2018-06-19

Sämsta buskbeskärningen … blev bara värre

korneller
Beskurna buskar 2018-05-27. Foto: ©nini.tjader.2018

Nyligen skrev jag om sämsta buskbeskärningen/gallringen som gjordes av föreningens trädgårdsentrepenör (HSB Södertörn) nu i vår.

korneller
Klippta buskar 2018-06-14 efter klippningen. Foto: ©nini.tjader.2018
Sedan förra buskklippningen hade buskarna buskat till sig och blivit yvigare både upptill och nedtill. Det hade äntligen börjat växa upp nya grenar nerifrån och fylla ut det tomrum som förra klippningen förorsakade. Jag hann aldrig ta någon bild på det.

I förra veckan, den 14 juni 2018, var de på buskarna igen. Samma buskar och några till.
Vem beskär/klipper by the way buskar i mitten på juni? Jo, vår trädgårdsentrepenör. Nu hade ju buskarna slutat blomma.

korneller
Klippta buskar 2018-06-14 efter klippning. Foto: ©nini.tjader.2018
Så vad gjorde trädgårdsentrepenören? Han tunnade ut med motorsåg allt nytt som kommit upp nedtill. Allt som börjat fylla upp nere vid marken togs bort. Upptill ser buskarna fortfarande ut som svajande vippor… nu utan blommor eftersom de blommat klart.  Det är nedtill (eller snarare hela vägen upp) som de ska vara buskiga. Inte bara upptill…

Det här är korneller. De ska inte klippas/tunnas ut så. Och de ska inte vara nakna nedtill med avstubbade grenar runt fötterna på buskarna. De tog inte heller bort de liggande grenar som finns efter marken som slagit rot där.

Här en länk till en bra artikel om hur korneller ska beskäras.

korneller
Korneller som de ska se ut. Foto: ©nini.tjader.2018
Jämför klippresultatet med de andra kornellerna på andra sidan gångvägen. Visserligen en annan sort som är grön-vit med röda stammar vintertid (den klippta är bara grön med gula stammar), men samma busk-familj. De ovan behöver ansas och tunnas ut lite, men inte på det sätt som gjorts med de gröna kornellerna med gula stammar. De här har vi lyckats hålla trädgårdsentrepenören borta ifrån. Jag hoppas vi fortsatt lyckas med det så de inte kommer smygande plötsligt med sin motorsåg… Så här täta har även de gröna kornellerna med gula stammar tidigare varit.

vinbärsbuskar
Motorsågsklippta vinbärsbuskar, 2018-06-15. Foto: ©nini.tjader.2018
Det var inte det enda de gjorde.
Det värsta var vad de gjorde med våra vinbärsbuskar (svarta och röda) på föreningens allmänning på motsatt sida av gångvägen och i närheten av de kornellerna. De klippte vinbärsbuskarna med motorsåg! Tunnade ut nedtill.

Här rök en massa omogna vinbär som vi väntade på att de skulle mogna. Busken i förgrunden på bilden ovan är en hagtorn. Sen är det enbart vinbärsbuskar. Först svarta, sen röda. Hagtornsbuskarna här har underligt nog undkommit motorsågsmassakern och varken klippts ner eller tunnats ut.

vinbärsbuskar
Motorsågsklippta vinbäörsbuskar, 2018-06-14. Foto: ©nini.tjader.2018
Man klipper inte vinbärsbuskar så här! Man klipper dem manuellt och tar bort döda och gamla grenar då det behövs. I övrigt låter man dem vara.

Jag pratade med han som gjorde jobbet. Han pratade varken svenska eller engelska så kommunikationen var inte helt enkel. Försökte förklara att det här var vinbärsbuskar med bär på, som man plockar och gör sylt eller saft på, eller äter. Han hade aldrig hört talas om vinbärsbuskar och hade noll koll på att det var buskar med ätbara bär på. Syns ju inte just nu eftersom de fortfarande är omogna. Han såg ingen skillnad på hagtornen och vinbärsbuskarna…

Övriga buskar i närområdet till motorsågsmannen blev också klippta.
Igen.
Varför klipper man buskarna en gång i månaden?
De är nu små runda bollar… eller fyrkantiga.
Varför får buskarna inte behålla sin form och växa ut och få blomma? (Återkommer med bilder på dessa senare). De hade också äntligen sen förra klippningen börjat likna de buskar de borde varit. Men det sattes stopp för det också.

Det minsta man kan begära är väl att de som ska ansa/klippa/beskära/gallra buskar går en kurs i olika busksorter, hur de ser ut och hur de ska klippas/beskäras?

En professionell trädgårdsentrepenör går inte lös på vinbärsbuskar med motorsåg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar