2012-01-10

Dammarna i Tumba


Min favoritpromenad går till dammarna i Tumba.

Det går ett elljusspår från villaområdet bakom Storvreten in i skogen och runt Stora Dammen och Lilla Dammen och tillbaka igen.  Jag var vid Stora Dammen första gången i början av augusti 2010. Därefter har jag, ensam eller med sällskap, gått den rundan åtskilliga gånger vid olika årstider. Hemifrån, spåret runt och tillbak hem, tar cirka två timmar i lagom gånghastighet. På vintern, om det finns snö, blir spåret ett skidspår och man får se upp för skidåkarna. De blir som tokiga om man inte håller sig vid sidan av skidspåret. I år har det hitintills inte varit tillräckligt med snö för att det ska bli skidspår.
Senast jag var där var i fredags, den 2012-01-08. Bilderna är från då.


Det är en vacker plats. Ser olika ut var gång man kommer dit.
I fredags var vattenståndet ovanligt högt, det lilla vattenfallet ner från Stora Dammen till Lilla Dammen kraftigare än vanligt. Isen hade nästan lagt sig, men var mycket tunn. Snön föll dagen innan.


Bäcken nedanför Stora Dammen var också bredare än vanligt.


Vintertid ser man även Lilla Dammen (ovan). Andra tider på året är det för mycket löv och grenar i vägen för att se den.


De senaste veckornas stormar har gått hårt åt skogen.
El-kablarna till elljusspåret är nedrivna på många ställen.
Jättestora granar (och andra träd) har brutits av och dragit med sig kablarna.
Skogsröjning pågår och bjässarna sågas ner till hanterliga delar och forslas bort. Men än ligger de där och vittnar om stormens framfart. Fler träd än man kunde tro gick åt här. Sorgligt att se.

Foto: ©Nini Tjäder 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar