2013-08-10

Augustiträdgård

Trädgården prunkar där ute. Det växer så det knakar.

Persilja, marockansk mynta och oregano i krukorna. Jätteverbena och stjärnflocka i rabatten. En icke blommande hortensia framför dem. Hortensian köpte jag förrförra året. Den hade då massor av röda blommor. Förra sommaren, då solen knappt sken och det regnade mest hela tiden, fick den en enda blomma som började slå ut i november… den var också röd. I år har den inga blommor alls. Än? Men bladen är fina.

De svarta vinbären är avplockade (det blev inte mer än ca 2 dl på 2 buskar…). Mirabelleträdet (har gula plommonliknande frukter) är tungt av frukt och grenarna hänger lågt. Väntar bara på att de ska mogna så de kan plockas och bli marmelad. Bakom trädet växer gullris och där bakom finns vår krusbärsbuske och hallonbuskarna (också avplockade).

Rabatten direkt utanför ingången till altanen är fin nu.

Jag grävde upp den jättestora, lila blomman som hade placerat sig (självsådd) mitt i rabatten och bara blev större och större och flyttade den till ett annat ställe (inte i bild). Ovisst om den överlever men här kunde den inte stå.

Nu syns den nya, gula rudbeckian (bredvid den högra lyktan) och den självsådda tobaksblomman bättre. Och den gula rudbeckian har möjlighet att breda ut sig som den ska. De första blommorna har precis slagit ut.

Ovanför rudbeckian, i svart kruka, finns den röda, sibiriska basilikan som humlorna älskar. Humlorna har bo i väggen bakom pallen vid ingången. Det får de gärna ha. De stör inte.

Den nya kaprifolen växer på spaljén men har inte blommat i år. Förhoppningsvis nästa år. Den ska ha gula blommor. Ersatte den klematis som tidigare stod där.

Den andra lyktan till vänster på hörnet har i princip försvunnit in i kärleksörten som i år är stor och fin. För tidigt för blommor än men det är fullt med knopp och inga smådjur har ätit på den i år. Röda och fina blir de när de slår ut. Förra året hann de knappt slå ut innan kylan kom, var halvt om halvt uppätna och kanske en tredjedel så stora mot vad de är i år.

På hörnet finns självsått gullris. Älskad av humlorna även den så tre stora plantor får stå kvar. Den är annars mest som ett ogräs och sprider sig vilt. Brukar rycka upp de flesta som kommer eftersom de annars helt tar över.

Astilben bakom kärleksörten är utblommad nu men de röda pelargonerna i sina lådor blommar fint och mycket. Och mitt nya vildvin som ersatte den döda humlen växer bra mot spaljén mellan kärleksörten och astilben, men den är liten än.

Jag gillar mitt lilla hörn till trädgård. Bonus när man bor i lägenhet med direkt utgång till marknivå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar