2019-01-11

Fiskgryta

fiskgryta, recept, mat
Fiskgryta Foto:©nini.tjader.2019

Häromdagen när Ulla S. skulle komma hit så bestämde jag mig för att göra en fiskgryta. Numera är det mest Google jag använder för att hitta recept att göra. Det första receptet jag hittade hette Laxgryta med saffran och  räkor och fanns hos Allt om Mat. Det andra recept jag hittade hette Lysande gul fiskgryta och fanns hos ICA. Receptet hos Allt om Mat var för 12 personer, det hos ICA för 4 personer. Både innehöll ingredienser jag gillar. Så jag kombinerade de två recepten med mycket från ICAs recept och sedan en del från Allt om Mats recept.

Så här gjorde jag:

Ingredienser

  • 3 bitar torskrygg
  • 2 bitar laxfilé
  • 1/2 purjolök
  • 1 gul lök
  • 4-5 små potatiskar, skalade och skurna i bitar
  • 1 normalstor morot skuren i tunna skivor
  • 1 fänkålsstånd, skuret i bitar
  • 1 stjälk stjälkselleri skuren i bitar
  • 1 röd paprika skuren i bitar
  • 1 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt
  • timjan (1/2 tsk enligt receptet men jag tog nog 1 msk)
  • basilika (torkad) (1/2 tsk enligt recpetet, men jag tog nog cirka 1 msk)
  • 2 1/2 dl torrt vitt vin
  • 2 fiskfonds portioner (Knorr)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 dl vatten
  • 1 pkt saffran (0,5g)
  • 300 g räkor med skal (jag tog frysta som bara fanns i 500 g påsar)
  • 1 burk musslor (à 150 g - men det fanns bara burkar på 200 g)
  • Ett rejält kläm tomatpuré (enligt receptet 1 1/2 tsk vilket jag tycker är för lite)

Gör så här

  • Tina fisken om den är fryst och skär den i lagom stora munsbitar.
  • Skölj och strimla purjon.
  • Skala och hacka löken.
  • Skala vitlöksklyftorna.

  • Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull.
  • Fräs lök och purjolöken några minuter. 
  • Pressa i vitlök.
  • Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika.
  • Fräs en kort stund.

  • Tillsätt vin och fiskfond. Koka ett par minuter.
  • Rör ner grädde, creme fraiche, vatten och saffran.
  • Sjud på svag värme i 15 minuter.

  • Lägg i fisken i grytan och sjud ytterligare 7 minuter.

  • Skala räkorna och tillsätt dem och de avrunna musslorna.
  • Hetta upp och servera genast med ett gott bröd till.

Om du vill så gör en vitlöksmajonnäs att ha till. Jag glömde göra den, men nästa gång så… Det blev väldigt gott så det här kommer jag att göra igen. Många ingredienser, men lätt att göra.

Vitlöksmajonnäs

Smaksätt 2 dl vanlig majonnäs med 3-4 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk tomatpuré, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 krm salt och lite kajennpeppar.

1 kommentar: