2014-11-26

Historeätarnas 60-tal = historieförfalskning?

Bild från SVTs webb.
I måndags såg jag TV-programmet "Historieätarna" om 60-talet. Har bara sett korta snuttar ur tidigare säsong, plus del ett av årets. Har tyckt att det verkat som ett trevligt program.

Miljöerna och kläderna och en del andra företeelser var väl ganska mycket 60-tal som jag minns det. Jag var ju med då och genomlevde både det och den mat som då åts.

Inte sjutton åt vi det som visades och beskrevs i Historieätarnas 60-tals-avsnitt… Det mesta av det som nämndes och visades och åts i programmet har jag aldrig hört talas om, än mindre ätit. Kokt grisknorr??? Vaddå?

Bild från SVTs webb.
Limpa med gurk- och skinkmajonäs (1960-talet) >>
Aldrig sett, aldrig hört talas om, aldrig ätit.
Bild från SVTs webb.
Gurktunnor med roquefort (1960-talet) >>
Aldrig sett, aldrig hört talas om, aldrig ätit.
Pomodoro Ripieni (1960-talet) >>
Aldrig sett, aldrig hört talas om, aldrig ätit.

De nämnde och åt även chokladpudding i risrand?? Chokladpudding från oulver, ja, men i risrand? Har jag aldrig hört talas om eller ätit. Chokladpudding hade vi dock som efterrätt då och då.

De nämnde även fiskbullsmacka och torskrom. Visst det fanns till viss del. Fiskbullarna fanns företrädesvis i skolbespisningen. Torskrom? Njae… inte så vanligt. Eller en förrätt som var någon slags hummercocktail. Hummercocktail? Innan det fanns de små plastförpackade fusk-hummer-pinnarna? Inte något vanligt folk åt precis. Oxtunga? Jo, det fanns. Men bara som kallskuret till julbordet (och jag åt det aldrig – man såg ju att det hade varit en tunga).

Bara för att de här recepten funnits/finns i en kokbok från 60-talet innebär inte att det var det folk vanligen åt.

Det pratas också om att det var nu det kom konserver (grönsaker i glasbukar) och pulverpåsar för exempelvis potatismos och soppor. Det finns ju än idag. Men så särskilt vanligt att de åts just på 60-talet var det nog inte vad jag kan minnas.

Böckling till frukost? Nej. Böckling var en delikatess och åts med andakt på smörgås någon gång ibland.

Så vad åt vi på 60-talet? Hemma hos mig såg det normalt ut så här för att nämna några typiska maträtter från den tiden:
• Kalops med rödbetor och potatis varje söndag.
• Gul ärtsoppa med feta fläskbitar (som jag alltid skyfflade över till pappa) med efterföljande pannkakor med sylt (jordgubbssylt vanligen) varje torsdag.
• Stekt strömming med riktigt potatismos.
• Köttbullar med kokt potatis och brun sås och lingonsylt.
• Stekt fläsk med löksås och kokt potatis.
• Pyttipanna på korv och potatis och lök med stekt ägg.
• Stekt salt sill med löksås och kokt potatis.
• Stekt, skivad falukorv med kokt potatis.
• Stekt spätta med remouladsås och kokt potatis.
• Kokt torsk med äggsås och kokt potatis.

Var jag sjuk fick jag kokt kalvkött i dillsås och kokt potatis. Dillkött associerar jag fortfarande med sjukdom…

Det är de rätter jag minns mest. Det fanns säkert fler.

Soppor? Någon enstaka gång Ängamat (primörgrönsaker som gröna ärtor och morötter exempelvis i en mjölk-baserad och mjöl-avredd soppa) sommartid. Men inte från påse.

Sallader? Nej. Inget sånt. Grönsaker åt jag på mackor med pålägg. Det var gurka, tomat och isbergssallad. Ost-mackor och leverpastejsmackor. Runt jul skink-mackor med snäll Slotts-senap. Fyllda paprikor först mot slutet av 60-talet. Då fyllda med köttfärs och ris och toppade med riven ost, gratinerade i ugn. 

Till efterrätt var det antingen chokladpudding eller brylépudding från påse vid högtidliga tillfällen. Efterrätter var inget som åts till vardags.

Vad drack vi till maten på 60-talet? Jo, lätt-öl. Minns inte vad den hette.

Men vi åt inte det som Historieätarna påstår.
Om de är så dåligt pålästa om 60-talets mat, hur är det då med de andra perioderna de beskriver? Är det lika illa där? Det gör att jag misstror programmet från och med det här avsnittet om 60-talet.

4 kommentarer:

  1. Jag minns mycket väl att man åt risrand med chokladpudding i mina kvarter. Själv tycker jag att det mästa stämde rätt så mycket in på vad min familj och bekanta åt. Det är nog olika hur man minns det.

    SvaraRadera
  2. Tycker nog att programmet lyckas fånga det typiska från perioden. Det du listar är förvisso vanlig mat från 60-talet, men den har till stor del hängt med från tidigare decennier. Programmet fångar nyheterna på 60-talet bra. Fyllda grönsaker var verkligen inne. Pulvermaten kom stort under decenniet i och med att allt fler mammor började förvärvsarbeta och därmed fick mindre tid att laga mat.

    SvaraRadera
  3. Tycker nog att programmet lyckas fånga det typiska från perioden. Det du listar är förvisso vanlig mat från 60-talet, men den har till stor del hängt med från tidigare decennier. Programmet fångar nyheterna på 60-talet bra. Fyllda grönsaker var verkligen inne. Pulvermaten kom stort under decenniet i och med att allt fler mammor började förvärvsarbeta och därmed fick mindre tid att laga mat.

    SvaraRadera
  4. Jag har ofta tänkt att de har ofta tar upp extrema rätter eller sådant som var nytt för decenniet! I programmet från 1980-talet fick de det att framstå som att alla åt mat gjord i mikrovågsugn! Det gjorde vi aldrig i min familj och jag hörde aldrig om någon annan som tillagade mat i mikron under 80-talet. Men det fanns säkert folk som gjorde det och det var väl nytt att man kunde göra det! Mitt 80-tal bestod av köttbullar, pannbiff, olika sorters korv, kassler, torsk, rödspätta, lax. fläskfilé och oxfilé när det var fest eller en högtid. Lövbiff och rostbiff var också populärt. Till detta serverades det kokt potatis, potatisgratäng, klyftpotatis eller ris. Ibland pommes frites. Köttfärssås och spagetti var en favorit och ibland köptes det en pizza. Kinamat var också populärt som hämtmat och vanliga svenska rätter som kassler eller falukorv som piffades upp med exotiska frukter och osaltade jordnötter. Gärna i currysås. Chili con Carne var en av mina favoriter. Soppa med grytbitar av oxkött, potatis och rotfrukter var en annan favorit. En klassisk förrätt var avokado med fyllning, krustader med olika sorters fyllning eller toast skagen. Till vardags mjölk , lättöl eller vatten och vin till fest och på helgen. Ibland starköl. Mormor gjorde raggmunk ibland, men var annars intresserad av nya rätter.

    SvaraRadera