2022-02-20

Tekaksfrallor, min version

Tekaksfrallor. Foto: ©nini.tjader.2022

På sistone har det cirkulerat många poster om tekaksfrallor i varierande versioner på FaceBook. Ursprungsreceptet kommer från Lindas bakskolas medlemsgrupp och finns här: https://lindasbakskola.se/2022/01/02/tekaksfrallor-2/...

Efter att ha sett många kommentarer om dem och bilder och olika versioner, gjorde jag idag min egen version av tekaksfrallor. Måste ju bara testa jag också.

Eftersom jag aldrig använder mjölk i matbröd jag bakar och inte heller smör, blev det en lite annorlunda version av tekaksfrallor. Istället för mjölk använder jag vatten, istället dör smör använder jag olivolja. Jag blandade också i en liten slatt av mjölet Fyra sädesslag som jag hade kvar.

Tekaksfrallor. Jäsande deg. Foto: ©nini.tjader.2022

Ingredienser

50 g jäst för matbröd (min jäst var ca 2 veckor för gammal, men det fungerade det också)
6 dl vatten ca 37°C. Originalreceptet använder mjölk.
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
0,75 dl olivolja (originalreceptet använder 75 g smör)
13-14 dl vetemjöl (eller blanding med andra mjölsorter)

Tekaksfrallor, degen innan utbakning. Foto: ©nini.tjader.2022

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vätska och bland tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, olivolja och vetemjöl lite i taget. Blanda ihop till en smidig deg. Om det behövs mer mjöl, häll i mer lite försiktigt tills degen får en bra konsistens. Knåda i minst 5 minuter (jag låter köksassistenten göra jobbet).
2. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.
3. Forma ca 20 stycken runda frallor. I mitt fall blev det 19 stycken.
4. Lägg bakplåtspapper i en djup plåt med kanter och lägg i frallorna. De kan ligga tätt eller med lite mellanrum emellan så de jäser ihop med varandra. En vanlig ugnsplåt rymmer cirka 20 frallor.
5. Strö över lite mjöl och nagga frallorna lätt med en gaffel. Låt frallorna jäsa på plåten i cirka 25 minuter med en bakduk över.
6. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 12-14 minuter. Håll koll mot slutet så de inte blir brända.
8. Ta ut och låt svalna under bakduk.

Tekaksfrallor innan de åkte in i ugnen. Foto: ©nini.tjader.2022

Jag har sett inlägg om alternativa sätt att göra tekaksfrallorna. En del har haft rivna morötter i, eller russin, eller bytt ut vetemjölet till rågsikt. Torkad oregano brukar jag ofta ha i matbröd. Finns säkert många andra variationer man kan göra.

Tekaksfrallor, färdiga. Foto: ©nini.tjader.2022

Det blev ett gott och luftigt bröd som jag kommer att göra flera gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar