2018-06-16

Min blommiga och svarta uteplats

sommarfötter
Sommarfötter. Foto: ©nini.tjader.2018
I år kom sommaren tidigt. Hela maj och fortsatt har det varit soligt, varmt och torrt. Det gör det svårt för växtligheten i trädgården. På uteplatsen måste man ha stenkoll på krukorna med växter för det torkar snabbt där. Och när det blåser torkar det ännu snabbare.

pelargoner
Uteplatsens höga plank. Foto: ©nini.tjader.2018
I år blev vi beordrade att olja in våra plank på uteplatserna med svartpigmenterad träolja istället för den ofärgade som vi haft tidigare. Det blev snyggt, men man ser allt damm och allt frömjöl betydligt mer än tidigare. Ett evigt torkande… Men blommorna framstår fint mot det svarta.

klätterhortensia
Klätterhortensian på uteplatsens planks baksida. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag väntar dock med att olja in baksidan på uteplatsens höga plank eftersom klätterhortensian blommar som bäst just nu och jag vill inte störa den. Framåt september gör jag baksidan.

laddning, trädgårdslampor
På laddning, 2018-04-08. Fotot: ©nini.tjader.2018
I början på april var det dags att ladda trädgårdslamporna. Startade dem och stack ner samtliga i den stora krukan på uteplatsen där jorden fortfarande var frusen och inte gick att ta ur. Att ladda dem så här i solen gjorde att det blev lätt att se vilka lampor som fortfarande fungerade och vilka som kunde kasseras.

uteplatsen
På uteplatsen 2018-05-01. Foto ©nini.tjader.2018.
Sen började det roliga. Presseningar av från utemöblerna. Ut med de första plantorna och så penséer förståss. Penséerna hängde med till häromdagen då jag klippte ner dem och grävde ner dem i en av rabatterna eftersom de blivit för höga och skrangliga och såg förfärliga ut när det hade blåst på dem.

penseer
Penséer 2018-04-30. Foto: ©nini.tjader.2018
Penséerna var i år lila, köpta hos Zetas, som oftast har lite andra färger än exempelvis ICA och de andra matvarubutikerna.

penseer, kaprifol
Den gula kaprifolen 2018-04-30. Foto: ©ini.tjader.2018
Den gula kaprifolen på hörnet utanför uteplatsen var vaken och hade börjat växa i månadsskiftet april-maj. Det blev sämre sen. Den gillade inte den nya träoljan med svart pigment och nästan allt som kommit på den vissnade bort och dog. Jag klippte ner den radikalt i höstas eftersom den inte mådde bra. Klippte ned den ännu mer nu under våren. Tveksamt om den kommer igen eller om jag bör ta bort den helt.

inoljning
Inoljning pågick i maj. Här hos grannen. Foto: ©nini.tjader.2018
Vi på bottenvåning gjorde vår inoljning själva både på insida och utsida av våra uteplatser. Balkongerna på ovanvåningen gjordes av föreningen på utsidan och de boende på insidan. Inte förrän inoljningen på balkongen ovanför var klar kunde man göra klart själv på uteplatsen eftersom de måste komma åt och det kunde droppa ner på oss under. Nu är det fem år till nästa gång,

fikonträd
Fikonträd 2018-05-20. Foto: nini.tjader.2018
Mina tre krukor med fikonträd fick komma ut i mitten på maj. Först såg de fina ut, sen blev bladen fula i solen. Men det kommer nya.

jätteverbena
Jätteverbena med mera 2018-05-20. Foto: ©nini.tjader.2018
Tidigare år har jag haft någon slags klätterväxt på väggen med spaljén. Vanligtvis en klockranka/cobea. I år beslöt jag mig för att inte ha någon klätterväxt. Istället satte jag tre stycken jätteverbena i stora  krukan. De växer enormt snabbt och har blivit betydligt högre sen jag tog bilden ovan. Här ser man också hur fula bladen på fikonträden blivit i solen och värmen. Tanken är att jätteverbenan ska sväva högt över de andra växterna med sina lila blommor när den blivit ännu större. Blommorna är på G har jag sett men den ska också bli högre.

betulia
Betulia. Foto: ©nini.tjader.2018
I förra veckan var grannen och jag på Plantagen. Då köpte jag en Betulia, en slags begonia, att ha på uteplatsens bord. Där bor den tillsammans med min Mårbacka-pelargon.

mårbackapelargon
Mårbacka pelargon. Foto: ©nini.tjader.2018
Annars har jag mest pelargoner på uteplatsen. I år blommar de som bara den i det varma och torra vädret. I år har jag också en Mårbacka pelargon. Förra året hade jag ingen, men tidigare år har jag haft det. Ska försöka övervintra den den här gången. Inte det enklaste när man inte har någon bra plats för övervintring. Mårbackan växer och behöver en större kruka snarast.

zonalepelargon
Zonale pelargoner från ICA MAXI. Foto: ©nini.tjader.2018
Längs räcket på uteplatsen har jag tre blomlådor med röda zonale pelargoner från ICA MAXI. Tre i varje låda, så totalt nio stycken. Årets version är pampig med stora, runda blomsamlingar, eftersom det i princip inte regnat under hela maj och bara en gång i början av juni har blomställningarna hållit väldigt länge.

calliopeM
CalliopeM. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag har en intensivt röd CalliopeM från Plantagen på höga räcket. Fantastiska blommor.

caliente
Caliente hängpelargon. Foto: ©nini.tjader.2018
Har även en röd Caliente hängpelargon från Plantagen på höga räcket på uteplatsen. Även den blommar mycket.

caliente
En annan Caliente hängpelargon. Foto: ©nini.tjader.2018
En annan, eller snarare två, Caliente hängpelargon, i en annan röd färg hänger i en ampel på höga planket på uteplatsen. Den kommer också från ICA MAXI. Stor och med fantastiska blommor.

bontrosai
Bontrosai x 2. Foto: ©nini.tjader.2018
Ett par mer udda pelargoner är mina två Bontrosai. Ovanligt att de blommar läste jag någonstans. Men det gör inget. Det är formen på de ihopkrullade bladen som är det intressanta. Det är doftpelargoner med en stark doft av citrus om man tar i dem. Den större, just nu två-stammade men en tredje stam på väg, köpte jag som en cirka 15 cm hög planta på trädgårdsmässan i våras. Den mindre är toppen på Ullas Bontrosai och alltså en stickling. Båda växer på bra och behöver nya krukor med mer jord snarast. Den större är alltid snustorr…, den mindre har rötter som kommer ut under innerkrukan.

attarofroses
Attar of Roses. Foto: ©nini.tjader.2018
Min stora Attar of Roses (också en doftpelargon) blåste i backen nyligen med kruk-krasch som följd. Som tur var gick inte plantan sönder. Ovan har den en tillfällig kruka. Sen dess har den fått en större, stadigare kruka och en annan placering på uteplatsen. Den blommar bra just nu.

attarofroses
Attar of Roses. Foto: ©nini.tjader.2018
Nu står Attar of Roses framför ett par av fikonträden och jätteverbenan med min finaste rosmarin-planta som sällskap. Bakom rosmarinen finns 2 krukor med oregano som inte syns på bild. Har redan skördat oreganon i de krukorna och den hänger på tork i klädkammaren. I krukorna kommer det nu ny oregano.

fikonträd
Fikonträd. Foto: ©nini.tjader.2018
Nyaste fikonträden har fått flytta till pallen vid ingången där Attar of Roses tidigare stod. Den här krukan är så pass tung så jag tror inte den ska blåsa ner.

hängväxt
Hängväxt. Foto: ©nini.tjader.2018
På väggen vid jätteverbenan har jag en hängväxt jag hittade hos Zetas. Har haft just den sorten för ett antal år sedan men sedan inte hittat den igen förrän i år. Just nu minns jag inte vad den heter, men den får långa rankor som hänger ner och pyttesmå gröna blommor.

pelargoner
Tre vita pelargoner, två Bontrosai. Foto: ©nini.tjader.2018
På trådhyllan på uteplatsen har jag mina tre äldsta vita pelargoner och de två Bontrosai. I den ena vita pelargonen har fåglarna planterat en solros… Den får vara kvar. Moderplantan till de vita pelargonerna blommar för fullt. Det är den längst till höger. De andra två har fullt med knoppar och blommar snart.

picoteepink
Picotee Pink. Foto: ©nini.tjader.2018
Också mina Picotee Pink (2 krukor) blommar för fullt och har både vissnande blommor och nya knoppar.

timjan, basilika
Kryddväxter. Foto: ©nini.tjader.2018
På räcket till uteplatsen står också en stor timjan. Krukan ser kanske stor ut, men den har så mycket rötter så den behöver vara så här stor. En ganska ny basilika står bredvid den. Till höger på samma räcke står krukan med den gran jag fick på en mässa i januari. Granen lever fortfarande. Ingen bild för det var så dåligt ljus i den delen av uteplatsen just nyss.

mårbacka, betulia
Mårbacka och Betulia. Foto: ©nini.tjader.2018
På bordet på uteplatsen står Mårbacka och Betulia. Där ligger också de tre stenar jag använder som tyngder på tidningar etc. när det blåser för att hålla kvar dem. Här syns det tydligt att Mårbackan behöver en större kruka.

uteplats
Uteplatsen. Foto ©nini.tjader.2018
Uteplatsen och vägen ut i trädgården sett från dörren till vardagsrummet är vad som syns på bilden ovan. När jag inte är ute där själv finns inga kuddar på bänk och stolar. De lägger jag bara ut om jag är där.

uteplats
Uteplatsen. Foto: ©nini.tader.2018
Uteplatsen blev väldigt svart i och med inoljning av planken med träolja med svart pigment. Jag har ju alltid haft svarta möbler här. På bilden ovan syns krukan med granen på räcket, men själva granen syns inte mot kaprifolerna på utsidan av planket. Här syns även en balkonglåda med fyra röda nejlikor. Ville ha lite väldoft och mer rött här.

Jag förvarar trädgårdsslangen under den svarta Ikea-stolen. Där är den inte i vägen.

I mitten på bilden syns min Ginkgo Biloba. Den har varit fin hela vintern och den glömde då att tappa sina blad som den ska göra. När den kom ut i luft och ljus, DÅ började bladen gulna och falla av. Den är helt ur synk och är just nu väldigt ful. Så den står här lite undangömd. Jag vet ju att den kommer igen och får nya blad även om det kan ta ett tag.

De 10 sista bilderna ovan är tagna nu på morgonen den 2018-06-16 innan solen hunnit runt hörnet. Det gör den vid 11:30 ungefär så här års. Sen är det sol här på min uteplats till 19-tiden ungefär. Mitt på dagen i solen kan man inte vara här. Då är det alldeles för varmt en solig dag. Men det är skönt här morgnar och kvällar.

uteplats
Uteplatsen, 2018-06-16. Foto: ©nini.tjader.2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar