2015-02-17

Att hitta en bra sport BH…

sportbh
Foto: ©nini.tjader.2015

I förra veckan gick två dagar åt till att leta efter en fungerande, bekväm och inte svindyr sport BH. Mina mjuka, dra-över-huvudet-modeller, hade börjat lämna in och tröttna. Behövde verkligen bytas ut mot någon modell där axelbanden inte ramlar ner så fort man rör sig. Jag går ju på gym två dagar i veckan och har cikelfys.

Några av de krav jag har på en sport BH är:
– man ska inte få andnöd av den för att den är så trång
– det ska finnas plats för bysten i den
– bysten ska inte klämmas ihop till en limpa så man blir en-bröstad eller brösten åker ut i armhålorna när den trycks ihop
– den ska inte ha skumgummi-inlägg, och om den har det ska de vara urtagbara
– den ska vara enkel att ta på och av
– axelbanden ska inte kunna ramla ner när man rör på sig
– man ska kunna röra sig i den

Först en dag i Kungens Kurva/Heron City hos Stadium, Intersport, Team Sportia och XXL. Innan jag ens kollade utbudet där, provade jag mig igenom de som Lindex hade i sin butik i Tumba C, bara för att konstatera att de bara hade väldigt små storlekar. Storlekar större än M eller 38-40 fanns inte på kartan. Att jag alls gick till Lindex berodde på att jag sett deras sport BH-ar i annons på nätet och tyckte att de såg trevliga ut. Efter att ha provat ett 15-tal modeller i butikerna i Kungens Kurva/Heron City konstaterade jag att de alla  – alla utom en på XXL –  var för små eller med andra problem. Jag köpte inte den hos XXL eftersom det var första butiken och jag ville titta vidare på vad i övrigt fanns i utbudet av sport BH.

Hjälp och råd var utmärkt hos XXL, Stadium och Team Sportia. På Intersport var personalen obefintlig… såg skuggan av någon yngre kille då och då, men det var allt. De expediter jag fick hjälp av var rörande överens med mig att det saknas storlekar och att de flesta sport BH är för små för normala kvinnor.

När jag inte hittade något jag gillade gick jag bort till RUSTA i Kungens Kurva eftersom jag visste att de hade sport BH för 69 kr. (Köpte en nyligen i fel storlek - sport BH-ar har ett alldeles eget sätt att mäta storlekar verkar det som). Köpte den nedan.

sportbh
sportbh
Sport BH från RUSTA. Foto: ©nini.tjader.2014

Den fungerar och är invigd på gymet. Frågan är hur bra den står emot tvätt och användning och hur fort den kommer att töjas ut. Det är storlek XLarge – jag har normalt aldrig behov av storlek XLarge…. Jag tog ur skumgummi-inläggen ur kuporna. Ogillar verkligen såna.

Nästa dag tog jag mig in till stan och besökte Intersport och Stadium på Drottninggatan. Idén var att de kanske hade ett större utbud av storlekar inne i stan. Det stämde. Fick bra hjälp hos Intersport, men nästan ingen hos Stadium. Butikerna ligger bredvid varandra.

sportbh
sportbh
Casalls sport BH. Foto: ©nini.tjader.2015

Hos Intersport blev det en Casall sport BH för 399 kr, liknande den som jag dagen innan provat hos XXL. Den hos XXL hade dock hyskor och hakor i ryggen, vilket jag ville undvika. XXL hade inte just den här modellen i min storlek, bara mindre… Den här har inga läbbiga/svettiga skum-gummi-inlägg, och den är formad som en BH så det blir plats för bysten. Det blev storlek XL med C/D-cup. Normalt har jag 85B… Den sitter bra och känns lagom stadig utan att man får andnöd. Märkligt dock att man måste ta till typ två storlekar större än normalt för att få rum i en sport BH.

sportbh
sportbh
Stadiums SOC sport BH. Foto: ©nini.tjader.2015

Hos Stadium köpte jag två sport BH, olika färger men samma modell. Brottarrygg, slät framsida. Storlek 42, vilket var det största de hade.

sportbh
sportbh
Stadiums SOC sport BH. Foto: ©nini.tjader.2015
Jorå. Fungerar. Men man blir rätt så ihopklämd…
Att jag köpte två berodde på att jag som Stadium-medlem kunde köpa dem för 99 kronor styck istället för 199 kronor styck som de normalt kostar.

Nu har jag sport BH så det räcker ett tag. Förhoppningsvis. Det är inte kul att gå ut och in och prova sport BH mitt i vintern med alla de kläder man har på sig så här års. De två sista köpte jag på öppet köp – orkade bara inte klä av mig och på mig en gång till.

Hela vitsen med en sport BH är ju att man ska kunna röra sig utan att axelbanden ramlar ner och utan att bysten skumpar för mycket. Som jag ser det borde det INTE innebära att man blir så ihoptryckt att man får andnöd och att den ska vara förhållandevis lätt att ta på och av.

Problemen jag upplevt med de sport BH jag provat i butikerna är:
– storleksangivelserna är helt obegripliga och stämmer riktigt dåligt med normala storleksangivelser för vanliga BH-modeller
– de flesta sport BH verkar bara finnas i små storlekar
– de flesta sport BH klämmer ihop bysten till ett enda bröst och plattar till det till en "limpa"
– de flesta sport BH får man andnöd av för att de är så trånga
– vissa sport BH har skumgummi-inlägg. Ett onödigt svettigt tillägg som jag ser det. Särskilt om de inte går att ta ur. Enligt en expedit så är de gjorda så för att tjejer med små bröst har känsligare bröstvårtor??? (Varför finns de då också i större storlekar?)
– vissa sport BH har byglar! Hur obekvämt är det i en sport BH? (Jag ogillar byglar rent generellt för att det är så obekvämt i vanliga BH).
– vissa sport BH har hyskor och hakar som knäppning bak, precis som de flesta vanliga BH. Det kan väl vara OK om det inte vore så att de är så trånga runt ryggen (för att de ska sitta stadigt) att man inte kan knäppa dem "bakvänt", dvs med knäppet fram och sen vrida runt dem i rätt läge och få in armarna… Vissa har TVÅ knäppen med hyskor och hakor bak. När jag undrade hur man skulle få dessa knäppta svarade en av expediterna att man knäpper dem innan man sätter på sig BH-n och sen drar men den över huvudet med knäppena stängda… Hur nu det ska gå till när de är så trånga att de inte går över axlarna när man försöker dra dem över huvudet stängda.

De modeller som finns på marknaden är gjorda för småväxta, jättetunna tjejer utan någon egentlig byst. Vi andra har inte mycket att välja bland. Jo ett par modeller från Casall, men då får man vara beredd att betala runt 400 kronor minst. Det ska tydligen finnas en tillverkare till på marknaden som gör modeller i alla storlekar‚ men ingen av butikerna hade än fått in dessa…

En kuriosa jag lärde mig vid mitt provande var att man kan låna hem sport BH (mot att man betalar fullt pris förståss) och prova hemma och att det är OK att ta tillbaka och byta efteråt om man vill det. En sport BH räknas inte som underkläder. Därför kan man göra så. Märkligt… man har den ju direkt på kroppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar