2019-12-21

Julvanten 2019, min version

julvanten2019
Julvanten 2019, min version. Foto: ©nini.tjader.2019

Vattenskada och termostatbyten på elementen

Det blev en lång paus i bloggandet på grund av annat i livet som tagit tid. Som vattenskada i köket. Som föreningens uppdatering (?) av samtliga element hos alla 144 hushåll. De har fått nya termostater och värmen ska nu centralstyras. Det senare innebar att vi tre gånger var tvungna att flytta alla möbler vid elementen så det fanns minst en meters utrymme vid dem. Och sen flytta tillbaka dem igen efter varje gång de varit här. Och mycket väntande på hantverkare som inte kom när de sagt. Hur kul är det att leva med alla möbler ihoptryckta för att göra plats? Jag har fem element i min 66 kvm stora tvåa, inklusive badrummets.

Vattenskadan ska fortfarande åtgärdas, det vill säga det skadade golvet. Det var ett av mina element i köket som sprang läck och skadade köksgolvet. Parketten reser sig. Golvlisterna har lossnat. Både Riksbyggen och Tullinge Rör har varit här. Tullinge Rör 2 gånger eftersom elementet inte blev tätt efter första gången. (Han gjorde med andra ord ett dåligt jobb). Det var fortfarande vått från det ställe som läckt ursprungligen (läckt och läckt, det snarare sprutade vatten ur elementet). Visade sig att packningarna och packningslocken på element var trasiga. Andra gången Tullinge Rör var här blev de utbytta och element ska nu vara OK. Humidus har varit här och golvet måste rivas, torkas, byggas om för att få bort fukten ur det. Det blir INTE kul. Jag vet ju precis hur det är efter den vattenskada med samma åtgärder jag hade i våras då golvet i vardagsrummet fick byggas om. Men då var det rören som inte höll måttet. Den här gången var det själva elementet.

Julvanten 2019, min version

julvanten2019
Julvanten 2019, mudden. Foto: ©nini.tjader.2019

Under tiden gav jag mig på att sticka Julvanten 2019, en KAL (Knit Along) från Järbo. KAL:en är i tre delar. Mudden, handen och tummen. Designer: Maja Karlsson.

Här är länkarna till Järbos Julvante 2019 KAL:

Materialinlägg (läs noga)

Julvanten del 1, pdf – webbsida hos Järbo
Julvanten del 2, pdf – webbsida hos Järbo
Julvanten del 3, pdf – webbsida hos Järbo

Fototävling

julvanten2019
Julvanten 2019, muddenb. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag gillar konstruktionen på mudden. Den har dels 2 lettiska flätor, dels flerfärgsstickning i mönster, dels en innermudd på mindre stickor i resårstickning (1 avig 1 rät) åt andra hållet. Mönsterdelen viks sedan över innermudden och så fortsätter man därefter med handen.

julvanten2019
Julvanten 2019, mudden. Foto: ©nini.tjader.2019
Det blev en hel del fel i flerfärgsmönstret på första mudden. Andra mudden gick betydligt bättre. Jag har en färg mer i flerfärgsstickningen än i beskrivningen eftersom jag tyckte att kontrasten i mönstret annars blev för låg. Lade till den mörkgröna.

Jag använde Kempes 2-trådiga 100% ullgarn och inte det garn som Järbo tyckte vi skulle använda. Hade mycket kvar av det här garnet sen jag stickade kofta i det i våras.

julvanten2019
Julvanten 2019, tummen och handen. Foto: ©nini.tjader.2019
Del två av KAL_en innehåller handens fram och baksida och tummen. Tummen är i en teknik som heter indisk tumme. Ökningarna sker på handens del av vantens undersida. Jag gillar inte den här tummen. Jag tycker den är ful och klumpig… (Sorry Maja).

julvanten2019
Julvanten 2019, handens översida. Foto: ©nini.tjader.2019
Handens översida har ett strukturmönster som nästan inte syns men gör den sladdrig, stor och "dragig", det vill säga det kommer luft in genom hålen i mönstret.

julvanten2019
Juilvanten 2019, handens undersida. Foto: ©nini.tjader.2019
Framför allt blir vanten gigantisk. I alla fall på mina händer. Både handen och tummen blir jättestora och innehåller fler maskor än vad jag normalt har när jag stickar tumvantar.

julvanten2019
Handen versus vanten. Foto: ©nini.tjader.2019
Min hand är betydligt mindre än vanten blev. Ja jag hade rätt tjocklek på stickorna och rätt masktäthet vid stickningen. Vantens mönster är för en 9 cm bred hand. Min hand är 8 cm bred.

julvanten2019
Jämförelse av vantstorlekar- Foto: ©nini.tjader.2019
Jämförde min senast stickade vante med julvanten genom att lägga den mindre ovanpå den stora julvanten. Betydande skillnad i bredd.

Insåg att det här skulle bli en vante jag inte skulle kunna använda.
Så repade upp handens och tummens maskor ner till mudden.
Jag gillar muddarna.

julvanten2019
Julvanten 2019, min version. Foto: ©nini.tjader.2019
På varvet ovanför innermudden stickade jag ett varv i slätstickning där jag minskade antalet maskor till 48, vilket är mitt vanliga maskantal för vantar i den här sortens garn med den här tjockleken på stickor (2,5).

Sen använde jag tekniken från #garnomerasenklavante för tummarna och toppen på vantarna, men stickade resårstickning, 1 avig och 1 rät, istället för slätstickning. Tänkte att det skulle bli varmare eftersom luften i resårstickning värmer mer än slätstickning.

julvanten2019
Julvanten 2019, min version. Foto:©nini.tjader.2019
Jag är nöjd med resultatet. Vantarna är sköna att ha på sig och känns varma. Nej, jag blockar normalt inte vantar och speciellt inte den här.

julvanten2019
Julvanten 2019, min version. Foto: ©nini.tjader.2019
Svårt att fotografera i den brist på ljus som är just nu under vinterns mörkaste dagar. Bilden nedan lyckades jag ta i befintligt dagsljus så fick rätt färger på den där.

julvanten2019
Julvanten 2019, min version. Foto: ©nini.tjader.2019
Nu väntar jag bara på att skadereglerna ringer tillbaka och bokar tid för när golvet i köket ska rivas. De ringde faktiskt i måndags och erbjöd mig golvrivning till tisdag 17 december… eller senare i den veckan. Hur kan man ens komma på idén att erbjuda golvrivning av kök till veckan före jul? Jo jag vet att Humidus vill att det görs snarast så det inte börjar mögla under golvet. Men veckan före jul? Jag tackade nej till det och sa att efter helgerna. Inte tidigare. Jag måste också få mer än en dag på mig att tömma köket på möbler. Och flytta runt sånt som inte kan vara kvar där under tiden arbetet pågår. Ser inte fram emot det.

vattenskada
Vattenläckan från element i köket. Till vänster på elementet syns de två packningar där läckan skedde. Det sprutade ur elementet.
Foto: ©nini.tjader.2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar