2017-01-31

Trädgård i januari, en liten koll

vinterträdgård
Trädgård i januari. Foto: ©nini.tjader.2017
Nu när snön åter igen har försvunnit så gjorde jag en liten runda i trädgården häromdagen för att kolla hur allt mår. Det ser så trist ut… Allt är så platt efter den snö som nu försvunnit. Och visset och brunt. Helst skulle man redan nu vilja ta ut en sopsäck och börja städa bort det fula. Men det är för tidigt. Trädgården mår bättre om man så här års inte rör någonting.

Varför står det en plastburk med jordnötter i på marken? Jo, koltrastarna har det jobbit att ta sig upp i fågelmatsstationen. Förhoppningsvis håller råttorna sig borta…

vinterträdgård
Trädgård i januari. Foto: ©nini.tjader.2017
Innan snön försvann så såg det ut så här någon dag tidigare. Det gröna stråket som går diagonalt i bilden är där vi skottade fram en gång åt katterna så de skulle kunna ta sig fram när det var som mest snö. De ihopsäckade växterna är stora prsästkragar och stora blåklockor (blå och vita).

hallon
Hallonsnåret i januari. Foto: ©nini.tjader.2017

Och det här är hallonsnåret. Fult som stryk så här års.

stjärnflocka
Stjärnflocka i januari. Foto: ©nini.tjader.2017
Stjärnflockan (astrantia major) utanför uteplatsen är dekorativ med sina fröställningar. Har låtit många av fröna falla rakt ner i rabatten. Får väl se om de blir fler.

mirabellestubbe
Resterna av mirabelleträdet. Foto: ©nini.tjader.2017
Det här är vad som nu är kvar av vårt mirabelleträd som föreningen tog bort. Föreningen tyckte det stod för nära huset. Vi höll inte med. Under den varma säsongen har ajg en lös bit stubbe stående på det som var mirabelleträdet. På den står sedan fågelbadet. Funkar bra och är tillräckligt nära till fågelmaten.

lammöron
Lammöron. Foto: ©nini.tjader.2017
Lammöronen är platta. En del är bruna. Andra är fortsatt gröna. Förhoppningsvis kommer de tillbaka utan sjukdomar efter att jag senare i vår rensat bort det bruna. De var i höstas anfrätta av bladmögel.

röllika
Rölleka. Foto: ©nini.tjader.2017

Mina stora röda röllikor har lagt sig ner. Deras ihoptorkade blomkronor är fulla med frö. De sprider sig som bara den. Ursprungligen frösådde jag dem och satte ut dem. Trodde inte de tog sig. Men det gjorde det och sen dess har de bara blivit fler och dyker upp lite här och där.

plymbuske
Plymbusken utanför ena köksfönstret. Foto: ©nini.tjader.2017
Plymbusken (som jag inte vet vad den heter egentligen) utanför ena köksfönstret har fått nästa års utväxter. Pinnarna som är kvar sen i somras brukar annars ramla av av sig skälva, men i år sitter de fortfarande fast.

rabarber
Rabarber. Foto. ©nini.tjader.2017
Rabarbern i sin odlingslåda har redan visat sina röda toppar. Men jorden är djupfryst och stenhård. Det vet jag eftersom jag fick för mig att jag skulle gräva ner ett par förbrukade hyacintlökar som sällskap till dem. Det gick inte att gräva.

alunrot

alunrot

alunrot

alunrot
Alunrot. Foto: ©nini.tjader.2017
De fyra olika alunrotsplantorna mår bra och ser i januari nästan ut som under sommarren, minus sina blommor. Bra växt. Och en av de få som trivs i den här rabatten som är torr, varm och har sol hela dagen. Förmodligen är jorden inte heller den bästa. Det är en svår rabatt. Toppen för vårblommor och lökar, och alunrot. Men i övrigt har det varit svårt att få något att växa som det ska här.

kärleksört
Kärleksört. Foto: ©nini.tjader.2017
Kärleksörtens vissna blommor står kvar men nickar betänkligt. Vissa av blomställningarna har brutits av snön, andra står fortfarande. Nästa års knölar finns nere vid marken men är väldigt små än.

kaktus
Kaktus i rabatten. Foto: ©nini.tjader.2017
Under kärleksörten planterade jag som ett experiment en liten kaktus i somras. Den kommer från en av mina stora inne-kaktusar. Den är fortfarande grön, men frusen. Om den överlever till våren är en öppen fråga. Det är som sagt ett experiment.

digitalis
Digitalis. Foto: ©nini.tjader,2017
Överallt längs bullerstaketet finns det tillplattad digitalis. Den gör ju så här. Kommer upp som en bladrosett första året. Blommar på nästa, dvs nu till sommaren. Förhoppningsvis får jag då en "skog" av vita digitalis längs bullerstaket. Gör sig bra mot det röda staketet. Bladen håller sig gröna hela vintern. Men de är just nu platta. Insektshålen är kvar sen i höstas.

krokus, snödroppar

krokus, snödroppar

krokus, snödroppar
Krokus och snödroppar. Foto: ©nini.tjader.2017
Krokus och snödroppar har kommit en bra bit upp. Men de väntar på varmare och ljusare tider innan de slår ut. Jag har även sett topparna på en del lökväxter lite här och där.

solhatt, echinacea

solhatt, echinacea
Echinacea. Foto: ©nini.tjader.2017
Fröställningarna från echinacea/solhattarna är dekorativa. De flesta har inga frön på sig eftersom ajg repade av dem i höstas och lät dem falla ner på marken. De är bra på att sprida sig. I alla fall de rosa "Magnus".  De vita sprider sig inte lika villigt.

stockros
Stockros. Foto: ©nini.tjader.2017
Även stockrosen sprider sig villigt. Precis som digitalisen blommar den först på andra året så om dt blir något av de här i år visar sig.

jättevallmo
Vallmo. Foto: ©nini.tjader.2017
Det gröna ovan ska bli jättevallmo är det tänkt… Väldigt små frön så många hamnade på samma ställe i höstas när jag sådde dem. Får väl se om det blir något alls av dem.

citronmeliss
Citronmeliss. Foto: ©nini.tjader.2017
I odlingsboxen bakom uteplatsen är citronmelissen delvis fortfarande grön. En kvarglömd bladväxt lever också fortfarande.

mynta
Mynta. Foto: ©nini.tjader.2017
Nästa säsongs mynta är på G. Och de två sorternas timjan är det inget som helst fel på. Går att plocka av mitt i vintern… Med timjan vet man aldrig om de ska överleva eller inte. Men just de här två har några år på nacken nu.

I övrigt ser det inte särskilt roligt ut där ute för närvarande. Men vänta lite till… knoppar på buskar och träd har börjat svälla. Man ser skillnad. Det finns hopp om vår. Det är kanske dags nu att ta bort granslinga och ljusslinga från uteplatsens räcke. I år är de i varje fall inte fastfrusna under en massa snö.

timjan
Två sorters timjan. Foto: ©nini.tjader.2017

2017-01-29

Några utförsäljningsfynd från traktens designbutik

behållare
Fynd från utförsäljning. Foto: ©nini.tjader.2017

I veckan var vi på utförsäljning i traktens butik för inredningsdetaljer, design-objekt, kläder med mera, Dizajnboden/Design by Mary. Hon som har den lägger ner och flyttar till Finland på ett antal år. Eventuellt kommer hon att ha en utförsäljning till senare i vår.

Det blev en vattenkanna (med liten buckla) för 30 kronor, en uppsättning olja-vinäger från Saga Form för 50 kronor (ordinarie pris 229 enligt hennes webbsida), och en uppsättning salt+peppar från Saga Form för 50 kr.  Båda uppsättningarna med kula i ek som propp på glasen. Totalt 130 kronor. Det tycker jag är billigt.

behållare
Salt, peppar, olja, vinäger i nya behållare. Foto: ©nini.tjader.2017
Jag har alltid gillat behållarna från Saga Form med ek-kula som propp. Jag gillar formen. De fick bo ihop med en hallon-balsamvinäger på ett svart fat från en av Ikeas tillfälliga kollektioner.

Den uppmärksamme ser också att det är en ny vaxduk på köksbordet. En riktigt blank och blå vaxduk.

behållare
Salt, peppar, olja, vinäger i nya behållare. Foto: ©nini.tjader.2017

2017-01-26

Förnyelse med liten insats

bordslampa
Gammal lampfot med ny lampa. Foto: ©nini.tjader.2017

Jag har en lampfot, ursprungligen från Ikea för många år sedan, som jag verkligen gillar. Den är svart, tar liten plats, är tung. Jag gillar dess form.

De lampskärmar jag använt på den har kommit och gått. Den senaste lampskärmen var lagom stor och vit. Med tiden blev skenet genom skärmen mer sunkigt gult än vitt. Den skärmen är nu kastad.

Jag började leta efter ett alternativ i form av de stora klotlampor som blivit så vanliga på senare tid som används utan lampskärm, som de är. Problemet var bara att lampfoten har en E14 anslutning för lampa, dvs den mindre sorten. Stora, runda lampor med E14-anslutning visade sig vara ovanliga i butikerna. Ovanliga, men inte omöjliga att få tag i.

På IKEA hittade jag en större, rund lampa med E14-anslutning som var perfekt. Att den dessutom är en LED-lampa gör det ännu bättre. För SEK 79 blev bordslampan som ny. Den ger mysbelysning, inte belysning att läsa vid precis, men det var inte något starkt ljus jag var ute efter. Köpte den med silverfärgad underdel. Den fanns även med guldfärgad underdel, men det är inte riktigt vad jag gillar.

bordslampa
Gammal lampfot med ny LED lampa. Foto:©nini.tjader.2017
Har inte lyckas ta en användbar bild av den tänd, men den ger ett varmt, orange-gult ljus, lite som om ett stearinljus skulle stått där.

vardagsrum
Del av mitt vardagsrum 2017-01-24. Foto: ©nini.tjader.2017
Fotöljen är säkrad mot smutsiga kattfötter med en pläd. Grannens Gustav ligger i bilden i korgstolen i sovrummet.

2017-01-22

Stickning framför TV-n

sockor, stickning
Sticka sockor framför TV-n. Foto: ©nini.tjader.2017
Jo jag stickar.
Av och till.
Alltid framför TV-n.

sockor, stickning
Stickning framför TV-n. Foto: ©nini.tjader.2017
Just den här gången blev det, till att börja med, ett par sockor.
Garnet köpte jag på VIP-kväll hos Piggelina i Västertorp hos Pia och hennes syster.
Garnpaketet bestod av garnet (Opalgarn, 75% ull, 25% polyamid), stickbeskrivning på svenska och 5 bambustickor för strumpstickning.

Garnet är flerfärgat och resultatet ser man först när man stickat en bit. Det ser ut som om man skulle ha stickat något avancerat mönster med flera olika färger, men det är bara ett enda nystan som har alla färgerna infärgade i garnet. Jag köpte två garnpaket. Ett röd-grönt (ovan) och ett grön-lila som blir nästa par sockor. Enkel stickning. I princip bara slätstickning runt-runt. Det enda man behöver hålla reda på är hälen och tån, men hur man gör finns i beskrivningen. Perfekt för stickning framför TV-n.

sockor, stickning
Stickade sockor. Foto: ©nini.tjader.2017
Just de här sockorna kommer jag för alltid att associera med TV-serien "Homeland".

Det är inte all stickning lämpar sig att göra framför TV-n, men sockor går bra om man kollar lite extra vid häl och tå. Annat som funkar bra att sticka framför TV-n är kuddfodral, halsdukar, mössor och vissa tröjor. Risken är bara att man ibland stickar för långt för att man är så inne i det man ser på TV. Men då är det bara att repa upp det som blev för långt.

homeland
Homeland. Bild från IMDB.
Jag har sett alla fem (5) säsongerna av "Homeland" förut, när den gick på TV1, med ett avsnitt i veckan. Men nu, när säsong sex (6) skulle starta, tänkte jag att det var dags att se om den. Från början. Alla fem säsongerna. Avsnitt efter avsnitt. Tolv avsnitt per säsong. Alla de fem första säsongerna finns just nu på Netflix. Under tiden spelar jag in i TiVo boxen de nya avsnitten i säsong 6 som började i förra veckan. Ett avsnitt i veckan. Jag kommer att hinna ikapp…

homeland
Homeland. Bild från IMDB.
I skrivande stund har jag hunnit till avsnitt 5 i säsong 5 av "Homeland". På SVT1 sänds avsnitt 2 i säsong 6 imorgon kväll. Ska börja se säsong 6 först när jag är klar med säsong 5. Men jag är ju snart där…

"Homeland" är bra. Riktigt bra. Håller hela vägen. Har man börjat titta på den – just nu finns de första fem säsongerna på Netflix – så går det inte att sluta. Det sägs att det totalt ska bli 8 säsonger innan serien avslutas. Så två säsonger till efter den säsong som precis nu har börjat sändas.

Och första paret sockor är färdigt.

sockor, stickning
Färdiga sockor. Stickade framför TV-n med "Homeland" spelandes. Foto: ©nini.tjader.2017

2017-01-19

Nu får vi se hur det går för den här doftpelargonen

doftpelargon, concoulorlace
Sticklingar av doftpelargon. Foto: ©nini.tjader.2017
Idag tröttnade jag på att se alla dessa rötter till de två sticklingarna till den här doftpelargonen. SÅ mycket rötter…

doftpelargon, concoulorlace
Sticklingar av doftpelargon. Foto: ©nini.tjader.2017
De har stått så här i vatten i vas sen i höstas när jag tog in de sista pelargonerna och slaktade de flesta eftersom jag inte hade plats för övervintring för dem inomhus. Och inte heller rätt miljö. För varmt. För mörkt. Men jag sparade de här två grenarna. Nyligen började de växa och få långa och slakiga grenar i toppen. De klippte jag just av. Det kändes nu som det var dags att plantera dem i kruka med jord.

doftpelargon, concoulorlace
Sticklingar av doftpelargon. Foto: ©nini.tjader.2017
Nu är de planterade i egen kruka med jord. Lite tidigt kanske men med tanke på hur mycket rötter sticklingarna hade och att de hade börja ränna iväg på höjden så…

doftpelargon, concoulorlace
Sticklingar av doftpelargon. Foto:©nini.tjader.2017
Nu är den tillbaka på fönsterbrädan bland sina kompisar. Söderfönster. Återstår att se om den tar sig och rotar sig i jorden. Vore trevligt om den gjorde det. Den doftar så gott. Sorten är en "Concolour Lace". Som nedan såg den ut när den var som finast i höstas. Ursprungligen kom den från ett par sticklingar från Plantagen förra våren.

doftpelargon, concoulorlace
Doftpelargon "Concoulor Lace" 2016-09-25 Foto: ©nini.tjader.2016
doftpelargon, concoulorlace
Doftpelargon "Concoulor Lace" 2016-09-25 Foto:©nini.tjader.2016
Nu får vi se hur det går för de två sticklingarna…

PS. 2017-01-31
Så här ser det ut idag. En död stickling, en som ser ut att leva vidare. Bilden togs 2017-01-24 men det ser likadant ut idag.

Doftpelargon 2017-01-24. Foto: ©nini.tjader.2017
PS. 2018-01-19.
concolourlace, doftpelargon
Blommor 2017-07-26. Foto. ©nini.tjader.2017
Längst till vänster i bild. Så såg min Concolour Lace ut den 26 juli 2017. Jag tog in den till hösten, men den ville liksom inte… och dog. Så nu finns den inte mer.

2017-01-11

Fåglar i trädgården

matstation, koltrast
Koltrast i matstationen. Foto: ©nini.tjader.2017
Jag erkänner. Jag matar fåglar i trädgården. Hela året runt faktiskt.

koltrast
Frusen och uppburrad koltrast. Foto: ©nini.tjader.2017
Mest fåglar har vi under våren och sommaren när det finns gott om fågelungar som ska ha mat. Då är även artrikedomen i matstationen som störst.

koltrast
Koltrast på matjakt. Foto:©nini.tjader.2017
Under en längre period nu under vintern har det varit riktigt dåligt med fåglar och vi har undrat över vart de tagit vägen. Hittat ett bättre matställe? Kotrasten på bilden ovan ser ut som om den saknar ett ben, men den har bara dragit upp det under sig.

matstation, fåglar
Fåglar i matstationen. Foto: ©nini.tjader.2017
Men så i förra veckan var de tillbaka. Och inte bara koltrastarna. Nu var både blåmesar och talgoxar där igen förutom koltrastarna. Antar att det var för att det blev kallt igen och en massa snö. Men vart tog pilfinkarna som brukar vara här vägen? Har de flyttat?

matstation, talgoxe
Talgoxe i matstationen. Fotop:©nini.tjader.2017
Det finns lite varierande mat där i matstationen. De bästa fröerna köper jag från Vivara.se. En fröblandning köpte jag från ICA Maxi, men den är inte populär. Fel sorts fröer tycker fåglarna. Till höger i bilden ses dels en fröpinne som jag köpte till rea-pris hos RUSTA, dels en frö-och-fett-"korv" från ZETAS. Fröpinnen från RUSTA är populär. Den innehåller solrosfrön och jordnötter. Frö-och-fett-korven från ZETAS är också populär, men bara hos de minsta fåglarna, som blåmesar och talgoxar. Särskilt blåmesarna gillar den.

koltrast
Koltrast i matstationen. Foto:©nini.tjader.2017
Koltrastarna har det svårt med matstationen, men de försöker. Det är fröpinnen med svarta solrosfrön och jordnötter de främst villl åt. Men vingligt blir det när de sitter på ringen under den. Ibland sätter de sig på toppen av matstationen, men då når de inte så mycket. Nyligen, när det var som kallast fick de egna frön i en låg, vid plastburk på marken, så de skulle få det lättare att äta. Det uppskattades även av de mindre fåglarna. Förhoppningsvis hittar inte traktens råttor dit. De brukar passera inne i det näraliggande bullerplanket och det händer att man ser dem.

koltrast
Koltrast spanar över omgivningen. DSer den mig innanför köksfönstret? Foto:©nini.tjader.2017
Om sommaren har vi gott om fåglar här av många olika sorter. Mest gillar jag grönfinkarna och steglitsorna.

En del tycker att man bara ska mata fåglarna om vintern när de har svårt att hitta mat. Men det är ju när de har ungarom våren och försommaren de mest behöver det. Dessutom har man nytta av fåglarna på sommaren. Ger man dem mat så tar de också hand om en hel del larver och annan ohyra på de växter man har i trädgården. Det går åt betydligt mycket mer fågelmat sommartid än över vintern i vår trädgård.

Jag tittar på fåglarna inifrån köket. De är underhållande att se på.
Alla bilder är tagna genom köksfönstren. Ibland önskar jag mig en bättre zoom på kameran för att kunna komma riktigt nära.

steglits
Steglitsa i april 2016. Foto:©nini.tjader.2016