quilting
Lappar för quiltning. Foto: ©nini.tjader.2015
Färdigklippta lappar för quiltning var rikligt förekommande. Plus mönster för quilting med färdiga motiv. Och färdiga set med både lappar och mönster för quiltning.

band
Band. Foto: ©nini.tjader.2015
Visa stånd hade bara band. Massor med band. I alla upptänkliga färger och mönster.

ullgarn
Garner. Foto: ©nini.tjader.2015
Garner som ändrade färg i härvan verkade vara vanligt förekommande. Men de borde haft fler exempel på hur slutresultat blir när man stickar med såna garner. Det är svårt att föreställa sig hur det blir när man bara tittar på garnhärvan eller nystanet.

quilting
Quilting. Foto: ©nini.tjader.2015
Mer quilting.

knappar
Knappar. Foto: ©nini.tjader.2015
Andra hade specialiserat sig på knappar i alla dess färger och mönster och olika former. Knappar behöver jag nästan aldrig köpa. Jag ärvde min mammas knappsamling och har fortsatt lägga till den genom åren.

stickat
Stickad halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2015
Det här tyckte jag var ett smart sätt att förpacka och sälja sin produkt. En kasse med bild på produkten. I kassen stickor i rätt storlek och garn i rätt mängd. Inklusive stickbeskrivning. Och på bordet exempel på det färdiga alstret. Kan det bli mer överskådligt? Jag gillar den här modellen av halsvärmare. Lätt att göra.

spinning
Spinning pågår. Foto: ©nini.tjader.2015
Överallt i utställningshallen pågick diverse workshops där folk fick lära sig olika tekniker. Ovan lärde de sig att spinna garn.

mössor
Stickning pågår. Foto: ©nini.tjader.2015
Här stickades det flerfärgade mössor och vantar.

ullkudde
Broderade kuddar. Foto: ©nini.tjader.2015
Det fanns också stånd som visade upp och sålde färdiga kuddar i ull, med ullbroderi. Traditionella mönster. Och naturligtvis kunde man köpa ett broderikit med allt som behövdes för det.

ullkudde
Broderad kudde. Foto: ©nini.tjader.2015
Väldigt vackra kuddar. Dyra förståss. Det är ju hantverk.

ullkuddar
Broderade kuddar. Foto: ©nini.tjader.2015
Förälskade mig i de här kuddarna. Allihop.

ryskaskrin
Ryska skrin. Foto: ©nini.tjader.2015
I ett hörn såldes handmålade ryska skrin… Lite billiga för att vara handmålade kan jag tycka. Jag har ett sånt skrin som jag köpte när vi var i Moskva och sen åkte Transibiriska järnvägen 1985. Det ser betydligt mer handmålat ut än de här.

pallbroderi
Broderad pall. Foto: ©nini.tjader.2015
Det här är mer kuriosa… Billigaste pallen från RUSTA, med hål på sitsen, broderad med färglada garner…

merinoull
Spanska garner. Foto: ©nini.tjader.2015
De här garnerna föll jag för direkt. Spansk merinoull. Köpte två stora härvor i ljust gråbeige färg för 165 kronor härvan. Garnet känns ungefär som ett garn jag köpte i Grekland 1980 och som varit, och fortfarande är, helt suveränt. Cirka 250 gram per härva. Blir troligtvis kuddöverdrag.

ullkudde
Ullkudde med ullbroderi. Foto: ©nini.tjader.2015
Kudden ovan var i svart ull, med ullbroderier. Har för mig att det stod dalaslöjd eller något liknande på båset där de fanns. Modern och vacker och ändå traditionell med kurbitskänsla.

Köpte även 2 kg/2 härvor rundtrasor från Lankava (ett finskt företag). Ska bli kuddöverdarg de också. Mellangrå färg. Återanvänd bomull. 150 kronor härvan. Har länge tänkt köpa just det från Lankava. Fick nys om dem via Facebook.

Naturligtvis fanns det också tyger, mycket barn-trikåer, diverse symaskiner, broderigarner och broderimönster och broderitillbehör, material för pyssel och att skapa smycken… Men inget av det intresserar mig så det hoppade jag över att titta på.

Efter två timmar hade jag fått nog och gick ut i den vackra och soliga höstdagen. Annars brukar jag klara typ tre timmar på en mässa innan jag bara vill därifrån, men inte den här, det blev bara två. Alldeles för mycket folk…

höst, älvsjö
Vacker höst vid Älvsjö station vid mässan. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-10-22

Höstigt

prydnadsgräs
Prydnadsgräs i motljus. Foto: ©nini.tjader.2015
Där ute är det höst. Prydnadsgräset vajar i vinden i motljus i solen. När solen skiner är det fortfarande rätt skönt ute.

kryp
Hemlöst kryp. Foto: ©nini.tjader.2015
De kryp som finns kvar är lite hemlösa. Den här ovan parkerade på planket efter att jag klippt ner två av mina kaprifoler. Skiner solen utnyttjar de den för att värma sig.

gustav
Gustava solar sig på räcket hemma hos sig. Foto: ©nini.tjader.2015
Även Gustav solar sig när han kan.

lönn
Lönn utanför Ikea Kungens Kurva. Foto: ©nini.tjader.2015
Träden har till slut börjat skifta färg. Men det är inte en sån där färgrik höst som det kan vara de år då det är riktigt kallt under hösten. Träden har fortfarande löven kvar, och det är betydligt grönare än det brukar vara i mitten av oktober.

storvretsparken
Storvretsparken, Tumba. Foto: ©nini.tjader.2015
Men nu börjar träden skifta färg. Mer gult än rött i år.

höstträdgård
Bakre trädgården. Foto: ©nini.tjader.2015
Hösten har varit förhållandevis varm dagtid, minus grader flera nätter, och solig hitintills. Men nu kommer regnet sägs det.

vinterblommor
Grannens vinterblommor. Foto: ©nini.tjader.2015
Grannen har planterat vinterblommor på sin uteplats. Själv håller jag mig till de blommor som fortfarande blommar och har gjort så sedan i mars någon gång… stjärnöga. De öppnar bara blommorna om solen skiner, men det är fullt med blommor på dem. Än har frosten inte tagit dem.

stjärnöga
Stjärnöga. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-10-20

Höstskördar

dragon, mynta, krasse
Mynta, dragon och krasse. Foto: ©nini,tjader.2015
Torkat och klart och förpackat… mynta, dragon och krassefrön. Årets skörd.
Krassefröna spar jag för att så nästa år i en av föreningens allmänna rabatter.
Dragon och mynta skördade jag en torr och solig dag och hängde upp, upp-och-ner i klädkammaren där det är mörkt och torrt. Tog cirka tre veckor att torka. Sen repade jag av bladen från stjälkarna och förpackade bladen. De står nu i glasburk, torrt och mörkt.

oregano
Torkad oregano 2015. Foto: ©nini.tjader.2015
Likadant har jag tidigare gjort med min oregano.

oregano
Torkad oregano. Foto: ©nini.tjader.2015
Jag hoppas fortfarande på att få en andra skörd. Krukan med oregano står kvar utomhus och växer duktigt. Den är rätt så frosttålig och planterar man plantan i jord kan den med lite tur (och en relativt "varm" vinter) överleva där. Gjorde precis slut på förra årets självodlade, torkade, oregano.

timjan
Timjan från föreningsrabatten. Foto: ©nini.tjader.2015
Har även torkat timjan som jag klippt från föreningens rabatt.

timjan
Timjan i rabatten. Foto: ©nini.tjader.2015
Det gröna till vänster är allt timjan – efter att jag klippt av det som vällde ut över de övriga växterna och hotade att ta över hela rabatten. Det här är bara en sorts timjan. Har själv timjan både i en kruka i köket och två sorter i rabatten utanför sovrummet, till vänster om odlingslådan i bilden nedan.

I odlingslådan finns det kvar lite trött gräslök, frostnupen citronmeliss (som jag också borde torka), jättetrött persilja, ringblommor som inte vill blomma och väldigt misslyckad romansallad. Där romansalladen växer just nu tänker jag sätta oregano-plantan över vintern och hoppas på att den ska överleva. Det finns också mer mynta i den lilla plantering där jag har två sorters timjan. Men den får nog vissna ner. I samma plantering finns mer trött persilja i främre hörnet.

Till höger i bild skymtar mina nu nerklippta kaprifoler. Förhoppningsvis kommer de tillbaka nästa år. De hade dels blivit för stora och skrymmande dels hade de någon slags sjukdom som gjorde bladen och blommorna svarta och fick dem att vissna ihop. Annars brukar de blomma om i oktober…

odlingslåda, rabatt
Bakre planteringarna. Foto: ©nini.tjader.2015
kaprifol
Kaprifolerna innan de klipptes ner. Foto: ©nini.tjader.2015
Så här såg kaprifolerna (två olika sorter som växer ihoptrasslade i varandra) innan jag klippte ner dem.

Nedan ser man hur mycket ny oregano det redan blivit sedan jag skördade senast. Ser lovande ut.

oregano
Oregano, andra skörden? Foto: ©nini.tjader.2015