2017-05-30

Omplanteringsdags för mina oxalis

oxalis
Omplanteringsdags. Foto: ©nini.tjader.2017
Nu blev det dags för omplantering av min röda och min gröna oxalis. Att det var dags anade jag eftersom de var törstiga precis hela tiden och behövde vattnas i princip varje dag. Det är inte normalt.

Den röda är omplanterad en gång. Då föll samtliga blad och blommor av den och den började om från början. Den har växt lite halvdåligt sen dess eftersom jag dumt nog då planterade om den i samma storlek på kruka som den redan hade. Och jag delade inte på den.

oxalis
Röd oxalis. Foto: ©nini.tjader.2017
Den här storleken på kruka är för liten för dem. Djup, men trång.

Jag föredrar att göra omplantering utomhus så slipper man en massa jord inne.

Direkt jag tog ut mina oxalis slog de ihop sina blad och gick till vila. För att skydda sig antar jag.

oxalis
Röd oxalis, urtagen ur krukan. Foto: ©nini.tjader.2017
Det var ovanligt lätt att få ur den ur krukan den här gången. Förmodligen för att det var rätt så torrt i krukan. Och bara ett par blommor och blad gick av. Här ovan ser man tydligt behovet av omplantering. Helt fullt i krukan med rötter och rizomer (knölarna den bildar som sedan producerar blad och blommor).

Inte heller den här gången delade jag på plantan även om det hade vore lätt att göra det. Har helt enkelt inte plats för flera krukor av just den här, just nu. Nästa omplantering kanske…

oxalis
Den röda oxalisen, omplanterad. Foto: ©nini.tjader.2017
De fick mycket större krukor än tidigare. Ska bli intressant att se hur det påverkar tillväxten framöver. Grannen tyckte att krukorna var FÖR stora. Men de behövdes för djupet för rotklumpen. Har ingen aning om oxalisen föredrar trånga eller rymliga krukor. Jag gissar att de har lättare för att producera nya rizomer om det är rymligt i krukan.

oxalis
Den gröna oxalisen, omplanterad. Foto: ©nini.,tjader.2017
Den gröna oxalisen var lite svårare att få ut ur sin lilla, trånga kruka, men det gick till sist. Den fick en identisk större kruka, likadan som den som den röda fick. Därefter ordentlig vattning av båda.

Båda såg lite hängiga ut efter omplanteringen, bladen ihopfällda och i vila. Det tog ett drygt dygn innan de började bete sig normalt igen och öppna sina blad över dagen och se pigga ut igen. De är OK nu.

En del har oxalis utomhus över sommaren. Inte jag. Mina bor för närvarande i sovrummet, på byrån vid fönstret.

oxalis
Mina båda oxalis, omplanterade. Foto: ©nini.tjader.2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar