2015-01-25

I mina köksfönster

köksfönster, kitchenwindows
Foto: ©nini.tjader.2015
Jag har inte så många fönster. Två i köket i vinkel – vilket jag älskar, de ger så mycket ljus – ett i vardagsrummet + fönstret i dörren till uteplatsen, och ett i sovrummet.

I köket fanns ingen fönsterbräda i fönstret till vänster när jag flyttade in. Man frågar sig  varför… Så jag satte upp en. Den tål bara lättare växter.

Den långa/höga växten är istället för gardiner och hänger upptill stadigt och bra på gardinstängerna. Även om jag slutat med gardiner i köket så har jag kvar dubbla gardinstänger. De är så bra att hänga saker på. Krukan till klätterväxten står på golvet. I hörnet står en piedestal från Ikea med en stor och jättetung aloe vera på. Den har fått en baby-växt i krukan som jag planerar att ta loss och ge en egen kruka lite längre fram i vår. Känns som fel årstid att dela den i januari… Till vänster om den och bakom den skymtar en del av mina orkidéer. (Härvan med sladdar och sånt på golvet borde jag kanske göra något åt…).

köksfönster, kitchenwindows
Foto: ©nini.tjader.2015
I köksfönstret rakt fram, som har stadiga men väldigt grunda fönsterbrädor i marmor, har jag också orkidéer. Orkidéerna har precis börjat blomma igen allihop. De har alla flera år på nacken.

På köksbordet står den sista, vissnande, amaryllisen. Extremt hög. Och snart ska den bort från köksbordet. Båda köksfönstren har Ikeas genomsiktliga rullgardiner halvt neddragna. De skärmar av solen (det är söder och västerläge här) utan att ta bort ljuset. Persiennerna i fönstren ställer jag på tvärs och har uppdragna till hälften så här års för att få mer ljus. Sommartid, soliga dagar släpper jag ner persiennerna för mer avskärmning av solen för att inte bränna sönder blommorna.

Genom fönstret syns bullerstaketet mot vägen.

köksfönster, kitchenwindows
Foto: ©nini.tjader.2015
Nedanför klätterväxten (kommer aldrig ihåg vad den heter, har haft den i åtskilliga år och klippt ner den flera gånger) står en trött pelargon. Den har vita blommor. Förhoppningsvis överlever den vinterns brist på ljus. Ser faktiskt lovande ut även om den är väldigt tanig och tråkig så här års. Sen kommer mina ekollon-plantor. Fortfarande bara en som fått blad.

I varje köksfönster finns även två fönsterlampor på fönsterbrädorna. De tänds och släcks med timer. Behövs för ledljus och form åt rummet när det är mörkt. På gardinstången hänger här en gullranka. Tredje versionen av den. Ibland får man helt enkelt klippa av rankorna och sätta dem i ny jord och börja om, och vanligtvis blir den då snygg och fin igen. Funderar på att hänga den i det andra köksfönstret. Vi får se. Hade den tidigare i fönstret i vardagsrummet, men där trivdes den inte. Här verkar den trivas.

köksfönster, kitchenwindows
Foto: ©nini.tjader.2015
På samma gardinstång hänger i hörnet ytterligare en hängväxt. Det är en sorts peperoni som "blommar" med långa, gröna "stänglar" som efter blomningen faller av. Har haft den i många år. Snodde den ursprungligen av en av Monicas blommor när jag var blomvakt. Nu finns inte Monica längre, men hennes växt lever fortfarande. Just den blomman trivs bara där och ingen annan stans i lägenheten.

köksfönster, kitchenwindows
Foto: ©nini.tjader.2015
I det ena köksfönstret finns också en mobil med små, små mörkrosa fåglar. Den köpte jag en gång i Israel i en konstnärsby som vi besökte. Älskar den. Den flyttar runt mellan fönstren. Just nu är den i köket.

På gardinstången hänger även en förvaringsanordning (från Lagerhaus) med tre korgar. I den förvarar jag äpplen och lök och högst upp – dit jag inte når utan att kliva på en stol – färgglada frukter i papiermaché som jag dammar av ibland. Här syns också tydligt den orkidé som blommar mest just nu. Den har blommat i några veckor vid det här laget. Har inte bestämt mig än om jag ska försöka spara amaryllisen eller inte. Dags snart att bestämma mig.

Jag älskar mina köksfönster. För ljuset och för att de är i vinkel mot varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar