2021-02-22

Slipover i upprepningsgarn


Början på slipovern. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag har haft det här ljusblå garnet i evigheter. Det är 100% ull och förmodligen Kilafors svenskull garn från 70-talet. Lite hårt och stickigt. Det var en kofta som jag aldrig använde för att jag inte trivdes i den. Repade upp den för ganska länge sedan med tanken att det skulle bli något annat. Det har också varit en väst som jag inte heller trivdes med. Västen gav jag bort till Myrorna för flera år sedan. Men koftan sparade jag tills jag repade upp den.

Slipovern sedd från sidan. Foto: ©nini.tjader.202

I år är det inne med slipovers, dvs ärmlösa tröja som man drar på ovanpå en tunnar tröja eller skjorta. Antingen rundringad eller V-ringad eller med rak halskant. Beslöt mig för att sticka en slipover när jag var klar med förra projektet. Men utan beskrivning, på fri hand. Garnet hade jag ju. Mycket garn.

Slipovern från baksidan. Foto: ©nini.tjader.2021

Så här gjorde jag:

Den stickas nerifrån och upp på lång rundsticka nummer 4. Jag använder oftast rundsticka i längden 150 cm när jag stickor tröjor.

Gör en provlapp på cirka 25 maskor och sticka cirka 25 varv i slätstickning. Mät hur många maskor 10 cm blir. Mät din egen omkrets för att veta hur måna maskor du behöver lägga upp. Jag lade upp cirka 220 maskor för ungefärligen storlek L.

Resårstickningen upptill på slipovern. Foto: ©nini.tjader.2021

Sticka resår. Antingen 1av 1 r eller 2 a 2 r. Jag gjorde 2a 2r vilket jag ångrar. Hade varit bättre med 1a 1r. Sticka resår i ungefär 7 cm.

Slipovern sedd från sidan. Foto: ©nini.tjader.2021

Övergå till slätstickning med "revärer" i sidorna. "Revärerna" gjorde jag i rätstickning över 14 maskor i varje sida. Räkna ut hur många maskor det blir mellan revärerna på respektive sida. Eftersom jag stickar runt på rundsticka görs rätstickningen som vartannat varav räta maskor, vartannat varv aviga maskor. Om du har 220 maskor, minska det med 28 och dela i två. Då får du 96 maskor kvar mellan revärerna, dvs 14 + 96 + 14 + 96.

Slipovern från baksidan. Foto: ©nini.tjader.2021

Sticka rakt upp tills kroppen är lagom lång upp till ärmhålen. I mitt fall 37 cm från nederkanten (resåren inkluderad).

Slipovern från framsidan. Foto: ©nini.tjader.2021

Då delar du för ärmhålen till 7 maskor + 96 maskor + 7 maskor på respektive fram- och baksida av slipovern. Fortsätt sticka rätstickning på de 7 yttre maskorna i varje sida. Jag gjorde bakstycket först och lät maskorna för framstycket häng på en annan rundsticka under tiden jag stickade bakstycket. Du börjar naturligtvis delningen för fram- och bakstycke där du själv vill ha det.

Slipovern från framsidan. Foto: ©nini.tjader.2021

Sticka rakt upp till axeln. Inga minskningar eller avmaskningar. I mitt fall blev det ungefär 27 cm. Storleken på ärmhålet beroende på hur stor du vill ha det. Man har ju slipovern ovanpå en annan tröja eller skjorta så det ska finnas plats för dess ärmar.

Slipovern. Foto: ©nini.tjader.2021

Efter de första ungefär 2 varven slätstickning gick jag över till resårstickning på delen mellan de 7 maskorna i varje sida för ärmhåls-kanten är fortfarande i rätstickning och bytte till en kortare rundsticka, ca 80 cm lång. Från ärmhålet och uppåt stickar du fram och tillbaka. Här valde jag en resårstickning med 1a 1r. Och en variant på vriden resår som görs så att man stickar de räta maskorna i bakre maskbågen.

Slipovern. Foto: ©nini.tjader.2021

Efter ca 27 cm tyckte jag att ärmhålet var lagom högt. Då gjorde jag en avslutning högst upp med rätstickning i 10 varv (ungefär). Därefter vanlig avmaskning och ta av garnet.

Slipovern. Foto: ©nini.tjader.2021

Sen var det dags för framstycket. Det görs till att börja med lika som bakstycket upp till och med 4 varv i resårstickning. där räknar du ut var mitten på framstycket är. 96:2=48. Sticka de 7 kantmaskorna, sen resår i 47 maskor, därefter avigt i 2 maskor, resår i 47 maskor och de 7 kantmaskorna. På nästa varv från ovansidan ökar du med 1 maska avigt till i varje sida om mitten. Detta fortsätter du med tills de aviga maskorna mitt fram är cirka 14. Då är det dags att dela framstycket i två delar och börja med minskningarna för V-ringningen.

Sy ihop axlarna från avigsidan. Fäst alla trådar.

Slipovern. Foto: ©nini.tjader.2021

V-ringningen görs på så sätt att man vid vändningen i mitten stickar ihop två maskor (minskning) och sedan förskjuter rätstickningen 1 maska åt ärmhåls-hållet på varje varv från framsidan. Det här görs tills du har cirka 20 maskor kvar mellan de två kanterna med 7 maskor (totalt 34 maskor, dvs 7+20+7). Det är ungefär 34 varv. Sen fortsätter du uppåt utan förskjutning av kanten för V-ringningen, tills ärmhålet är lagom långt (ungefär 27 cm totalt). Avsluta med 10 varv rätstickning som på bakstycket. Maska av.

Gör andra sidan av V-ringen på samma sätt men åt andra hållet.

Slipovern på tork efter tvätt. Badrumsljus. Foto: ©nini.tjader.2021

Eftersom det här var lockigt upprepningsgarn tvättade jag slipovern i maskin på ulltvättprogrammet (40°C) med skona fintvättmedel för ull och siden.  Därefter plantorkade jag den på en handduk.

Slipovern, framsida, efter tvätt. Foto: ©nini.tjader.2021

Slipovern, baksida, efter tvätt. Foto: ©nini.tjader.2021

Slipovern. Baksida axel, efter tvätt. Foto: ©nini.tjader.2021

Slipovern. V-ringningen, efter tvätt. Foto: ©nini.tjader.2021

Slipovern blev nästan mjuk och slät och fin efter tvätten. Behövde aldrig blocka. Jag drog lite i den medan den torkade och fortfarande var fuktig. Det räckte.

Ljusförhållandena för att fotografera den var usla. Tar helst bilder i naturligt dagsljus. Men jag konstaterade att bakgrunden till slipovern påverkade mycket hur den blå färgen blev. De sista bilderna är mest likt hur det ljusblå ser ut i verkligheten. När jag lade den på det bruna sängöverkastet blev färgen nästan grå…

Kompletterar med en bild med den på när jag har något på mig som passar ihop med slipover.

2021-02-07

Sockan RIST – en knepig häl

Sockan RIST. Foto: ©nini.tjader.2021

Senaste sockan jag stickat är sockan RIST från Maja Karlssons bok Trettiofem sockor.

Opalgarn och Angorina Lyx. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag stickade dem i ett självrandande garn från Opal plus ett gammalt mohairgarn från 70-talet, Angorina Lyx från Jakobsdal (görs inte längre), i grått. Tänkte det kunde vara intressant att testa att sticka med två garner, varav det ena ett mohairgarn. Många gör så numera, framför allt i tröjor. 

Början på första sockan. Foto: ©nini.tjader.2021

Sockan RIST är en tå-upp socka, det vill säga man startar i tån och stickar uppåt.

Uppläggningen skulle varit Judy´s Magic Cast On. Men den har jag aldrig lyckats med. Gör en annan sorts uppläggning i tån jag använt tidigare med andra tå-upp sockor.

Sockan RIST, från tån och uppåt. Foto: ©nini.tjader.2021

Använde rundsticka nummer 3, 80 cm lång. Stickade en socka i taget. Blev en intressant effekt med kombinationen av garnerna.

Sockan RIST. Foto: ©nini.tjader,2021

Det självrandande försvann nästan i mohair-lurvet. Sen blev sockorna också i största laget. Troligen på grund av kombinationen av två garner. Eftersom Opalgarnet är Superwash och 25% polyamid, och mohairgarnet innehåller 30% akryl och 10% nylon förutom 60% mohair från get, så kommer sockorna inte att krympa i tvätten eller kunna tovas. Så jag får leva med att de är stora. Jag har kalla golv och de värmer fint.

Sockan RIST. Foto. ©nini.tjadr.2021

Den har en knepig häl med lindade maskor och kil som ser ut som en "vanlig" häl. Hade en del problem med de lindade maskorna till att börja med men det gick till slut. Jag räknade också fel på antalet varv emellanåt så randningen ovanpå med aviga varv och räta blev lite fel då och då.

Sockan RIST inför början av de lindade maskorna. Foto: ©nini.tjader.2021

Om man följer beskrivningen varv för varv utan att tänka för mycket på hur det ska bli och hur man gör det på vägen dit, så går det bra och blir till slut en formad häl. I mitt fall lite för stor…

Det var aldrig fråga om att repa upp och rätta till de fel jag gjorde i stickningen eftersom mohairgarnet är upprepningsgarn och ibland rätta korta bitar. Det blev mycket fästande av trådar när sockorna var klara.

Men de blev täta, mjuka och sköna och lite stora.

Sockan RIST. Foto: ©nini.tjader.2021

Sockan RIST. Foto: ©nini.tjader.2021

Sockan RIST. Foto: ©nini.tjader.2021

Sockan RIST. Foto: ©nini.tjader.2021

Sockan RIST. Foto: ©nini.tjader.2021