2012-12-29

Hur kort är julen?

jul, julfönster

Hur kort är julen egentligen?
När blev julen så kort att den är slut efter annandagen?
Ska man tro de inredningsbloggar jag följer så ska allt julpynt vara borta redan dagen efter annandagen.

Lyssnar man på radion ska julmaten vara borta vid ungefär samma tidpunkt. Knappt hade annandagen passerats så gavs det recept på vad man alternativt kan använda kvarvarande julmat till.

Vilket nonsens.

Julpynt tycker jag ska sitta uppe åtminstone till trettondagen och längst till 20:de dag Knut.
Julmat äter man så länge man har någon kvar. Har man för mycket kvar så har man köpt och tillagat för mycket. Och ätit för lite.

I övrigt firar jag egentligen inte jul.

Julkort? Jo till släktingar utan dator och en och annan vän som inte heller kommunicerar via dator. Och någon enstaka annan.

Men jag gillar julpynt (exklusive tomtar - tomtar är bannlysta hos mig, liksom julbockar). Mest i form av julkulor i krukväxterna och en konstgjord mini-julgran. Övrigt julpynt och alla stearinljus och värmeljus lyser upp och ger färg. 

Jag gillar julskinka, sill, julmust, glögg, risgrynsgröt, rödbetssallad, vörtbröd, gästabudssenap. I måttliga mängder. I år lyckades jag få tag på en liten färdigkokt skinka på 1,6 kg. Den griljerade jag. Och åt den julafton och juldagen med kokt potatis, rödbetssallad, sill, rödvin eller julmust, Ukrainsk chilivodka (till sillen, funkar utmärkt). I övrigt aväts julskinkan till frukost på vörtbröd. Och skinkan är snart slut. Risgrynsgröten tog slut igår. Ska aldrig mer köpa ICAs risgrynsgröt i strumpa. Något så löst och rinnigt… och smaklöst.

En amaryllis vill jag också ha varje år. I år köpte jag den först fredagen före julafton. Då var den ca 10 cm hög inklusive knopp.  Så den ligger lite efter och har en bit kvar tills den slår ut. Röd ska den bli i år.

Ljusslingan på altanräcket får sitta kvar tills det börjar kännas gammalt.

Inte sjutton är julen slut bara för att annandagen har passerats.

julstjärna, julljus, jul
Fotad i befintligt ljus med iPhone. Julstjärnan är konstgjord.
2 kommentarer:

  1. När börjar du Julpynta? Vad jag har förstått, så börjar dessa människor, de som säger att Julen är över efter annandagen, att Julpynta ganska rejält redan i slutet av November, början av December och då förstår tillochmed jag att man är ganska less vid annandagen. Själv pyntar jag så lite att det gott kan få stå kvar till 20:a Knut. I bland så får Julstjärnan i Köket hänga uppe hela året!
    //Monzan

    SvaraRadera
  2. Jag börjar veckan före första advent. Ibland tidigare med ljusslinga och IKeas fina granslinga på räcket på uteplatsen. Lite beroende på vädret. Slingan ska dit innan första snön och gärna innan det blir så kallt att man förfryser fingrarna när man sätter dit den. Inne är det först fönsterstjärnor och ljusstakar. Resten strax innan jul. De inredningsbloggar jag följer jobbar professionellt med inredning så jag antar de börjar med julen redan under sommaren – då förstår jag att de är less när annandagen är passerad.

    SvaraRadera