2014-11-22

Det är serverat

fåglar
Foto: ©nini.tjader.2014
Det är serverat nu i alla fågelmatarna.

Jordnötter får de hela året runt – då hjälper fåglarna nämligen till med att hålla diverse småkryp borta från rabatter och buskar. Vildfågelfrö får fåglarna bara över vinterperioden. Talgbollar brukar de inte gilla, men i år verkar de gilla även dem.

fågelmatare
Foto: ©nini.tjader.2014
Talgbollarna hänger i det självsådda äppelträdet, alldeles utanför räcket till uteplatsen. Jodå, i år äter de även av dessa.

fågelmatare
Foto: ©nini.tjader.2014
Jag har två jordnötsautomater. De är fyllda året runt och mycket uppskattade av småfåglarna och ett par hackspettar. Förut kom hackspettarna bara på våren, när de hade ungar, men jag såg honan senast i veckan som gick.

hackspett
Hackspett. Foto: ©nini.tjader.2014
fågelmatare
Foto: ©nini.tjader.2014
Fröautomaten med vildfågelfrö finns bakom uteplatsen, alldeles bredvid odlingskragen. Vildfågelfrö är extremt skräpigt med alla skal från dem. När jag fyllde på den här nyligen var det uppskattat av fåglarna. De tömmer den på knappt två dagar… Tydligen gillar de lite omväxling från jordnötterna de ätit i flera månader. De som mest gillar vildfågelfröet (hampfrö+solrosfrö) är pilfinkarna. Men även talgoxarna och blåmesarna förser sig. Och koltrastarna tar en del av det som ramlar ner på marken när de andra sprätter omkring.

koltrast
Koltrast. Foto: ©nini.tjader.2014
Jag har en till fågelmatare för talgbollar. Men den har jag inte satt upp än. Fåglarna är inte helt förtjusta i den… Köpte den på julmarknaden på Taxinge Slott för ett par år sedan. Såg vid årets julmarknad att de fortfarande säljs där. Häromåret, när det var väldigt mycket snö, försvann den ner i en snödriva och frös fast där. Fick inte fram den förrän snön smält… Men den klarade det.

fågelmatare
Foto: ©nini.tjader.2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar