2013-11-10

Baka matbröd


Nyligen köpte jag en hushållsassistent, en Bosch MUM54240. Har länge tänkt köpa en hushållsassistent, men det har bara inte blivit av. Förrän nu. Min gamla maskin (en Kenwood) lade av för rätt länge sen. Minst 15 år sedan. När jag hade den bakade jag regelbundet matbröd. Det var på den tiden det inte fanns särskilt många olika sorters matbröd att välja mellan i affärerna. På den fronten har det blivit bättre i affärerna och det finns mer att välja mellan. Men jag har ändå saknat att baka matbröd, men inte kunnat göra det eftersom det är alldeles för jobbigt att knåda deg för hand.

För att testa maskinen plockade jag fram ett paket färdigmixat grekiskt bondbröd med durumvete med torrjäst jag hade i skåpet. Bäst före datum i april 2012… Så lite gammalt… Men jag följde slaviskt beskrivningen och fick två kompakta bröd av det. Utan någon som helst smak. Det skulle ju inte tillsättas varken salt eller matfett till mixen. Åt upp det ena. Kastade det andra för det var bara FÖR trist och smaklöst. Och kompakt och torrt. Och smaklöst. Gissar att torrjästen var i äldsta laget.

Till nästa test köpte jag Vetemjöl Special och vanlig jäst. Men jag tog fel vetemjöl special. Tog en med fullkorn i. Blev jätteförvånad när bröden (tre stycken) blev bruna. Hade förväntat mig ljusa bröd. Men god blev de, fast inte så höga.

Tredje gången gillt köpte jag vanligt vetemjöl special. Och färdig surdeg på burk + vanlig jäst. Resultat blev de två jättestora bröden ovan.

Blev det gott? Ja. Det blev gott. Lite grövre än förväntat, men jag antar att det beror på surdegen. Nästa gång ska jag göra med bara vanlig jäst, ingen surdeg och se hur det blir då.


Så här ser det ut inuti.


Och med pålägg på.


Receptet jag följde står under botten på burken med färdig surdeg. Jo jag vet hur man gör surdeg, men jag ville testa den här. Jag vet också, sen förr, på ett ungefär hur mycket mjöl och hur mycket vätska och hur mycket jäst man använder i ett matbröd. Men det var så länge sedan jag gjorde det att jag ville ha ett recept att följa till att börja med. Här är receptet:


Jo, det tar cirka fyra (4) timmar att bli klart. Men det är inte mycket jobb med det.
Det är så pass enkelt att baka eget matbröd att jag nu bör kunna sluta med att köpa färdigt bröd i butik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar