2015-02-22

Mitt blå sovrum

sovrumsväggar
Foto: ©nini.tjader.2015

Nu är projektet "måla sovrumsväggarna" klart. Alla väggar är målade och de grönmelerade tapeterna som jag tyckt illa om sen jag flyttade in är nu äntligen övermålade med en mörkblå färg.

De tre första väggarna var jag klar med strax före jul. Den sista, inklusive hörnet bakom garderoberna, fick vänta. Väntan blev längre än planerat eftersom jag åkte på en influensa med efterföljande skrällhosta strax före jul. Det tog några veckor innan jag kunde andas normalt igen och inte hosta så fort jag rörde mig. Förra helgen gjorde jag slutligen klart.

Men först måste man flytta möblerna så man kommer åt.

möbelflytt
Foto: ©nini.tjader.2015
Två Expedit hyllor som står på varandra baxades exempelvis undan. Det gick bra och inget föll ur dem vid flyttandet.

Det värsta med att måla väggar är förarbetet. Torka rent och få bort allt damm. Tejpa runt golvlister och tak. Tejpa runt eluttag, telefonjacksuttag, ComHems bredbands uttag (ett som inte används). Täcka golvet med täckpapp för golv. Först sen kan man börja måla.

skjutdörr
Foto: ©nini.tjader.2015
Som tur är är mina garderober bara 50 cm breda (men 236 cm höga) och sitter inte fast-monterade varken i varandra eller i väggen (fast Ikea rekommenderar just det). Lamporna på kanten upptill är dock seriekopplade med varandra och sitter fast ovanpå garderoberna, men sladdarna är så pass långa att det inte är något problem när man flyttar garderoberna. Bara att baxa dem över golvet (nej, det blir inga repor av dem) och vara försiktig så de inte välter. Nej, jag tömde dem inte först.

garderober
Foto: ©nini.tjader.2015
Själva målningen gick ganska snabbt och smärtfritt. Färgen torkar snabbt och är vattenbaserad. Två strykningar och torktid. Någon timme tog det. Sen kunde möblerna flyttas tillbaka igen. Garderoberna står en bit från väggen på grund av alla uttag där och skjutdörren mot vardagsrummet så de nymålade väggarna kunde torka vidare trots att garderoberna flyttats tillbaka.

väggfärg

Färgen kom från Flügger färg i Solbo, Tumba. Blandad i enlighet med ett färgprov jag tidigare hämtat och även testat med en provburk på väggen innan jag slog till.

sovrumsväggar

sovrumsväggar

sovrumsväggar

sovrumsväggar

sovrumsväggar

sovrumsväggar

sovrumsväggar

Färgen ser olika ut beroende på ljus utifrån och/eller belysning. Bilderna här är tagna en solig dag med mycket ljus. På kvällen, i elbelysning, är färgen betydligt mörkare. Återstår att byta gardinstänger. De nuvarande gardinstängerna är svarta, vilket inte går så bra ihop med de blå väggarna. De kommer att bli vita. Den vita fyrkanten ovanför fönstret är ventilationen till rummet.

Jag är jättenöjd. Och nej, det blir inte för mörkt i rummet eftersom där är så många vita möbler.

Det känns SÅ skönt när ett länge planerat projekt är färdigt.

När jag ändå höll på att flytta möbler bestämde jag mig att även byta mattorna i sovrummet mot den stora, färgglada jag tidigare haft i vardagsrummet. De där små jag haft hitintills i sovrummet är livsfarliga och alldeles för lätta att halka på. Den stora mattan rör sig inte ur fläcken.

sovrumsväggar
Sovrummet sett från vardagsrummet. Foto: ©nini.tjader.2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar