2013-10-22

Res i STHLM

buss
Jag gillar att åka buss.
Och jag har inget annat alternativ eftersom jag varken har körkort eller tillgång till bil.
Jag har åkt mycket buss sedan jag för fyra år sedan flyttade till Tumba.

Det här är buss 707 vid Tumba Station. Står inne. Väntar på sin avgångstid. Den har sin slut/startstation i ena änden vid Tumba Station. Fruängen i andra. På vägen passerar den bland annat Vårby Gård (där jag bodde förut och dit jag åkte regelbundet så länge Monica bodde kvar där) och Ikea/Kungens Kurva (dit jag ofta åker).

Jag vet inte hur mycket tid jag tillbringat vid Tumba Station med att vänta på bussen. Men mycket tid är det.

Saken är den att de som gör tidtabellerna inte tar hänsyn till omstigning från andra bussar.

När min buss (716) kommer ner till Tumba Station så går 707. Och alla andra bussar också. Har man riktig tur är 707 försenad med sin avgång på grund av många påstigande och/eller påstigning som tar mer tid än den ska ta. Då kan man, ibland, inte ofta, om man springer fort över perrongen, kanske hinna med 707. Oftast ser man den dock köra iväg samtidigt som min buss (716) håller på och parkerar för att släppa av oss. 707 går en gång i halvtimmen.

Det är samma sak när man kommer från andra hållet med 707. När den kör in vid Tumba Station så, 9 gånger av 10, kör 716 då ut från station. Och man får vänta på nästa buss.

Varför kan de inte anpassa tidtabellen med några minuter så att omstigningarna fungerar?

Jo, jag har påpekat det till SL. Inget svar. Inga ändringar. Alla vi som byter buss vid Tumba Station är irriterade på det. Man förlorar så mycket tid på allt detta väntande mellan bussar.

Igår provade jag (tack appen Res i STHLM) ett alternativ. När jag såg baken på 707 igen, kollade jag alternativ. Tog pendeln till Flemingsberg. Gick upp till station Hälsovägen (från fel ände av perrongen men till nästa gång vet jag). Skulle åka buss 825, men just när jag kom till hållplatsen kom 740. Till Kungens Kurva. Omväg, men det gick ganska fort. Snabbare än att vänta på nästa 707 i Tumba.

Jag är totalt beroende av appen Res i STHLM. Skulle vara helt vilse utan den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar