2019-08-17

Plommonmarmelad med vinbär

plommonmarmelad
Plommonmarmelad med vinbär. Foto: ©nini.tjader.2019
I våras fick jag en påse frysta plommon av Birgitta Hultin. De hamnade i min frys där jag fick syn på dem häromdagen. Kändes som det var dags att göra något med dem så tog fram dem och tinade dem. Tänkte göra en marmelad av dem.

Jag har gjort plommonmarmelad flera gånger förut och har flera recept på det (och två stora burkar kvar sen förra hösten). Men nu hade jag cirka 350 gram plommon vilket inte är så mycket till en marmelad. Tänkte att man kan ju fylla på med något annat. Letade recept hos Dansukker som har många väldigt användbara recept för just sylt och marmelad (och en massa annat). Där hittade jag ett recept på plommonmarmelad med vinbär. Perfekt. Har massor med frysta svarta vinbär i frysen. Och så hade jag en näve amerikanska blåbär från mina egna buskar i kylskåpet.

Det här är originalreceptet:

Ingredienser

1 kg plommon
1/2 kg svarta och/eller röda vinbär
1 kg Dansukker Syltsocker
50 g skalad, flisad mandel
Skålla, skala och kärna ur plommonen. Skär dem i mindre bitar. Skölj och repa vinbären.
Blanda plommon, vinbär och syltsocker i en gryta och koka i cirka 10 minuter. Tillsätt mandelflisorna. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.
Receptet är framtaget av
Dansukker

Nu hade jag ju inte så mycket plommon utan bara 350 gram. Tog en burk frysta svarta vinbär från 2016 från frysen och lade till. Ungefär 250 gram. Och sen en näve färska blåbär. Till det tog jag ett halvt kilo Dansukker Syltsocker. Och 25 gram mandelspån. Kokade i 10 minuter och tillsatte mandelspånen. Hällde över i burk (som var för liten) och en mindre burk till.

Har provsmakat från den mindre burken. Jättegott på rågbröd med Philadelphiaost. Marmeladen står nu i kylskåpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar