2022-01-17

Att höra

Phonak hörapparater på laddning. Foto: ©nini.tjader.2022

Till slut fick jag acceptera att jag hör sämre på högre öra. Inte bara på grund av ålder utan för att något hänt där inne i örat, i mellanörat.

Det började någon gång i juni sommaren 2020. Yttrade sig som ett lock i örat. Det gick inte över. Gick till vårdcentralen som inte hittade någonting, Ingen vax. De remitterade mig till öron-doktorn i Älvsjö. De hittade heller ingenting. De föreslog hörapparat. Jag tackade nej. Fick någon slags avställande näsdroppar att ta i två månader. Blev marginellt bättre. Tanken var att de skulle kalla mig för kontroll efter ett år. Men det hände aldrig.

Hörapprater i sin laddningsbox. Foto: ©nini .tjader.2022

Hösten 2021 såg jag ett erbjudande på FaceBook om att testa ny, revolutionerande hörapparat för personer i Stockholms-området. Jag anmälde mig och de ringde mig och gav mig en tid hos en audionom för kontroll av öronen etc. Det blev hos Audionova på Kungsholmen. Jag var kvalificerad att få testa.

Hörapparaterna. Den lilla pluppen går in i örat, den större delen sätts bakom örat.
"Svansen" på den lilla delen är stöd i örat för att den ska sitta bättre.
 Foto: ©nini.tjader.2022

Test utfördes för att få veta hur mycket/litet jag hörde på respektive öra. Vänster öra har marginell, åldersrelaterad nedsättning. Helt normal värden för min ålder. Höger öra är en bra bit sämre.  Förmodligen för att jag var ett s.k. öronbarn hela min uppväxt upp till 12-årsåldern med öroninflammation varje vår. Ibland fick den värka ut, ibland togs det hål på öronen för att få ut varet och läka inflammationen. Jag kan än idag minnas hur ont det gjorde. Inte konstigt om det blev skador som resultat. Därefter kom penicillinet. Fick en dunderkur om en spruta i baken varje dag på SöS. Varannan dag vänster skinka, varannan dag höger skinka. Sen dess har jag inte haft någon öroninflammation.

Phonak hörapparater. Foto: ©nini.tjader.2022

På besök nummer två hos audionomen, Audionova på Kungsholmen, fick jag hörapparaterna utprovade och fick ta dem med mig när jag gick därifrån. Hon ville dock att en öronläkare skulle kolla mitt högra öra (det sämre ört) och skickade en remiss för att de skulle kalla mig till undersökning.

Phonak hörapparat. Foto: ©nini.tjder.2022

Fick en tid ganska snabbt i Nacka forum. Samma hörseltester där som hos audionomer (men äldre och sunkigare utrustning).  Öronläkaren konstaterade samma sak som audionomer. Inget öronvax. Inga synliga skador. Och att problemet troligen sitter i mellanörat. Som han sa KAN man öppna och se om det går att få bort det som försämrar hörseln där men det finns ingen garanti för att det skulle bli bättre. Skulle till och med kunna bli sämre. Så det avrådde han från. Besökskostnad i Nacka 400 kr. Plus taxi dit från Sickla Forum 167 kronor eftersom jag åkte fel och förväxlade Sickla Forum med Nacka Forum.

Phonak hörapparat. Foto: ©nini.tjader.2022

Tillbaka till audionomen efter jul- och nyårshelgerna. Hon gjorde då ytterligare ett hörseltest MED hörapparaten på och av. Konstaterade att hörseln på vänster öra, som tidigare, var i princip normal för min ålder. På höger öra var hörseln cirka 64% utan apparat och cirka 84% med apparat. Så en betydande förbättring med apparat.

Phonak hörapparat. Foto: ©nini.tjader.2022

Med de små knappen på hörapparaten kan man justera ljudet. Eller så gör man det via appen på mobilen.

Så nu är hörapparaterna mina, med 4 års garanti hos audionomen. Den hjälper verkligen. Jag hör.

Varje audionombesök kostade 100 kr per gång. Hörapparaten kostade mig 600 kr i engångskostnad after landstingsbidrag etc.

Apparaten är uppladdningsbar och kan styras via app på mobilen. Den heter Phonak Audeo M. Jag gillar den och nu hör jag betydligt bättre. Att kunna prata i mobilen med den i handen är också toppen. Den enda nackdelen är att det blir trångt bakom örat med hörapparat och glasögon samtidigt.

Örats anatomi. Bild lånad från Internet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar