2013-07-27

Krusbärskaka

gooseberries, krusbär

Även i år blev skörden av röda krusbär rätt så mager. Särskilt när vi är två som ska dela på den, dvs. grannen och jag. Lite drygt 100 gram närmre bestämt.
Så vad gör man med lite drygt 100 gram röda krusbär om man inte vill äta upp dem rakt av?
Jag gjorde samma röda krusbärskaka som för året, men med tillägg av lite svarta vinbär.


Även de svarta vinbären blev det inte så många av i år på våra gemensamma buskar (men det gör inget, det blev desto mer på föreningens allmänna buskar som är fria att plockas av alla i föreningen). Vet inte hur mycket vinterns myckna snö, som gjorde att buskarna låg platta under den i flera månader, betydde för det.

Den här kakan – som fungerar med vilka bär som helst – gjorde jag:

Ingredienser

125 g smör
1 ½ dl strösocker
1 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

3 dl + 1 dl röda krusbär
Vatten
1-2 msk strösocker

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Smörj och bröa en form med löstagbar botten.

Smält smöret i en kastrull på svag värme. Tillsätt strösockret och rör om. Därefter tillsätts ägget, rör om igen. Till sist mjölet, bakpulvret och vaniljsockret. Observera att inget skall vispas, bara röras ihop. 

Häll upp i den smorda formen med en slickepott och jämna till smeten.

Lägg 3 dl krusbär och strösocker i en kastrull och häll på vatten, bara så att det täcker krusbären och koka i ca 2 minuter. Krusbären mjuknar snabbt. Häll av vattnet. Skeda upp krusbären över kakan. Sprid ut ca 1 dl färska krusbär över kakan och sätt sedan in kakan i ugnen i ca 18-20 minuter (i min ugn tar det 25 minuter). Ät och njut med vaniljvisp eller vaniljglass till en kopp kaffe!

Kakan blir inte hög men blir så jättegod. Försvinnande god.

krusbärskaka, gooseberrycake

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar