2014-08-16

Mus-problem

Foto: ©nini.tjader.2014
Jag använder mus till min huvudsakliga dator (en iMac 24"). Av och till använder jag mus även till min MacBook Pro – jag får kramp i handen av styrplatta… Till iPaden och iPhonen använder jag penna (SEK 39 hos Telenor – den är en välsignelse).

Många möss har passerat mina händer genom åren sen 1989 då jag började köra Mac. Min favorit är den ovan, med sladd (trådlöst riskerar att bli av med batterikraft just när man behöver den bäst).

Jag har ett helt gäng möss i förrådet som kommit med olika Mac-modeller som passerat mig. Mer eller mindre obrukbara. De är mina "nöd-möss" och jag har därför inte kastat dem. Än.

Foto: ©nini.tjader.2014
De tre till vänster har tappat scroll-förmågan. Den svarta knirkar sig fram och är supertrög att scrolla. Den till höger om den ... njae…  Svår-klickad och trögscrollad. Sen en mycket liten Microsoft mus som fungerar men är svårscrollad. Den längst till höger har ingen scroll alls (gammal apple-mus) - man klickade och rörde musen för att rulla….

Den jag använder just nu scrollar fint men tappade i förrgår nästan hela förmågan att klicka… Klicka funkar bara i viss vinkel och om man hittar precis rätt area på musen.

Förmodligen beror klick-problemet – och även scroll-problemet på de tre ovan – på att det kommit in damm, hår, smuts i musen. Förr i världen kunde man öppna möss och blåsa/göra rent dem. Det kan man inte nu för tiden. Vad jag vet.

Måste jag verkligen köpa en ny mus för SEK500 ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar