2014-02-16

Mata fåglar

blåmes, jordnötter
"Angry bird"? Blåmesen försvarar "sina" jordnötter mot alla andra fåglar. Tuff liten fågel.

Jo, jag matar fåglarna som kommer till min uteplats. Jag bor ju i markplan, nära träd och skogsområden, och det finns en hel del fåglar i trakten som regelbundet passerar. Jordnötsautomaten har jag faktiskt uppe året runt. Älskas av framför allt blåmesarna, men också talgoxarna och nötväckan. Och under en kort period i maj brukar en mindre hackspett försöka få sig ett skrovmål från den.

Att mata fåglarna med jordnötter (de skräpar inte, i motsats till andra frön för fåglar) året runt ger en annan vinst. Eftersom fåglarna är där i rabatterna och buskarna, och talgoxarna brukar ha bon i  husets tak, så tar de också i princip alla kryp från blommor och buskar och man slipper få skadedjur på växterna. Förra sommaren hade jag inga skadedjur alls, till skillnad mot tidigare somrar. Tack fåglarna.

Jag har ytterligare en fröautomat runt knuten på uteplatsen, utanför mitt sovrumsfönster.  I den har jag hampfrö och solrosfrön. Där äter både blåmes, talgoxe, nötväcka och pilfinkar. Och det som ramlar ned på marken tar koltrastarna hand om. Någon sa att koltrastar inte äter frö. Det är helt fel. Det gör de visst. Hade ett skrynkligt äpple över och tänkte att fåglarna skulle gilla det… men nix. Så det har jag nu tagit bort. Talgbollarna är inte heller populära, men de får hänga kvar ett tag till.

fröautomat, hampfrö, solrosfrön

Fåglarna besöker uteplatsen även när de inte äter.  Igår såg jag den här på överkanten av bullerstaketet.


Koltrasthona? Ung koltrasthane? Eller är det en björktrast? När den öppnar näbben så är näbben orange på insidan. När bussen kom – busshållplatsen är precis på andra sidan vägen – flyttade den sig ner på mitt altanräcke.


Kändes som om den stirrade på mig… Lite svårt att ta bild med treglas-fönster emellan så bättre än så här blev det inte. Den satt där länge…

Det är trevlig med fåglar in på knuten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar