2015-10-18

Ny fågelmatare

fågelmatsautomat
Ny fågelmatare. Foto: ©nini.tjader.2015
Har införskaffat en ny fågelmatare. Kommer från RUSTA och kostar SEK199. I ringen längst ner ska det vara en skål för vatten. Tre problem med ringen för vattenskål: vattnet fryser i den så här års, ringen ramlar ner på marken om någon lite större fågel sätter sig på den. Dessutom skiter fåglarna i skålen/vattnet och tappar frön där. Så fäste ringen med silvertejp så att den stora nötskrikan kan sitta på den utan problem. Vattenskålen hänger jag inte där. Det följde med tre behållare. Använde två av dem plus de två jag redan hade. Den för talgbollar hänger jag dit lite senare. Just nu har jag inga talgbollar. Talgbollar brukar för övrigt inte vara så populära hos just mina småfåglar.

nötskrika
Nötskrika i fågelautomaten. Foto: ©nini.tjader.2015
Den genomskinliga behållaren i mitten hade fåglarna lite problem med till att börja med. Men nötväckan – som har en lång och smal näbb – kom snabbt på hur den skulle få ut maten från den. Den brukar annars sitta upp och ner och i jordnötsautomaterna. De övriga småfåglarna håller på och lär sig. Knackar mest på det genomskinliga med näbben men lär sig de också att de ska ta maten ur hålen nedtill.

nötskrika
Nötskrikan i jordnötsautomaten. Foto: ©nini.tjader.2015
I övrigt är det mest blåmesar, talgoxar och pilfinkar här. Och en eller två nötväckor. Just igår hade automaten besök av två tofsmesar som jag aldrig sett här förut. Hann tyvärr inte ta någon bild på dem. Förhoppningsvis kommer de tillbaka. Koltrasten har också dykt upp de senaste dagarna, men den äter enbart från marken. Våra hackspettar är bara här under våren och sommaren.

koltrast
Koltrast med mirabelle. Foto: ©nini.tjader.2015
Upptäckte häromdagen att koltrasten gillar mirabeller. Den hade hittat en av de sista, övermogna mirabellerna, på marken längst bort innanför bullerplanket och satt och smaskade i sig. Den färgglada busken är mina amerikanska blåbär som verkar trivas på sin nya plats. Det får gärna bli fler blåbär på den nästa år.

Har fyllt på fröautomaten på baksidan också med blandat viltfågelfrö. Älskas av pilfinkarna. Har redan fyllt den tre gånger. De vräker i sig frön. Koltrasten tar som alltid det som faller ner på marken vid den automaten.

Nötskrikan tar det som faller ner på marken vid jordnötsautomaterna. Fin fågel. Ganska stor, ca 40 cm. Den ser ut som en jätte jämfört med de övriga fåglarna. Den ska låta illa sägs det, men just den här är rätt tyst. Den är en kråkfågel, och jag har lyssnat på ljudet via internet, men just den här har hitintills varit tyst.

nötskrika
Nötskrika på marken. Foto: ©nini.tjader.2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar