2015-01-06

Spisvånda

Foto:©nini.tjader.2015
Köpa ny platta eller ny spis?
Det är frågan.
Ovan är min snabbplatta – som inte längre är särskilt snabb eftersom den är sönderbränd (glömd påslagen under spislock… ja, det var mitt eget fel). En gång nyligen har den även slagit ut säkringen.

Kan man byta platta själv? Eller behöver man en elektriker för det?
Jag vet att man kan köpa nya plattor. Kostar ett par hundra eller så. Gäller "bara" att hitta rätt reservdel. Och ta reda på hur man byter platta…

Har nu grävt fram produktnummer och serienummer etc. och imorgon när det äntligen är vardag igen går resan till närmsta Electrolux-butik i stan för konsultation.

Eller är det bättre att köpa en helt ny spis?
Ska man då satsa på glaskeramikhäll eller induktionshäll? Har ägnat halva dagen åt att googla på spisar och hällar och kommit fram till att glaskeramikhäll nog är det bästa. Om man inte ska behöva byta ut varenda kastrull och stekpanna alltså. Vilket jag inte vill bli tvingad till. Bland annat läste jag det här från ICA-kuriren. Har egentligen inte råd med ny spis, men vad gör man när plattan blivit så här?

Ett annat problem är spisbredden. Nuvarande spis är 597 mm bred – och inte 600 som de flesta spisar är. Bredare än 597 mm går alltså inte att få in på befintligt utrymme. Begränsar urvalet.

Sen ska man tydligen också veta vilken spänning man har till spisen. Mina säkringar till spisen är av den moderna sorten (spak upp eller ner, inga proppar) och de är tre stycken 16-säkringar. Hur motsvarar det typ 400 volt? Behöver man även en elektriker som installerar spisen?
Bild från Electrolux hemsida.

Har hittat en tänkbar spis med glaskeramikhäll, och varmluftsugn, nämligen Electrolux EKC6051BOW. Kostar cirka 5000 beroende på var man köper den. Och bredden på den fungerar, den är 596 mm bred.

Så, frågan är: byta platta eller byta spis? Plattan är i det närmaste oanvändbar i nuvarande skick och jag undviker att använda den.

Foto: ©nini.tjader.2015

4 kommentarer:

 1. Byt! Du kommer att älska hällen och varmluftsugnen!! Jag saknar min spis som hade häll och varmluft (bor nu möblerat) och jag är inte speciellt huslig.... Bara en så'n sak som rengöring är så mycket enklare. Lycka till!!

  SvaraRadera
 2. Om man ska byta platta eller byta spis är självklart enbart en ekonomisk fråga. Samt följdfrågan blir i det första fallet - fixar du att byta plattan själv? Med tanke på de timkostnader som en elektriker debiterar (säkerligen en dryg tusenlapp i timmen) + reseersättning så blir det knappast ekonomiskt försvarbart.

  Själv köpte jag en ny "begagnad" 60cm 400 Volt spis med gjutjärnsplattor för några veckor sedan för 500 kronor. FUNKAR SUPER!!!

  SvaraRadera
 3. Bara en extra kommentar om hällar typ glaskeramik och induktion... livslängden på dom är dessvärre mycket kortare än på gjutjärn. Tappar du dessutom något hårt som ex en kastrull på hällen så är det blir en spricka i hällen/spisen så är den spisen färdig för tippen.

  På en gjutjärnsspis byter du helt enkelt bara ut plattan som är dålig... som i ditt fall!

  SvaraRadera
 4. Jag bytte till en helt ny spis med glaskeramikhäll i april 2015.

  SvaraRadera